22. svibnja 2018

Ministar Slaven Dobrović o planiranim projektima Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara

U petak, 24. ožujka bila je prilika da Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija ugoste u radnom posjetu ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića. Ministar je naš kraj posjetio na poziv župana Damira Bajsa, te je sa svojim suradnicima i čelnicima Županije i Grada Bjelovara na početku radnog posjeta održao radni sastanak i tiskovnu konferenciju u uredu župana.

Javnost je na tiskovnoj konferenciji bila obaviještena kako su teme sastanka bile projekt izgradnje Centralnog odlagališta otpada Doline za Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičku-podravsku županiju, ulaganja u alternativne izvore energije na području naše županije, ali također i europski projekt vodoopskrbe Bjelovarsko-bilogorske županije i ulaganja u energetsku učinkovitost.
– Temeljem nove strategije zbrinjavanja otpada planirano Centralno odlagalište za našu i Virovitičko-podravsku županiju i cijeli sustav trebao bi uključivati smanjenje količine otpada, mogućnost recikliranja i velik broj reciklažnih dvorišta, te sustav odvoza na regionalnoj razini. To je jedan od strateških programa naše županije, i ključni je element budućnosti svih nas koji tu živimo. Prvi korak, izrada studije izvodivosti bit će financirana od Ministarstva što nam mnogo znači.
Druga tema kojom smo se bavili na sastanku su alternativni izbor energije. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija je prema podacima HEP-a jedna od vodećih županija. Brojimo 39 sunčanih elektrana, tri elektrane na bio-plin, dvije elektrane na bio-masu, kogeneracijsko postrojenje na bio-masu i geotermalna elektrana. Količina energije koju proizvodimo je gotovo dostatna za našu županiju. Ono što je bitno je da smo investitorima omogućili da ulažu u našu županiju.
Kada govorimo o europskom projektu vodoopskrbe naše županije, želim naglasiti da bi to trebao biti jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj. Vodimo ga s Hrvatskim vodama, a njime želimo postići 100% pokrivenosti vodoopskrbe našeg kraja. To je ključno za opstanak i razvoj poljoprivrede i gospodarstva našeg kraja. Za projekt je napravljena predstudija, i očekujemo ulazak u europrojekt.
S Fondom za energetsku učinkovitost imamo odličnu suradnju. Fond ima široki spektar programa za pravne i fizičke osobe i velike mogućnosti, a ono što je nama trenutno interesantno je raspisan natječaj za školstvo, kroz koji za škole našeg područja apliciramo za ukupno 26 milijuna kuna, a nadamo se dobrom djelu pozitivnih rješenja na natječaje, pojasnio je župan Damir Bajs vezano uz teme radnog sastanka.

Partner Županiji za izgradnju Centralnog odlagališta otpada je Grad Bjelovar, pa se na tu temu na tiskovnoj konferenciji osvrnuo i gradonačelnik Antun Korušec. Komunalni i neopasni otpad na području Grada i osam općina koje su nekad činile općinu Bjelovar odvozi se iz oko 15.000 domaćinstava.
– Grad Bjelovar također posjeduje pravomoćnu lokacijsku dozvolu za sanaciju odlagališta Grginac, i idući tjedan imamo dogovoren sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike vezano za dogovor oko raspisivanja natječaja za izradu projektne dokumentacije za izvođenje radova, koji će u velikom postotku biti financirani od Ministarstva i Fonda. Postupak je u tijeku i u svim propisanim rokovima odlagalište će biti sanirano.
Dužan sam također reći i da je odlagalište otpada Doline od svoje izgradnje 1998. godine imalo prvo u Hrvatskoj svu potrebnu dokumentaciju usklađenu s visokim standardima zaštite okoliša. Trenutna površina tijela odlagališta je 10 hektara, međutim graničimo s državnim zemljištem na koje ćemo prilikom izgradnje novog centra za gospodarenje otpadom po potrebi tražiti proširenje od dva do tri hektara. Građane okolnih mjesta oslobodili smo plaćanja naknade za odvoz otpada. Prostor je prostorno odlično smješten, prometno povezan, i prikladan da postane centar odlaganja otpada dviju županija.
Što se tiče energetike, poznato je da imamo projekt geotermalne elektrane Velika Ciglena, koji je došao pred početak izgradnje. Turski investitor je pred potpisom među-vlasničkog Ugovora s Ministarstvom državne imovine, nakon čega slijedi građevinska dozvola i početak izgradnje. Investicija je vrijedna najmanje 35 milijuna eura. Grad Bjelovar je pred izgradnjom pristupnih cesta. Struka kaže da je to geotermalno izvorište najizdašnije u ovom dijelu Europe, te da će to biti po snazi najveća geotermalna elektrana u regiji. Tu je također i kogeneracijsko postrojenje na bio-masu vlasnika Ivice Pavičića na Vidikovcu, a to je prvo kogeneracijsko postrojenje te vrste i te tehnologije i metodologije u Hrvatskoj.
Treba nastaviti raditi, a pretpostavka daljnjeg rada i investiranja je kvalitetna suradnja s Fondom za zaštitu okoliša, Ministarstvom za zaštitu okoliša i energetiku, te vlastita sredstva i europska sredstva, rekao je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec.

Javnosti se također obratio i sam ministar Slaven Dobrović, rekavši kako je pred Hrvatskom puno posla po pitanju zaštite okoliša, vodoopskrbe i energetike, koji je najlakše obaviti u partnerskom odnosu lokalne regionalne i državne razine
– Naravno doprinos građana u sudjelovanju postavljanja novog sustava je presudna. Ali postoji dobra volja i to omogućuje da vrlo brzo dižemo ekološku održivost našeg sustava na ekonomski održiv način. Gradimo sustave koji omogućuju postizanje viših ciljeva, a to je naša obaveza prema okolišu. Preduvjeti i aktivnosti koji postoje u ovom kraju sugeriraju da će se ovaj sustav nastaviti razvijati. Ono što se veseljem mogu reći je da je europski novac koji je na raspolaganju velik, ali i obvezujući. Gotovo je pola milijarde eura samo u sektoru otpada. Brojne aktivnosti su tako predviđene za ovu godinu kako bismo povukli što više novca. Svi moramo doprinositi kvaliteti sustava, od države koja treba omogućiti sredstva do svih nas kao građana koji moramo sudjelovati u sortiranju da što prije dođemo do 50% recikliranja otpada. Budućnost je dobra, stvorit ćemo nova radna mjesta i štititi okoliš.
Također me jako veseli dobar napredak projekta geotermalne elektrane, i resursa koji su dosad bili prilično neiskorišteni. Mi ćemo vidjeti da li možemo kako i pomoći i otkloniti eventualne prepreke kako bismo elektranu što prije pustili u rad. Naše obaveze su također i po pitanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Građani će tu imati priliku biti proizvođači, a sustav se mora adaptirati tako da dnevne viškove prihvati i akumulira te vraća kada je to potrebno. Posla je puno ali uspješno ćemo ga napraviti, a ja se veselim ovakvim novim projektima, rekao je ministar Slaven Dobrović na radnom sastanku u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Nakon tiskovne konferencije ministar Dobrović je u pratnji vodstva Županije i Grada održao još nekoliko radnih sastanaka u obilascima. U HEP-u se susreo i održao sastanak s direktorom Mladenom Modrovčićem. Obišao je i kogeneracijsko postrojenje Ivice Pavičića u Brezovcu na Vidikovcu, gdje je s vlasnikom također održao radni sastanak. Direktor Komunalca d.o.o. Ivica Ivančić ministra Dobrovića dočekao je na Odlagalištu otpada Doline. Komunalac d.o.o. je kao gradska tvrtka u 100% vlasništvu odlagališta koje je predviđeno za Centralno odlagalište Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *