21. veljače 2018

Milijunski građevinski poslovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji čekaju na domaće poduzetnike i obrtnike

Bjelovarsko – bilogorska županija, zajedno će sa svojim ustanovama raspisati javne natječaje za građevinske radove na objektima u zdravstvu i školstvu. Vrijednost radova biti će oko 34 milijuna kuna, a radi se o projektima za koje je osigurano financiranje. Ugovori za provedbu projekata su potpisani, za realizaciju je osiguran europski novac, dok će i sama Bjelovarsko – bilogorska županija vlastitim sredstvima dijelom sudjelovati u financiranju istih. Županija želi da domaći gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici budu upoznati s natječajima koji će uskoro biti raspisani, a sve kako bi bili spremni i javili se na njih, budući da spomenuti radovi podliježu i novom Zakonu o javnoj nabavi. Upravo o temi projekata i nadolazećih radova, župan Damir Bajs razgovarao je na radnom sastanku s čelnicima županijske Gospodarske i Obrtničke komore, Jakovom Ćorićem i Goranom Grgićem.

 

Skorašnji radovi u školstvu na području županije podrazumijevaju obnovu čak 11 školskih zgrada i jedne školsko – sportske dvorane. Najveće je to ulaganje u povijesti županije u njezine škole, još od gradnje Srednjoškolskog centra u Bjelovaru. Jedan od prioriteta jest da svi naši učenici u osnovnim i srednjim školama, ali i profesori i nastavnici imaju isti standard vezan uz građevinsko stanje školskih zgrada koji mora biti prilagođen današnjem vremenu, odnosno standardu 21. stoljeća.

Trenutno je u fazi izrade tender za gradnju, dok će tijekom listopada i prosinca ove godine biti raspisani javni natječaji za izvođače radova.  Riječ je o radovima energetske obnove koji između ostalog podrazumijevaju izmjenu krovišta, stolarije, vanjske ovojnice, izolacije prostora, ugradnje sustava grijanja, izolacije stropa, uređenje podova, ugradnju nove rasvjete, gradnju prilaznih rampi za invalide, keramičarske i mnoge druge radove, što zaista predstavlja mnogo posla za građevinare i obrtnike. Uz radove u školstvu pred raspisom natječaja su i radovi u zdravstvu Bjelovarsko – bilogorske županije. Tako će uskoro u obnovu krenuti četiri velika Doma zdravlja i to u Daruvaru, Čazmi, Grubišnom Polju i Garešnici. Za ove su radove osigurana sredstva putem europskog projekta pod nazivom „Za zdravlje Bjelovarsko – bilogorske županije“. Projekt je težak 10,3 milijuna kuna, od čega građevinski radovi iznose oko pet milijuna kuna. Zahvaljujući ovim projektima, postoji  mogućnost da za izvođenje radova budu zadužene domaće građevinske tvrtke i obrti. Na taj bi način uložena sredstva u gradnju ostala u Bjelovarsko – bilogorsku županiju, naravno uz pretpostavku da gospodarstvenici i obrtnici udovoljavaju uvjetima natječaja.

Da domaći gospodarstvenici i obrtnici mogu zadovoljiti potrebe predviđenih radova, ali i više od toga svakako potvrđuje izgradnja bazena u Velikom Grđevcu. Projekt je vrijedan 19 milijuna kuna i u potpunosti su ga odradile domaće snage. Treba podsjetiti kako je bazen izgrađen u roku, kvalitetno prema samim uvjetima natječaja prateći strogu kontrolu i pravila igre Europske unije budući da je skoro u potpunosti financiran europskim novcem.

– Pred nama je raspis natječaja za potpisane ugovore za školske i zdravstvene ustanove. Ukupno imamo 15 natječaja, 11 u školstvu, a četiri u zdravstvu. Što se tiče Bjelovarsko – bilogorske županije, bitno je da su nam ti natječaji odobreni, ali nismo htjeli propustiti da te natječaje prezentiramo našim komorama. Postoji dobra mogućnost da se ti poslovi dobiju na natječaju. Logično je odabrati tvrtke koje rade na području naše županije, a konkurentne su na razini cijele Hrvatske. Ovo je zaista veliki izazov, jer su natječaji veliki i nadam se da će nekoliko obrtnika zajedno dati ponudu, kako bi mogli i pristupiti natječaju. Na nama je da prezentiramo uvjete svima, kako bi iskoristili mogućnost prijave na natječaj. Uz potporu komora i cehova nadajmo se da će biti i prijava. Mi ćemo natječaje i tendere pripremiti u relativno kratkom roku te ih sukcesivno raspisivati, rekao je župan Damir Bajs.

– U ime gospodarske komore mogu reći da pozdravljam ovu inicijativu. Prvenstveno iz razloga što u zadnjih 16 godina naši poduzetnici nisu prolazili na lokalnim natječajima i projektima. Očekujemo da će prijava biti, jer na nivou županije imamo 167 tvrtki u graditeljstvu koje su napravile oko 430 milijuna kuna prihoda. Mi ćemo okupiti poduzetnike, potaknuti ih da se jave na natječaj, bilo samostalno ili kao nositelji ponuda s podizvođačima. Vjerujem da će se to dobro razvijati. Zahvaljujem se županu i osjećamo jedan novi odnos prema lokalnom poduzetništvu. Bitno je samo da poduzetnici budu spremni i svjesni da moraju zadovoljiti vrlo stroge kriterije Europske unije. To traži puno veću angažiranost, ali vjerujem da ćemo sve odraditi skupa, rekao je Jakov Ćorić, predsjednik Županijske komore Bjelovar – HGK.

– Zahvaljujem se županu na ovoj inicijativi jer je to za nas obrtnike jako važno i poticajno. Mi nemamo tvrtke niti agencije koje prate tendere za nas. Nama je često najmanji problem izvesti radove, a puno veći predstavlja papirologija. Suradnja Obrtničke komore Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorske županije, odnosno župana Bajsa, napreduje iz godinu u godinu. Ovo će možda biti vrhunac naše suradnje, ako na koncu zaista uspijemo uključiti naše obrtnike u izvođenje radova. Mi smo već kontaktirali obrtnike i interes s njihove strane postoji. Mislim da će se oni javiti kroz zajednice ponuditelja u manjim projektima, a u ovim većima možda kao podizvođači. Ovo će biti pravi zamah da se obrtništvo vrati na razinu iz 2007. i 2008. godine. Ovo su sjajne vijesti za nas i nadam se da će se tako nastaviti, kazao je Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ.

 

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *