22. siječnja 2018

MIMOHODOM POBJEDNIKA započelo obilježavanje Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih brantelja

Grad Bjelovar 29. rujna slavi Dan grada i bjelovarskih branitelja. Tim povodom tradicionalno je organiziran Mimohod pobjednika prema Spomen području Barutana, uoči kojeg je organizirana ceremonija u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika. Ceremonija je započela polaganjem vijenca na Spomen obilježju poginulim braniteljima, te polaganjem vijenca na bjelovarskoj katedrali u spomen civilnim žrtvama, nakon čega je održana vojno-akrobatska ceremonija Počasno-zaštitne satnije Oružanih snaga RH pokraj paviljona.

Uoči polaska Mimohoda za Spomen područje Barutana, pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja s područja grada Bjelovara, i građana grada Bjelovara, ukupno njih 149. Nakon počasti odane minutom šutnje, okupljenima se obratio predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, podružnice Bjelovar, Stipe Šola.

– Okupili smo se da ponovo obilježimo pobjedu naših branitelja na dan koji je bio prekretnica u povijesti i u Domovinskom ratu, te dan koji svakako trebamo obilježavati u zajedništvu. Pozdravljam vas u želji da se ovim časnim i slavnim imenima koja su danas pročitana više ne pridoda nijedno. Hrvatski narod nikada nije bio agresorski narod i nikad se nismo tako nismo ni razvijali. 90-ih godina ostvarili smo pobjedu i pružili smo priliku državi i hrvatskom narodu priliku da se razvijamo u smjeru zapadnih zemalja, kojima danas nažalost naši mladi streme da se isele. Dragi mladi, imate hrvatsku državu u kojo ste nositelji budućnosti. Pripremajte se da ju izgradite, a ne da trbuhom za kruhom odlazite tamo gdje ćete biti građani trećeg reda. Znam da je ponekad teško kada se vide anomalije u našem društvu, poput korištenja prilike da se neki obogate na račun svih ostalih i dok su se drugi borili. Pozivam sve institucije da se ta nepravda ispravi. Mladi, nemojte da vas to obeshrabri. Branitelji će vam biti podrška, kao što su bili i tih 90-ih godina kada smo pobijedili vojsku koja je 40 godina plašila naš narod. Zalaganjem hrvatskih branitelja pobijedili smo i ostvarili mogućnost da na svoj način izgrađujemo svoj grad i svoju državu kako hoćemo. Želimo se razvijati u zajedništvu. Neka nam ovaj dan bude podsjetnik i neka nam bude jednako vrijedan da iz njega idu sve naše pobjede i sva naša stremljena, poručio je Stipe Šola.

Nazočnima se obratio i izaslanik Ministra hrvatskih branitelja te pomoćnik ministra, Dinko Tandara. Uz pozdrav izrazio je i zadovoljstvo zbog velikog broja mladih koji su se okupili na svečanoj ceremoniji.

– Danas slavimo pobjedu. Okupili smo se da podsjetimo na zajedništvo, a ja molim čelništvo Županije i Grada da se doista povežu i da rade na stvarnom zajedništvu uz pomoć kojeg ćemo raditi na boljitku grada. Udrugama poručujem isto, i neka nas ne razdvajaju sitnice. Današnji Mimohod neka bude naš mali križni put, povežite se s ljudima koji će hodati uz vas, pričajte i oprostite jedan drugom. Razmislite o tome, a nemojte samo govoriti o zajedništvu a nakon skupa okrenuti leđa jedan drugome. Tada smo u zajedništvu oslobodili našu zemlju. Da ne podsjećam još jednom što je tada bilo jer je sve rečeno, želim samo podvući da tada nismo nikoga napadali nego se branili, a moja poruka je da zajedništvo koje nas je tad okupilo treba ponovo obnoviti i ono nas treba voditi i dalje, rekao je Dinko Tandara uz čestitku za Dan grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja.

Nakon dolaska na Spomen područje Barutana održana je Komemoracija, paljenje svijeća i polaganje vijenaca. Također je održana i Koncelebrirana sveta misa.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *