19. ožujka 2018

Medicinska škola Bjelovar sudjelovala na Danima E-medice 2018.

Od 8. do 11. veljače 2018. u Termama Tuhelj održana je 11. smotra Dani E-medice 2018. na kojoj su sudjelovali učenici i nastavnici Medicinske škola Bjelovar.

Smotra Dani E-medice dio je nacionalnog projekta E-medica koji povezuje sve zdravstvene škola Hrvatske u jedinstvenu zajednicu, a koja za cilj ima promoviranje uporabe novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u zdravstvenim školama, razmjeni stečenih znanja i iskustava u strukovnom obrazovanju, podizanje kvalitete općeg nastavnog procesa i međusobnog upoznavanja. Nacionalni projekt E-medica pokrenula je 2005. godine Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, uz potporu svih hrvatskih zdravstvenih škola, a afirmirao se 2006. godine kao pilot-projekt CARNeta.

Učenici su u središtu interesa i oni samostalno prezentiraju svoje projekte na Smotri koje su u prošloj školskoj godini izradili kao zajedničke učeničke radove putem suradnje dviju do pet različitih škola iz Hrvatske i inozemstva. Teme su bazirane na zdravstvenom obrazovanju i isključivo su one koje su učenici sami odabrali.

Ove godine sudjelovalo je devetnaest zdravstvenih i šest nezdravstvenih partnerskih škola iz Republike Hrvatske te devet zdravstvenih škola iz susjednih država i to: Slovenije, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Oko 270 srednjoškolaca i njihovih mentora u četiri dana druženja predstavili su 27 zajedničkih učeničkih projekta.

Medicinska škola Bjelovar sudjelovala je u osam projekata od kojih je u dva projekta naša škola bila nositelj projekta.

U projektu Zašto je španjolska gripa 1918. godine usmrtila toliko ljudi? sudjelovale su učenice Anamaria Jukić i Ivona Andričević u suradnji s Gimnazijom Daruvar i Srednjom poljoprivrednom i tehničkom školom Opuzen. Učenici su kroz rad na ovom projektu proučili u državnim arhivima svojih gradova medicinsku dokumentaciju iz 1918. godine te zajedničkom prezentacijom prikazali rezultate analize građe.

U projektu Očevi i dojenje učenici Igor Kafadar i Danijela Pelengić zajedno su s učenicima iz Srednje škole Pregrada i Srednje škole Čakovec glumeći i usmeno izlagajući prikazali koliko je važna i nezamjenjiva uloga oca u dojenju. U ovom je projektu provedena i razmjena učenika pri čemu su naši učenici i učenici Srednje škole Pregrada posjetili učenike u Čakovcu. Igor i Danijela također su sudjelovali u projektu Intrahospitalne infekcije čiji je nositelj bila Medicinska škola Šibenik.

Iz mračne prošlosti u svjetliju budućnost duševnih bolnica projekt je u kojem su sudjelovali učenici Luka Pandurević i Matija Majerić. Učenici su i prošle godine sudjelovali na istoimenom projektu. No prošle su godine prezentirali neke od najmračnijih postupaka liječenja duševnih bolesnika u prošlosti, a ove su godine prikazali suvremeni pristup i liječenje psihijatrijskih bolesnika u sadašnjosti.

Matija Majerić i Anamaria Jukić također su sudjelovali u dva projekta te osim navedenih projekata sudjelovali su i na projektu Yoga ili kako ne sagorjeti u zdravstvu. U projektu su surađivali s učenicima Srednje škole Viktorovac Sisak, Srednje škole Čakovec i Zdravstvene škole Split, a na razmjeni učenika u Sisku učenici su imali prilike sudjelovati na satu joge nidre te su posjetili Padma Yoga centr u kojem su vježbali ashtanga jogu. Spomenute aktivnosti uvelike su im pomogle u izradi i prezentaciji projekta.

Kako drevnim terapijama suzbiti moderne tegobe podučile su nas učenice Ana Spahija i Magdalenom Ivanušić zajedno s učenicima Medicinske škole Šibenik i Srednje škole Pakrac u projektu pod nazivom Drevne terapije za moderne tegobe. Učenica Ana Spahija je s kolegicom iz razreda Paulom Piršljin sudjelovala i u projektu Vježbama disanja protiv stresa. U spomenutom projektu učenice su provele predavanja i radionice u većini razreda naše škole, a utjecaj disanja i rezultate provedenih radionica prezentirale su zajedno s učenicima Srednje medicinske škole – Jezero Sarajevo, Farmaceutsko fizioterapeutske škole Beograd  i Srednje zdravstvene šole Celje.

Kako glazba utječe na mlade i ima li terapeutski učinak prezentirali su učenici Jan Bogdanić i Vana Žegerc u projektu pod nazivom Utjecaj glazbe na mlade – glazba kao terapija u kojem su surađivali s učenicima Srednje škole Viktorovac iz Siska te Srednjom školom Pakrac.

Na smotri smo osim prezentacija projekata predstavili i naš grad i županiju. U četiri dana trajanja Smotre upoznali smo nove ljude, stekli iskustva i znanje te sklopili nova prijateljstva vrativši se kući puni dojmova sa željom da suradnja na idućim projektima bude još uspješnija.

Izvor informacija: Medicinska škola Bjelovar

Tekst: Marina Šostaric

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *