21. travnja 2018

Kroz brošuru „Ljepota majčinstva“ nastavlja se akcija promicanja dojenja i majčinstva

Brošura „Ljepota majčinstva“ nastavak je akcije kojom se promiče dojenje i majčinstvo, čiji je začetak u sklopu Nacionalnog tjedna dojenja bilo postavljanje klupe na Šetalištu dr. Ivše Lebovića te modna revija održana početkom listopada. Brošura je tiskana u 500 primjeraka i ciljano će se dijeliti u 83 pedijatrijske, ginekološke i ambulante obiteljske medicine, a predstavljena je u četvrtak 9. studenog u uredu župana Bjelovarsko-bilogorske županije. Na predstavljanju brošure sudjelovali su zamjenici župana Bojana Hribljan i Neven Alić, predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo dr. Marija Čatipović, direktorica Radio Terezije Danijela Vusić, te predstavnice Doma zdravlja BBŽ i majki koje su dosad sudjelovale u ovoj akciji.

Zamjenica Bojana Hribljan uvodno je pozdravila nazočne i napomenula kako je stvaranje jedne zdrave veze između djeteta i majke važna za osnove našeg društva. Stoga se Županija rado uključila u akciju.

– Majčinstvo traje cijeli život ali nadasve je važno njegovati ga u ovoj ranoj fazi, rekla je Bojana Hribljan i predala riječ predsjednici Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo dr. Mariji Čatipović.

Doktorica Čatipović je objasnila kako je došlo do začetka akcija.

– Vodeći se rečenicom kako neke mlade majke ne žele dojiti da bi ostale u svojoj dosadašnjoj formi i lijepe, nastojala sam razbiti taj mit jer sam imala više primjera upravo lijepih majki koje su tim ljepše zbog majčinstva. S tom idejom sam došla do gospođe Vusić i vrlo brzo smo organizirali događaj kojim smo željeli pokazati ljepotu majčinstva, rekla je Marija Čatipović.

Prva godina projekta prošla je odlično prema riječima Danijele Vusić, direktorice Radija Terezije, a druga je bila još bolja. U projekt se uključilo 27 majki i njihove djece.

– Ove godine smo uspjeli uključiti majke s područja cijele županije, a ne samo grada Bjelovara. Ova brošura je nastavak na modnu reviju i bit će dostupna u pedijatrijskim, ginekološkim i obiteljskim ordinacijama, a smatramo da će potaknuti više reakcija upravo zato jer smo zastupili majke koje ljudi na našem području poznaju jer su one iz njihove blizine. Intencija je da potaknemo sve buduće majke da se i one odluče isključivo na dojenje do šest mjeseci. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji brošure i na podršci, rekla je Danijela Vusić.

Jasenka Janeš, prvostupnica sestrinstva i predstavnica Patronažne službe Doma zdravlja BBŽ rekla je kako je još 2001. godine organizirana prva grupa za podršku dojenju i to je akcija na kojoj se radi duže vrijeme.

– Mislim da će brošura imati velik utjecaj na budućnost dojenja i da će se dijeliti i dalje među majkama, zaključila je Jasenka Janeš.

Majke koje su sudjelovale na projektu „Ljepota majčinstva“ rekle su kako im je ovo sudjelovanje bilo jedinstveno i prekrasno iskustvo u kojem su mogle sudjelovati sa svojom djecom. Među njima je i Ivanka Vrhovnik, majka najmlađeg sudionika u modnoj reviji Patrika.

– Ovo je samo dio majki koji u našoj županiji mogu promovirati dojenje i ljepotu majčinstva. Predivan je osjećaj kada imate dojam da vam srce iskoči iz tijela i tako hoda. To je biti majka. Interesantan je tako i osjećaj prošetati se na ovoj modnoj reviji a da niste toga ni svjesni jer ste usmjerili pažnju samo na malo biće koje je s vama. To je poseban doživljaj i nadam se da ćemo dogodine nastaviti u istom tonu, objasnila je Ivanka Vrhovnik.

Za kraj predstavljanja doktorica Marija Čatipović posebno je napomenula kako se ne diskriminiraju majke koje ne doje, već da je cilj ove akcije potaknuti na dojenje jer je postotak majki koje iz medicinskog razloga ne doje veoma malen i gotovo zanemariv u odnosu na majke koje odluče ne dojiti. Veoma bitna komponenta u cijeloj toj priči je i podrška obitelji koja će pomoći tako da majci omogući vrijeme koje će posvetiti djetetu.


Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *