24. svibnja 2018

Na aktualnom satu Županijske skupštine BBŽ našao se Bjelovarski sajam, Doline, brza cesta, ali i mnoga druga pitanja vijećnika

Na 2. sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije 6. srpnja, prvoj održanoj nakon konstituirajuće sjednice, županijske je vijećnike dočekalo 19 točaka dnevnog reda. Na sjednici koja je potrajala preko tri sata raspravljalo se o proračunu, župan ja dao polugodišnje izvješće o radu, a zastupljena su bila i izvješća o radu i poslovanju županijskih tvrtki i institucija te ustanova.

Uoči početka sjednice, prisegu na dužnost kao član Županijske skupštine je položio vijećnik Dražen Paun, budući da nije prisustvovao Konstituirajućoj sjednici. Sjednici je nazočilo 38 od 41 vijećnika, među kojima su bili i saborski zastupnici Vedran Babić, Vladimir Bilek i Miro Totgergeli. Sjednica je otvorena jednoglasnim donošenjem zapisnika s 1. sjednice Županijske skupštine, a potom i dnevnog reda.

Aktualni sat otvorio je BUZ-ov Siniša Glavaš pitanjem da li će županijski procjenitelji i župan izaći na teren i nastojati vratiti materijalna sredstva ili dio njih mještanima s područja županije gdje je bilo velike materijalne štete u vidu oštećenja domova i usjeva zbog jakog nevremena.

Župan Damir Bajs napomenuo je kako je proglasio elementarnu nepogodu za Općinu Kapela, ali su dobili i još dva zahtjeva za istim. Upiti su pak poslani svim Općinama. Proglašenje se neće dalje obavljati posebno za svaku općinu ili grad, već će se proglasiti za sva područja odjednom. Nažalost, od države se ne može očekivati velika pomoć, ali Županija će nakon izvješća nastojati pomoći onim kojima su stradali stambeni objekti, ali za poljoprivredne kulture to nažalost neće moći učiniti.

Zlatko Barila u ime HSU-a BBŽ-a pitao je u kojoj je fazi odobrenje sredstava za primarnu zdravstvenu zaštitu iz EU fondova. Župan Bajs odgovorio je kako je Županija pred potpisom Ugovora, što će omogućiti obnovu Domova zdravlja i nabavku opreme za ordinacije obiteljske medicine. Bajs je također dodao kako je i projekt Opće bolnice Bjelovar prošao prvu fazu.

Vijećnica Andrea Prugovečki Klepac iz HSS-a osvrnula se na školstvo pitavši zašto se među školama koje su prošle na natječaju za obnovu nije našla i Osnovna škola u Čazmi.

– Škola je dala prijavu ali je prijava odbijena. Rečeno mi je da je došlo do imovinsko-pravnih problema jer dio dokumentacije nije odgovarao uknjižbi koja je bila prikazana u projektu. Dao sam nalog da se to odmah otkloni i u međuvremenu mi je javljeno da je upitan dio riješen te da imamo uvjete za prijavu. Nova prijava ide u rujnu i tada ćemo ponoviti prijavu koja je sada u cijelosti gotova, odgovorio je župan Damir Bajs.

HDZ-ov vijećnik i saborski zastupnik Miro Totgergeli postavio je pitanje vezan uz CGO Doline. Točnije, Totgergeli je pitao što je sve CGO Doline d.o.o. odradio u vremenu od 2009. do danas da bi se lokacija dovela svojoj svrsi odnosno da bi se ona mogla proširiti, što se sada preusmjeravanjem otpada u Piškornicu nije dogodilo. Župan Damir Bajs napomenuo je kako je postojao problem u vlasničkim odnosima. Potpisan je sporazum da problem riješi i da se može krenuti u projekt. U međuvremenu Vlada je donijela odluku da to postane regionalni centar. Tadašnji župan i današnji ministar Tolušić na to je pristao.

– Ova odluka nas je zatekla. Mi imamo podlogu u vidu dokumentacije za dotadašnju odluku, a bez nove studije donesena je nova odluka o ukidanju. To nas zbunjuje. Naš je stav i dalje isti, i što se nas tiče mi možemo krenuti prema realizaciji projekta. Ministarstvo raspisuje natječaj u kojem sufinancira projektu i drugu dokumentaciju. Tako je krenulo u nizu drugih CGO-a. Ukoliko to tako ne bi bilo mi bismo izgubili investiciju od 30 milijuna eura i stotine radnih mjesta. Na nedavnom razgovoru s ostalim županima čuli smo stav župana četiriju županija koju potpadaju pod Piškornicu da nisu za njeno proširenje, a dvije nove županije koje trebaju tamo pripasti ne žele ući to. Prema tome se nadam da će Vlada uzeti u obzir tu činjenicu i prerazmotriti svoju odluku prema postojećoj dokumentaciji. Mi moramo imati regionalni centar i integralni odvoz i zbrinjavanje otpada. Tvrtka ostaje u stanju mirovanja dok ne vidimo konačno rješenje, zaključio je Damir Bajs.

Miro Totgergeli zatražio je pisani odgovor u nadi da će to potaknuti i tvrtku da malo više radi i potakne njen razvoj koji bi mogao rezultirati bržim odobrenjem za CGO.

Pitanja je nastavio vijećnik Dražen Paun potegnuvši ponovo temu prometne povezanosti odnosno stanja i faze pruge i brze ceste. Župan Bajs odgovorio je kako je pruga Sveti Ivan Žabno – Gradec pred završetkom i trebala bi biti do kraja ove godine. Promjenom voznog reda utvrđene su i nove direktne linije, a otvaranjem pruge očekuje se i povećanje njihovog broja.

– Što se tiče brze ceste tražio sam razgovor u Ministarstvu prometa i nadam se da ću ubrzo to ostvariti. Ostajemo pri stavu da nam je potrebna brza cesta i branit ćemo to jer prema mišljenju struke bez brze prometnice nemamo šanse dobiti nove investicije. Obzirom na naš interes ali i interes ostalih županija, razgovarat ćemo i o njenom nastavku prema Virovitici i Mađarskoj, rekao je Damir Bajs.

Silvestar Štefović iz HDZ-a postavio je pitanje o poslovanju Bjelovarskog sajma d.o.o., koje je prema financijskom izviješću prikazano u plusu ali realno poslovanje opada. Bajs je podsjetio kako je uoči njegovog dolaska na vlast u županiji još u prošlom mandatu sajam bio pred stečajem i nije isplatio tri plaće radnicima. Jesenski sajam je te 2013. završen s gubitkom od preko 400.000 kuna. 2016. godine je pak dobitak 265.000 kuna, kako je u pitanju naveo i sam Štefović, a Bajs je dodao kako nisu navedena sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna koja su na računu, i jasno plaće su redovito isplaćene.

– Bivši gradonačelnik je tražio neovisnu reviziju koja je i napravljena, a njen rezultat se nalazi pred vama. Novi gradonačelnik je tražio novu neovisnu reviziju, ovaj put financijskog poslovanja, i ja sam ponovo pristao na to jer nemamo što skrivati. Grad i Županija moraju surađivati, i prema tome moj pristanak nije upitan. Međutim, mislim da se jasno vidi pozitivan rezultat poslovanja, transparentnost, i neka se to provjeri i treći put, zaključio je Damir Bajs.

SDP-ov vijećnik Slavko Đurđević postavio je pitanje kako napreduje projekt energetske obnove osnovne škole u Garešnici i područne škole. Župan Damir Bajs istaknuo je kako je to najveći projekt u paketu, gotovo 12,5 milijuna kuna, kojim će škola dobiti kompletnu obnovu. Ugovori još uvijek nisu stigli unatoč obavijesti da je Županija prošla na natječaju. Dan je zahtjev da se pripremi natječaj za javnu nabavu da se što prije odaberu izvođači radova i da se s projektima što prije krene.

HSS-ov Željko Bišćan usmjerio je pitanje županu vezano uz daljnje djelovanje Županije prema selu i poljoprivredi jer je sve lošija situacija. Bajs je napomenuo kako dijelimo sudbinu ostatka Hrvatske. Sve mjere koje su se dosad provodile nastavit će se i dalje, poput kreditnih linija. Međutim za ukupnost poljoprivredne politike zadužena je Vlada.

– Očekujemo da Vlada u okviru svojih mjera napravi što je potrebno da ne dođemo do trena da moramo proglasiti propast primjerice mljekarstva, kao što je ministar Tolušić napomenuo da nam prijeti. Vlada i Ministarstvo moraju naći načina da se riješi cijena mlijeka, jer proizvodnja sama po sebi nije upitna, čega smo svi svjesni, rekao je župan Bajs, te dodao kako će u proračunu biti dodane dopunske mjere za poljoprivredu, a pozvat će na sastanak i ministra vezano uz male i srednje stočare, kako je Bišćan dodatno zatražio.

U nastavku je još jedan HSS-ov vijećnik Ivan Beljan, postavio pitanje što s izvještajima BB voda i ŽUC-a koji nisu predviđeni za ostatak dnevnog reda, i dugovanja nekih poput BB voda preko 500 dana valute te lošeg poslovanja ŽUC-a. Bajs je napomenuo kako su izvještaji dani na zadnjoj skupštini u prošlom sazivu, a bit će dani ponovo jer su to ipak javne financije i sve se to mora znati.

– Pitanje je kako osigurati novac za odgovarajuće poslovanje ŽUC-a, međutim to nije samo naš problem nego i problem ostalih županija. Mi imamo sedam puta manje sredstava no što bi nam trebalo u odnosu na ukupan broj kilometara prometnica. Dobili smo odgovor da je to nemoguće promijeniti u odgovarajućem proračunskom razdoblju. Županijske ceste su pak jedina kategorija cesta koja ne može dobiti europska sredstva. To nas onemogućava da napravimo niz projekata jer ih nemamo gdje prijaviti. Imat ćemo radni sastanak u Ministarstvu prometa za 2018. godinu za povećana sredstva za ŽUC-eve kako bismo olakšali poslovanje, odgovorio je Bajs.

Beljan je pak u nedostatku odgovora za BB vode tražio i pismeni odgovor na svoje pitanje.

Posljednje pitanje pripalo je pak predsjednici Županijske skupštine Đurđici Ištef Benšić. Ištef Benšić osvrnula se na pitanje pomoćnika i je li Županija aktivna po tom pitanju.

– Pomoćnici u nastavi su standard koji moramo uvažavati i moramo se brinuti o obiteljima kojima su potrebni. Zahvaljujem se na dosadašnjem radu po tom pitanju današnjoj predsjednici Županijske skupštine koja zna koliko je to sveobuhvatan posao. Često smo morali ići i na tri natječaja dok nismo dobili sredstva. Prošle godine osmero djece nije dobilo asistenta, a imali su pravo na njega dvije godine prije. Postavlja se pitanje kako su prije toga dobili asistente. Zajedno smo s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje zaposlili druge asistente, i omogućili da svako dijete dobije pomoćnika u nastavi. Ovog trenutka pripreme su završene i spremni smo za prijavu na natječaj. Tražit ćemo 70 pomoćnika u nastavi i vjerujem da ćemo dobiti odobrenje. Ako ne, poučeni dosadašnjim iskustvom, u razgovorima s udrugama spremni smo osigurati dodatne asistente koliko god ih bude potrebno. U prijašnjim godinama izdvojili smo značajna sredstva za potpore za asistente kad nam je falilo odobrenje jer niti roditelji niti djeca ne smiju osjetiti da su zaboravljeni, niti moraju znati tko financira asistente. Bitno je samo da su im asistenti osigurani, a kad vidite kako dijete bolje napreduje uz pomoćnika u nastavi, shvatite da neke stvari nemaju cijenu, rekao je za kraj aktualnog sata župan Damir Bajs.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *