23. travnja 2018

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio 25. Jesenski međunarodni bjelovarski sajma u Gudovcu

8– 10.9. 2017.
Sajamski prostor Gudovac

 

 Na sajmenom prostoru u Gudovcu kraj Bjelovara, u petak 8. rujna, otvoren je 25. Jesenski međunarodni jesenski sajam. Riječ je o najvećem stočarskom, poljoprivrednom i gospodarsko – obrtničkom sajmu koji je okupio preko 500 izlagača iz cijele Hrvatske i  desetak stranih zemalja. Tako će ova manifestacija, od 8. do 10. rujna omogućiti svim poslovnim subjektima razmjenu ideja i sklapanje poslova. Zemlja partner na ovogodišnjem sajmu je Mađarska, pa je na otvorenju sajma nazočio i mađarski ministar poljoprivrede Sàndor Fazekas.

 Jesenski međunarodni sajam u zadnjih 25 godina kontinuirano raste, pa je ovogodišnja  manifestacija opravdala naziv jubileja. Ono što izdvaja ovaj sajam od drugih sajmova je održavanje Državne stočarske izložbe uz puno povjerenje Ministarstva poljoprivrede i Poljoprivredne agencije. Na ovogodišnjem sajmu izloženo je preko 550 grla stoke.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je na početku svog govora pozdravio sve, a posebno poljoprivrednike  u ime premijera Andreja Plenkovića, Ministarstva poljoprivrede i u svoje ime. Tolušić je također pozdravio i goste iz Mađarska koja je država partner na ovogodišnjem sajmu, a posebno kolegu, mađarskog ministra poljoprivrede Sàndora Fazekasa. U daljnjem govoru, ministar Tolušić je istaknuo da Bjelovarski sajam pokazuje jačinu hrvatske poljoprivrede.

– Ova manifestacija pokazuje koliko je hrvatska poljoprivreda jaka i žilava bez obzira na sve nedaće koje su je snašle svih ovih godina. Hrvatska poljoprivreda ima budućnost i što se mene tiče ima sigurno svijetlu budućnost. Glavni cilj Hrvatske vlade i Ministarstva poljoprivrede je vratiti poljoprivredu na ono mjesto na koje ona mora biti u Republici Hrvatskoj, a to je strateški prvo mjesto u bilo kojem segmentu, to je vratiti optimizam i dostojanstvo hrvatskog poljoprivrednika. Da bi to napravili, moramo donijeti niz podzakonski i zakonskih akata što činimo, ali prvo moramo počistiti nered koji imamo u ovom sektoru u zadnjih desetak i više godina. Nereda kojeg se skupilo puno više nego što ga je trebalo biti, od nereda poticaja i onih koji to zlorabe, nereda u uvozu nekvalitetne, a vrlo često zdravstveno neispravne hrane, nereda u korištenju programa Ruralnog razvoja i EU fondova, naglasio je Tolušić i nastavio da se vidi rad i pozitivni pomaci Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede u djelu stočarstva, svinjogojstva, ovčarstva, kozarstva, pa i konjogojstva.

Nažalost, u sektoru proizvodnje mlijeka imamo još uvijek veliku krizu, ali vjerujem da će svi zakonski i podzakonski akti koje donosimo pomoći da mliječni sektor krene putem oporavka, da bude sve više proizvodnje i kvalitetnog hrvatskog mlijeka na policama trgovačkih lanaca u Republici Hrvatskoj. Kad govorimo o programa Ruralnog razvoja, nažalost zadnje dvije godine su protekle u iščekivanju rezultata, dugim rokovima evaluacije i svega onog ostalog što nam se desilo. Ali, evo danas upravo na Bjelovarskom sajmu u 12 sati predstavljamo revoluciju u korištenju EU sredstava. Do sada smo čekali na rezultate po 700 dana ili gotovo dvije godine. Nove procedure koje su obavljene, dale su rezultate i pojednostavljenje. Natječaj koji je završen 17. srpnja ove godine, Odluke su otišle van 30.08.2017. i danas potpisujemo Ugovore, rekao je ministar Tolušić i dodao da to nema niti jedna članica Europske unije i da je Ministarstvo poljoprivrede riješilo problem s rokovima i trošenjem novca iz programa Ruralnog razvoja.

Do 2019. potrošit ćemo sve što nam stoji na raspolaganju. Zbog svega  toga, nadam se da će na idućem Jesenskom sajmu ovdje u Gudovcu, vidjeti se rezultati svega onog što radimo, naglasio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i svečano proglasio otvorenje 25. Jesenskog  međunarodnog bjelovarskog sajma.

Na otvorenju Jesenskog sajma u Gudovcu govorio je i direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac. On je istaknuo da nije potrebno puno govoriti o manifestaciji koja je značajna, prepoznatljiva i koja ima svoju tradiciju. Posavac je posebno izdvojio organizaciju Državne stočarske izložbe koja će ove godine predstaviti preko 550 autohtona grla stoke.

– Ovaj Sajam nema samo izložbeni i prodajni, nego i edukativan karakter. U tri dana sajmovanja, u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Ministarstvom poljoprivrede održat će se kvalitetna i korisna predavanja. Osim poslovnog karaktera, sajam je mjesto i obiteljskog okupljana, pa će tako biti predstavljen i kulturno umjetnički program u suradnji s gostima iz Mađarske koji su ove godine zemlja partner našeg Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma, rekao je Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma.

 

Mađarska je ove godine zemlja partner Jesenskog sajma u Gudovcu, pa je otvorenju prisustvovao i njezin ministar poljoprivrede Sàndor Fazekas. On je također pozdravio sve prisutne istaknuvši da mu je posebna čast biti na najistaknutijoj poljoprivrednoj manifestaciji u Hrvatskoj.

Posebna mi je čast biti s vama, i još veće mi je zadovoljstvo što je moja domovina pozvana da na ovogodišnjem Jesenskom međunarodnom sajmu bude zemlja partner, a što smo mi s osobitim zadovoljstvom i veseljem prihvatili kako bi smo vam mogli donijeti sa sobom djelić ponude iz bogate palete mađarskih proizvoda prehrambene industrije, rekao je mađarski ministar poljoprivrede Fazekas te zahvalio kolegi ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i upravi sajma na srdačnom i prijateljskom dočeku.

 

Sve je pozdravio i ravnatelj Hrvatske poljoprivrede agencije Zdravko Barać koji je govorio o Državnoj stočarskoj izložbi te izlagačima izložbe.

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam održava se pod  pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske,  Kolinde Grabar-Kitarović. U ime pokrovitelja govorio je Mato Brlošić, izaslanik predsjednice i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

U ime osnivača sajma govorili su župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

Gradonačelnik je pozdravio sve uzvanike i goste, te zaželio svima dobrodošlicu na 25. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam.

– Bjelovarski sajam je značajna manifestacija u županiji u kojoj se 20 posto stanovništva bavi poljoprivredom. Posebno se zahvaljujem ministru Tolušiću jer njegov trud i zalaganje da se digne hrvatska poljoprivreda  je doista vidljiv. Smatram da isto tako kao što naša vlada daje napore da se podigne hrvatska poljoprivreda, to rade i naše jedinica lokalne samouprave, Grada i Županije, isto tako imamo svoju obavezu i odgovornost pomoći hrvatskoj poljoprivredi. Grad Bjelovar ima svoje proizvođače, male OPG-ove koji se bave proizvodnjom domaćih i svježih proizvoda i stoga su odlučili napraviti jedan projekt, a riječ je o Bjelovarskom doručku s kojim se zaista ponosimo, naglasio je Hrebak i nastavio da su okupili preko 30 malih proizvođača s našeg područja koji dostavljaju svoje domaće proizvode u naše osnovne škole i vrtiće.

– Smatram da je to jedan dobar put, rekao je gradonačelnik i dodao da će Grad Bjelovar i ove godine na svojem štandu ugostiti mnoge gradove prijatelje kojima će pokazati kako i na koji način mogu pomoći malim proizvođačima. Na kraju svog govora, gradonačelnik se obratio svim izlagačima i posjetiteljima i pozvao ih da probaju bjelovarske specijalitete, a isto tako da upoznaju naš grad Bjelovar.

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije sve je pozdravio župan Damir Bajs koji je rekao da je naša županija najpoljoprivrednija i da se gotovo 20 posto bruto dohotka stvara u poljoprivredi.

Mi smo vodeća županija u Hrvatskoj u proizvodnji mlijeka, mesa i u mnogim drugim kulturama. Mislim da je logično i potrebito da ovaj sajam 25. godina zaredom potvrđuje da se ova manifestacija može i mora odvijati u kraju gdje je poljoprivreda način života. Veseli me da je poljoprivredni sajam nadišao ono s čim je krenuo, a to upravo znači da uz poljoprivredu ima i mnoge druge djelatnosti koje su ovdje nazočne, od manifestacija “Peti element”  na kojoj će biti predstavljeni izlagači iz područja obnovljivih izvora energije što je novi iskorak na ovom sajmu. Posebno se ponosimo našom Državnom stočarskom izložbom, najboljeg stočarstva u Hrvatskoj i zahvaljujem se našim partnerima koji u tome sudjeluju, rekao je župan i nastavio o sajmu istaknuvši da nema tvrtke i pojedinca iz Hrvatske i inozemstva koji se bave poljoprivredom da nisu prisutni ovdje na sajmu.

Ovdje su i njihovi partneri. To potvrđuje kvalitetu sajmovanja, a ja kao većinski vlasnik Bjelovarskog sajma mogu biti ponosan na to. Također ću istaknuti da je ovo mjesto stručnih rasprava o poljoprivredi danas i poljoprivredi u budućnosti. Naša županija ovisi o poljoprivredi i stoga mora pratiti što se u poljoprivredi dešava. Vlada i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić će pomoći sve ono što je u njihovoj moći da dođemo do onoga što svi želimo, a to je budućnost hrvatske poljoprivrede, povećanje proizvodnje i povećanje plasmana, rekao je župan Damir Bajs i dodao da Županija i Grad Bjelovar rade zajedno da pomognu poljoprivrednicima i naglasio da je uvjeren da će država u okviru Europske unije napraviti nove iskorake, i nada se da će to biti od 1.1. iduće godine.

Nakon govora domaćina i gostiju, svečano je otvoren 25. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam, a onda su gosti u pratnji domaćina obišli sajamski prostor i izlagače.

Sajam je za posjetitelje otvoren petak, subota i nedjelja: od 9,00 do 18,00 sati.

    PROGRAM 25. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *