25. svibnja 2018

Micro:bit tehnologija stigla u bjelovarsku knjižnicu i već je postala hit naših mališana, ali i odraslih

 

U petak, 19.siječnja 2018. godine na Dječjem odjelu Narodne knjižnice “Petar Preradović” u Bjelovaru predstavljena je nova građa micro:bitova.

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar uz dosadašnju mogućnost posudbe knjiga, časopisa, DVD-a, CD-ROM-ova, igračaka, e-čitača te tableta svojim korisnicima od sada nudi još jedan novi medij, micro:bit.


Riječ je o malenom računalu koje se može programirati, a svrha mu je učenje i podučavanje učiniti jednostavnim i zabavnim. Na policama knjižnice nalazi se 40 micro:bitova od kojih će 30 biti za posudbu, dok će preostalih 10 služiti za razne radionice.

Gradonačelnik Dario Hrebak je tom prilikom rekao:

-Naš cilj je razvoj IT-ja ovdje, u Bjelovaru, jedne male mikro zajednice. Želimo da ona bude poticaj za daljnji razvoj grada Bjelovara. Stoga smo odlučili najmlađu populaciju naših građana usmjeravati u nove napredne tehologije, i naš grad oslanjati na nove napredne tehnologije.

Osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić je govorio o važnosti učenja o novim tehologijama, što djece, što odraslih.

-Bitno nam je da pristup nove tehnologije imaju djeca koja u školi nisu uključena u te aktivnosti, ali posebno i odrasli. Poanta je da mi budućnost obuhvatimo na jedan proaktivan i pozitivan način. Kada ljudi shvate da se ne moraju bojati umjetne inteligencije, robota, jer oni mogu biti stvaraoci digitalne tehnologije, ako neće biti stvaraoci barem znaju da mogu biti stvaraoci, te barijere se smanjuju, rekao je Bakić.

Gradonačelnik je dodao:

-Mi želimo promjeniti jednu paradigmu u Hrvatskoj, naš cilj je da upravo preko ovakvih projekata stvaramo jednu kreativnost, motivaciju, inspiraciju, da građani sami osnivaju i bave se poduzetništvom, da sami osnivaju svoje vlastite, male start-up projekte gdje će moći zarađivati, stvarati i raditi. 

Profesor i ovlašteni edukator Branko Raičković je rekao kako su provedene brojne radionice za nastavnike kako bi znali prenjeti znanje na svoje učenike.

-Svi šesti razredi su dobili micro:bitove u svoje vlasništvo do kraja školske godine. Dio micro:bitova je došao je iz Europske Unije, a ostali broj micro:bitova je organizirala i donirala organizacija “Croatina Makers”, a sredstva su većinom dobita iz donacija.

Ravnatelj bjelovarske knjižnice Marinko Iličić je izrazio svoje zadovoljstvo zbog uvođenja micro:bitova u knjižnicu.

– Drago mi je da je knjižnica prepoznata kao mjesto gdje će se moderna tehnologija širiti, jer misija knjižnice je da omogući svim građanima pristup informatičkom sustavu.

___________________________________________________________________

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *