22. svibnja 2018

Mladi sportaš i učenik V. osnovne škole Bjelovar Ivan Županić osvojio dvije srebrne medalje na Državnom prvenstvu u Poreču

Učenik V. osnovne škole Ivan Županić osvojio je dvije srebrne medalje na Državnom prvenstvu održanom u Poreču od 19. do 21. travnja 2018. godine u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza na kojem su učenici iz centara za odgoj i obrazovanje te osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj pokazali svoja sportska znanja iz četiri sporta: atletike, plivanja, stolnog tenisa i štafetnih igara. Učenik je medalje osvojio u bacanju loptice od 200 g i u utrci na 60 m.

Grad Bjelovar je tom prilikom ugostio izvrsnog mladog sportaša Ivana Županića zajedno s ravnateljicom Jasminom Vuković, mentorom Zoranom Ćuićem i razrednicom Petrom Đopar.

Zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić-Erjavec je naglasila kako ovakvi uspjesi vesele Grad kao osnivača i pokrovitelja sportskih natjecanja.

Nositelj dviju srebrnih medalja Ivan Županić je rekao kako se svakodnevno pripremao za ovo natjecanje na kojemu mu je bilo odlično. Također je rekao kako je tijekom natjecanja bio opušten, odnosno da nije imao nikakvu tremu. Mentor Zoran Ćuić je naglasio kako već godinama ostvaruju dobre rezultate na državnim prvenstvima u organizaciji školskih natjecanja i organizaciji paraolimpijskog odbora. Prošle godine su osvojili 7 medalja od 15 mogućih na državnom prvenstvu, a ostalih 50 škola je podijelilo preostalih 8 medalja.

– Naša škola je pionir u paraolimpijskom sportu u kategoriji intelektualnih teškoća. Naime, bilo smo zamoljeni da 2002. godine nastupimo demonstracijski na prvenstvu Hrvatske u atletici kao prva ekipa u toj kategoriji. Nakon toga su se idućih godina priključivali i ostali centri te osnovne škole. Znači, od 2002. godine osvojili smo preko 100-ak medalja. Isto tako, htio bih naglasiti da ljudi imaju krivu percepciju o sportašima s intelektualnim teškoćama. To su vrhunski sportaši koji, kako mi treneri znamo reći, u muškoj kategoriji ‘poderu’ hrvatsku mušku atletiku osim u bacačkim disciplinama, dodao je trener Ćuić.

Trener je dodao kako je V. osnovna škola dala sedam reprezentativaca za paraolimpijsku reprezentaciju Hrvatske. Također je dodao kako su neki nastupili i u klubu kod gospodina Ivekovića u redovnoj atletici.

Za uspješnog sportaša Ivana, trener je rekao kako su trenirali pet puta tjedno kroz dva mjeseca, jer vikendom djeca odlaze kući.

– Nažalost, saznali smo da je natjecanje tri tjedna ranije nego što smo očekivali, tako da smo osvojili i nekoliko četvrtih mjesta, a mogli smo doći s medaljama da smo stigli duže trenirati kako smo previđali. S djecom je potrebno dugo trenirati kako bi stekli sigurnost prilikom natjecanja i kako bi imali što manju tremu, rekao je trener i dodao kako je bitno da su treninzi kontinuirani i bez velikih pauza.

Na državnom natjecanju u Poreču ove godine je sudjelovalo preko 300-ak djece iz 59 škola i centara iz Hrvatske, a sveukupno je bilo oko 490 učesnika.

Ravnateljica Jasmina Vuković je naglasila kako je škola izrazito ponosna na svoje sportaše, i da je to jedan od najvažnijih edukacijsko-rehabilitacijskih programa koji se provodi u školi jer utječe na samopouzdanje učenika i njihovu uključenost u društvo.

– Kao i svakoj školi, nedostaje nam bolji prostor za obavljanje tjelesnih aktivnosti. Mi imamo jednu dvoranu za kineziterapiju, a koja nam je prostorno premalena za obavljanje svega što bi mi mogli, odnosno što kolega Ćuić kao izuzetno kvalitetan kineziolog s puno iskustva može napraviti. Htjeli bi, naravno, ostvariti suradnju i s redovnim školama, odnosno da se što više naše djece uključuje s djecom iz redovnih uvjeta, a mi vjerujemo i znamo da će nam se u tom smislu izaći ubuduće u susret. Također, kao i svima, nedostaje nam sportske opreme jer za sva ta natjecanja potrebne su i kvalitetne trenirke i tenisice.

Trener Ćuić je potvrdio riječi ravnateljice, odnosno probleme s kojima se škola susreće, te naveo da se radi o djeci koja izuzetno vole sport i vole trenirati. Naglasio je i kako je ove godine natjecanju prisustvovalo šestero učenika iz V. osnovne škole, ali pripreme za natjecanje je započelo njih četrnaest. Međutim, djeca su svjesna da samo najbolji mogu ići na natjecanje, a natjecanju općenito može pristupiti maksimalno 9 djece po školi.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *