21. travnja 2018

Mladi plivači bjelovarskog plivačkog kluba sportska su nada Grada Bjelovara

Posjetila sam Bjelovarski plivački klub u sklopu njihovog stalnog treninga koji se odvija pod stručnim vodstvom simpatične i mlade kineziologinje Ane Futać. Uz vedru dobrodošlicu, tik uz rub zatvorenog bazena u Domu za starije i nemoćne osobe „Vita Nova“ razgovarala sam s trenericom Anom koja za svoje plivačice i plivače ima samo riječi Hvale.

Kad je riječ o natjecanju, uvjeti za treniranje nisu adekvatni, ali entuzijazmom i energijom trenerice Ane, ove mlade plivače i plivačice čekaju vrhunski sportski rezultati.

– Plivači se natječu u svojim kategorijama, ovisno o njihovoj dobi. Nedavno smo po prvi puta bili na njima prilagođenom natjecanju, pošto treniramo u jako skromnim uvjetima, odnosno u zatvorenom bazenu koji je svega 14×8 metara i visine 142 centimetra. Članovi drugih klubova plivaju u normalnim uvjetima ili u olimpijski bazenima ili 25-metarskim, što je zapravo i prilagođeno za plivače. Također, ono što je bitno, mi sada plivamo u vodi na temperaturi od 31,5 Celzijevih stupnjeva, dok je uobičajena od 24 do 26 stupnjeva. Stoga mogu reći da je rezultat koji su naši plivači osvojili na tom natjecanju zaista izuzetan. Ukupno su osvojili 23 medalje, od čega deset zlatnih, osam srebrnih i pet brončanih. Konkretnije, riječ je o međuklupskom natjecanju na kojem je sudjelovalo pet klubova, četiri zagrebačka i mi iz Bjelovara. To su rekreativni klubovi u kojima se trenira tri do četiri puta tjedno. Ove su nam nagrade veliki poticaj za dalje. Prvenstveni nam je cilj bio da naša djeca osjete čar natjecanja i da na taj način budu motivirana za daljnje treniranje i napredovanje. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme osnovati ligu i da ćemo imati barem pet natjecanja tijekom godine. Na taj način će stjecati iskustvo i učiti. Moja natjecateljska skupina broji između 35 i 40 plivača, od sedam do 16 godina, kaže Ana Futać, magistra kineziologije i trenerica u Bjelovarskom plivačkom klubu koji u zimskom periodu broji oko 100 članova.

– Osvojio sam dvije zlatne medalje, u disciplinama 50 metara slobodno i 50 metara prsno. Nisam siguran koliko je točno natjecatelja bilo u mojim kategorijama, ali bilo nas je stvarno puno. Što se tiče međuklupskih natjecanja, ovo su mi prve takve medalje, dok na klupskim natjecanjima redovito osvajam zlatne medalje. S plivanjem sam se počeo baviti dosta rano, prije polaska u školu. Tada sam odlazio u Koprivnicu i plivao na njihovim bazenima, a od 2016. godine plivam u Bjelovaru. Plivanje volim i u rekreativnom i u natjecateljskom smislu. Odlično je za tijelo i duh. Namjeravam plivati i dalje. Trenutno mogu uskladiti školske obaveze sa plivanjem, a nadam se da će tako biti i dok jedan dan krenem u srednju školu, rekao je Petar Bajsić, učenik šestog razreda II. osnovne škole Bjelovar.

– Sama sam odlučila da želim plivati. Jako mi se sviđa i lijepo se osjećam dok plivam. Ovo mi je bilo prvo natjecanje. Osvojila sam zlatnu medalju. To mi puno znači za dalje. Imam mlađu seku, ali se ona ne bi išla na plivanje. Radije bi balet. Meni plivanje i škola idu super, kaže Dora Sušak koja pohađa prvi razred osnovne škole.

– Treniram zadnje tri godine. Tijekom ljeta, dok nema škole bilo mi je jako dosadno, pa sam se tako odlučio pokušati baviti plivanjem i jako mi se svidjelo. Do sada sam se natjecao više od pet puta. Osvojio sam nekoliko zlatnih, srebrnih i brončanih medalja. Na natjecanjima sam plivao 50 metara leptir i 100 metara mješovitim stilom. Sada idem u sedmi razred. Nastojat ću se i dalje baviti plivanjem i sudjelovati na natjecanjima što je više moguće, rekao je 13-ogodišnji Branimir Lukić.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *