24. svibnja 2018

Ministar Tomislav Tolušić o Zakonu o nepoštenoj trgovačkoj praksi i što trebaju napraviti oni koji su pogođeni elementarnim nepogodama

Nakon otvorenja sajma, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dao je izjavu novinarima o nepoštenoj trgovačkoj praksi, istaknuvši da se o tom Zakonu govorilo u zadnje tri-četiri godina, ali  nitko nije imao hrabrosti osim ove vlade taj Zakon donijeti.

Zakon je prošao je prvo čitanje Hrvatskog sabora i sada će doći drugo čitanje i očekujem da će krajem ovog mjeseca ili početkom desetog biti usvojen i krenuti u primjenu. Svi oni koji pošteno rade i korektno ne moraju se bojati ovog Zakona, a oni koji nepošteno rade, ili će se normalizirati i posložiti svoje poslovanje sukladno hrvatskim Zakonima ili će nažalost imati one sankcije koje taj Zakon prepisuje.

– Što se tiče stočara i mljekara, do sada smo napravili puno toga kad govorimo o Zakonskim propisima i podzakonskim aktima. Kompletan mliječni paket je usvojen i Zakon o poljoprivrednom zemljištu na prvo mjestu stavlja stočare. Naravno, to je nešto što se ne vidi preko noći jer kriza traje već duže vrijeme. Mljekarima treba zaista daha i sve mjere koje poduzimamo će dovesti do toga, naglasio je ministar i dodao će Hrvatsko mljekarstvo rasti, a ne padati kao do sada.

Što se tiče Bjelovarskog doručka u gradu Bjelovaru, ministar Tolušić je rekao da je Bjelovarsko-bilogorska županija jedna od najjačih poljoprivrednih županija u Republici Hrvatskoj.

Čuli smo upravo danas da se veliki postotak stanovništva bavi upravo poljoprivredom i mislim da lokalna i regionalna zajednica mora razvijati svoje proizvode. Sve pohvale gradonačelniku Hrebaku na priči oko Bjelovarskog doručka. Ovdje se proizvode vrhunski proizvodi i oni trebaju biti u školama i vrtićima na području grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Velike pohvale i gradu i županiji, rekao je Tolušić.

Na pitanje o elementarnoj nepogodi, odnosno suši koja pogodila Bjelovarsko-bilogorsku županiju i ribnjačarstvo Končanica, ministar je rekao da to nije stiglo službenim kanalima do ministarstva, te poziva sve poljoprivrednike, a tako i one iz sektora ribnjičarstva da se jave, naglasivši da iz EU fondova financiraju mjere osiguranja koje mogu pokriti veliki dio svih nedaća koje pogađaju poljoprivrednike i moli ih da to koriste.

– Ne mogu očekivati da država pokriva troškove od nekoliko stotina milijuna i milijarde kuna na državnoj razini. Zato je tu osiguranje. Financiramo policu u vrlo visokim postotcima i očekujem da će to koristiti naši poljoprivrednici. O problemu Končanice, čim se jave kolege možemo razgovarati, poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić s Bjelovarskog sajma.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *