24. svibnja 2018

Mladi bjelovarski robotičari osvojili prvo mjesto u regiji i time ušli među 30 najboljih u Hrvatskoj

Kako bi im čestitali na uspjesima, zamjenici gradonačelnika Igor Brajdić i Valna Bastijančić Erjavec organizirali su primanje ekipe malih robotičara IV. osnovne škole Bjelovar u maloj vijećnici Grada Bjelovara. Naime, robotičari su tijekom protekle školske godine ostvarili iznimne uspjehe u Croatian Markers ligi. Na natjecanju je sudjelovalo više od 360 učenika. Učenici mlađe dobne skupine, od trećeg do petog razreda osvojili su prvo mjesto u regiji, a istovremeno se smjestili i među najboljih 30 ekipa u državi.

– Od srca vam čestitam na ostvarenim rezultatima na području robotike. Za ovu veliku pobjedu zaslužni su Leon Mudri, Ema Pavić, Stjepan Rajh, Ivan Čavić, Jakov Rac, Ivan Margetić i Petar Jukić na čelu s mentoricom Blaženkom Rac. Ovime se naša bjelovarska škola plasirala među najbolje ustanove u Hrvatskoj te je prisustvovala svečanoj dodjeli diploma u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Podršku i čestitke mladim robotičarima uputila je i pokroviteljica Croatian Markers lige, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Upravo ovakvi uspjesi dokaz su kako Bjelovar ima veliki potencijal. Ukoliko vaš hobi preraste u profesionalizam, možda imamo i buduće svjetski poznate robotičare, poznavatelje novih tehnologija, rekao je zamjenik Igor Brajdić.

Djeci i njihovim voditeljima čestitke je uputila i zamjenica Valna Bastijančić Erjavec. Rekla je kako je imala čast prisustvovati jednom Vijeću za ravnatelje, na kojem je mladi robotičar održao fenomenalno predavanje za odrasle. Tijekom predavanja pojasnio je što je zapravo robotika, programiranje, na koji način se dolazi do ideja koje pomažu pri razvoju ovog područja.

– Zahvalna sam mentorima što djecu potiču na ovakav rad, razvoj tehničke kulture, robotiku, informatiku i učenje općenito. Kada sam slušala to predavanje imala sam osjećaj da ga ne drži učenik osnovne škole, već student koji jako dobro barata pojmovima i retorikom. Grad Bjelovar će uvijek biti uz vas i slobodno nam se obratite ukoliko trebate našu pomoć, rekla je Erjavec.

Ispred Croatia Makers lige regije Bjelovar govorio je ambasador Micro:bite, učitelj i mentor Branko Raičković te istaknuo kako je liga dio jednog velikog projekta gospodina Nenada Bakića koji je robotiku nastojao približiti što većem broju djece. Robotika svoje početke u Bjelovaru vuče zaslugom Udruge informatičara i danas je Bjelovar centar regije koja se proteže od Vrbovca do Virovitice. Mentor Raičković kaže kako robotičari dobro surađuju sa Gradom Bjelovarom, Bjelovarsko – bilogorskom županijom, Visokom tehničkom školom, a trenutno vode šest projekata iz ovog područja.

– Samo natjecanje odvijalo se kroz pet kola. U svakom kolu učenici su morali programirati robote na način da koriste sve svoje senzore, odnosno senzore za praćenje crte, ultrazvučne senzore i infracrvenu vezu. Roboti tako moraju moći pratiti crtu, obilaziti prepreke, stati na određenoj udaljenosti i slično. U našoj regiji mi smo osvojili prvo mjesto, čime smo plasirani među 30 najboljih ustanova u RH. Od svih sudionika, upravo je jednom od naših učenika pripala čast da održi održati prezentaciju za predsjednicu Grabar Kitarović, rekla je profesorica Blaženka Rac.

Jednako ponosan na svoje učenike i kolege bio je i ravnatelj IV. osnovne škole Nikola Margetić. Pridružio se čestitkama i zahvalio Gradu Bjelovaru na okupljanju. Nakon svečanog prijema u vijećnici, učenici su održali prezentaciju o robotici. Okupljenima su uz korištenje robota pojasnili kako primjerice funkcioniraju senzori robota, kako roboti jedan drugome „šalje poruku“, koliko je programiranje zahtjevno te što sve podrazumijeva, ali i otkrili tajnu da njihov robot vrijedi oko 700 kuna. Bjelovarski robotičari tako su zahvaljujući svome radu opremljeni s deset vlastitih robota.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *