21. ožujka 2018

Kreće obnova Doma zdravlja, a uskoro i obnova osnovne i srednje škole u GRUBIŠNOM POLJU

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs boravio je u radnom posjetu gradu Grubišnom Polju. Tom je prilikom sudjelovao na skupštini “Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda”. Ujedno je potpisao ugovor za izvođenje radova na obnovi grubišnopoljskog Doma zdravlja, a u sklopu europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijednog 11,5 milijuna kuna. Također, Bajs je posjetio i osnovnu te srednju školu i uručio ugovor o donaciji PBZ Nacionalnom vijeću Roma Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nakon postupka javne nabave posao izvođenja radova na grubišnopoljskom Domu zdravlja dobila je tvrtka “Eding d.o.o.” iz Zagreba, a vrijednost radova obnove je 753,027,25 kuna. Budući kako je ekonomska najpovoljnija ponuda bila viša za 53 tisuće kuna od procijenjene vrijednosti radova, isti iznos osigurat će Bjelovarsko-bilogorska županija. Kako bi se obnovilo sve što je potrebno u grubišnopoljskom Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je dodatnih 361.625,44 kune putem Doma zdravlja BBŽ. Dom će tako uskoro raspisati javni natječaj za spomenute radove, jer riječ je o sredstvima osiguranim izvan europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“.

U obnovu Doma zdravlja biti će uloženo nešto više od 1,1 milijun kuna, a radovi obuhvaćaju pristup za invalide, izgradnju rampe na ulazima, ugradnju automatskih kliznih vrata, sanitarne čvorove za invalide, taktilne površine, sustav za informiranje pacijenata, izmjenu unutarnjih vrata, izmjenu i niveliranje postojećih podova, sanaciju stubišta, uređenje sanitarnih čvorova, ugradnju led rasvjete te druge potrebne radove. Obnova Doma zdravlja također podrazumijeva i zanavljanje medicinske opreme. U Grubišno Polje će stići nova medicinska oprema u vrijednosti 400 tisuća kuna. Riječ je o defibliratorima, otoskopima, pulsnioksimetrima, EKG uređajima te nizu druge medicinsko – tehničke i dijagnostičko – terapijske opreme. Posebno je potrebno istaknuti ginekološki ultrazvuk koji vrijedi 200 tisuća kuna. Pacijentima će se na ovaj način omogućiti obavljanje dodatnih pretraga kod njihovih liječnika obiteljske medicine, pretraga koje su do sada obavljali u Općim bolnicama. Kada se zbroje ulaganja u infrastrukturne radove i u nabavku opreme pred grubišnopoljskim Domom zdravlja je projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna.

– Krećemo u uređenje naše ispostave u Grubišnom Polju, a radovi će se financirati sredstvima Europske unije i Bjelovarsko – bilogorske županije. Osim uređenja, nabavit ćemo i opremu za naše ambulante koje pripadaju Domu zdravlja Grubišno Polje. Sve to radimo kako bismo poboljšali uvjete rada našim liječnicima koji rade i žive na ovom prostoru, ali i svim pacijentima primarne zdravstvene zaštite koji se dolaze ovdje liječiti, izjavila je ravnateljica Doma zdravlja Bjelovarsko – bilogorske županije Ljubica Čaić.

– Dugi niz godina nismo napravili modernizaciju, a sada će ona biti od temelja do krova. Kada se Dom zdravlja obnovi i modernizira želimo imati bolje uvjete za naše liječnike, a posebice za pacijente. Obzirom da u ovaj projekt ulazi i oprema, to znači da će svaki pacijent neovisno gdje živi, imati isti standard ordinacija i moći će obaviti niz pretraga u samom Domu zdravlja. Time ćemo i rasteretiti Opću bolnicu Bjelovar, a pacijenti neće morati putovati. Moram pohvaliti i doktore, što žele uzeti novu opremu i proći edukaciju. Vjerujem da će se do kraja ove godine, vidjeti bitna razlika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poručiuo je župan Bajs.

 

– Meni je ispred tvrtke Eding iznimno drago što sudjelujem u ovakvom projektu i da će stanovnici Grubišnog Polja dobiti unaprijeđenu ustanovu i samim time bolju primarnu zdravstvenu zaštitu, kratak je bio Marko Pavlović iz tvrtke Eding d.o.o.

 Bjelovarsko – bilogorska županija u projektu je energetske obnove 11 škola na svom području, europskog projekta vrijednog 27 milijuna kuna. Nakon što su u nekim školama već potpisani ugovori za izvođenje radova, danas 7. ožujka, nakon usklađivanja projekta i odobrenja od strane SAFU-a, Bjelovarsko – bilogorska županija raspisala je javni natječaj za izvođača radova za obnovu grubišnopoljske osnovne i orednje škole te pripadajuće školsko – sportske dvorane.

Procijenjena vrijednost radova je 8 milijuna kuna, a radovi podrazumijevaju:

 1. OŠ IVANA NEPOMUKA JEMERŠIĆA:
  – Izolacija vanjskih zidova, odnosno postavljanje nove termo ovojnice
  – Izolacija poda prema tlu, izolacija poda prema vanjskom prostoru, izolacija poda prema negrijanom podrumu
  – Izolacija krova
  – Zamjena dotrajale drvene i metalne vanjske stolarije s PVC stolarijom
  – Ugradnja termoventila na radijatore
  – Ugradnja vertikalne podizne platforme za osobe s invaliditetom
  – Novi toalet za osobe s invaliditetom
 2. ZGRADA ŠKOLSKE DVORANE SA SPOJNIM DIJELOM
  – Izolacija vanjskih zidova, odnosno postavljanje nove termo ovojnice
  – Izolacija poda prema tlu
  – Izolacija krova spojnog hodnika
  – Izolacija stropa prema tavanu spojnog hodnika
  – Zamjena dotrajale drvene i metalne vanjske stolarije sa PVC stolarijom
  – Ugradnja termoventila na radijatore
  – Ugradnja sustava prozračivanja
 3. SREDNJA ŠKOLA BARTOLA KAŠIĆA
  – Izolacija vanjskih zidova, odnosno postavljanje nove termo ovojnice
  – Izolacija poda prema tlu
  – Izolacija krova
  – Izolacija stropa prema tavanu
  – Zamjena dotrajale drvene i metalne vanjske stolarije PVC stolarijom
  – Ugradnja termoventila na radijatore

 

Raspisani javni natječaj traje 20 dana i u skladu s tim otvaranje ponuda ponuđača očekuje se krajem ovog mjeseca, nakon čega će uslijediti potpis ugovora s izvođačem i sama obnova škola i dvorane. Završetkom radova u potpunosti će biti obnovljene grubišnopoljske škole, a učenici i nastavnici zbog kojih se cijeli projekt i radi imati će bolji standard i uvjete školovanja i rada u tim obrazovnim ustanovama.

– Škola će ove godine doživjeti procvat i mi ćemo u spomenicu naše škole zlatnim slovima upisati 2018. godina. Škola je sagrađena 1957. i tada je bila jedna od najljepših škola, a zbog svog specifičnog oblika zvali smo je bijela labudica. Radovima vrijednim oko 8 milijuna kuna trebala bi se postići ušteda energije od najmanje 50 posto. Osim temeljite obnove, drago mi je da ćemo ugraditi lift i prilagoditi sanitarni čvor za invalide, jer mi smo škola koja ima čak 12 pomoćnika u nastavi. Riječima ne mogu opisati što ovo iskustvo, za mene kao mladog ravnatelja znači. U utorak 17. travnja mi ćemo obilježiti Dan škole i hvala županu u ime 408 učenika i 64 djelatnika, što ćemo ove godine dobiti najljepši mogući poklon, a to je novo ruho naše bijele labudice, rekla je ravnateljica Snježana Seliš.

Riječ je o radovima od oko 8 milijuna kuna čime bi se trebala postići ušteda energije najmanje 50 posto. Radovi podrazumijevaju, ugradnju lifta i sanitarnog čvora.

– Srednja škola Grubišno Polje građena je šezdesetih godina i to je sada po prvi put otada veliki projekt obnove školske zgrade. Svrha projekta je postići energetsku učinkovitost, no sam projekt ima više pozitivnih rezultata. Prvo je smanjenje potrošnje energenata za 50 posto, a to za sobom povlači to da će nam ostati novaca za obnovu, ulaganje i digitalno osuvremenjivanje. Želim zahvaliti županu što nam je dao priliku na javljanje na natječaj, kako bi škola dobila novi sjaj, rekla je ravnateljica Srednje škole Ana Ivšić.

 

– Energetska obnova ove dvije zgrade doprinijet će samoj kvaliteti života naših učenika. Posebno mi je drago zbog srednje škole što će dobiti novu sliku i nadam se da će je upisati sve više učenika. Ipak, učenici i roditelji gledaju samu kvalitetu zgrade i na koji način se s njom raspolaže. Isto tako, Grad Grubišno Polje izlazi u susret koliko je moguće, pa smo asfaltirali parking, izradili pristup za invalide i uredili park oko škole, a najviše sam ponosan na financiranje udžbenike za učenike od prvog do osmog razreda, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Grubišnog Polja Zlatko Pavičić.

 

– Jedan od najvećih projekata je upravo ova škola i moram zahvaliti ravnateljicama, djelatnicima, RRA-i Gradu Grubišno Polje. Kako osnovna, tako i srednja škola dobit će temeljitu rekonstrukciju, a kada to završi, škola će biti samo na izgled slična staroj. U okviru ove obnove ide i kompletna obnova školsko sportske dvorane koja se koristi za škole, kao i za potrebe za druga događanja, poput Sajma sira. Mi ćemo kao Županija pokriti dio koji ne pokriva Europska unija. Također, Županija je i za ovu godinu osigurala sredstva za namještaj, stoga nakon obnove škola, mi ćemo promijeniti i onaj dio namještaja koji je potreban, zaključio je župan Bajs.

U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji nastavljaju s donacijama Privredne banke Zagreb udrugama, ustanovama i sportskim društvima, a temeljem Sporazuma između župana Damira Bajsa i donedavnog prvog čovjeka Privredne banke Zagreb Bože Prke. Na taj način već gotovo dvije godine se pomaže i potiče rad županijskih udruga i svih onih koji svojim djelovanjem obogaćuju život Bjelovarsko – bilogorske županije. Ova donacija od 5 tisuća kuna došla je u ruke Nacionalnog vijeća Roma Bjelovarsko – bilogorske županije. Ugovor o donaciji župan Damir Bajs uručio je predsjedniku Nacionalnog vijeća Roma Bjelovarsko – bilogorske županije Vinku Horaku.

– Zahvaljujem se PBZ-u koji je osigurao potpore u iznosu od 600 tisuća kuna prema našim ustanovama i udrugama. Gospodin Prka je naznačio da želi da donacije idu prema udrugama koje se bave i mladima. PBZ time pokazuje svijest prema zajednici u kojoj radi i vraća dio sredstava stanovnicima našeg kraja, kratak je bio župan.

– Imamo dobru suradnju sa županom i Koordinacijom. Ovim putem se zahvaljujem na donaciji i mi ćemo to iskoristiti za nošnje, jer želimo osnovati folklor kako bismo mogli prikazati i pokazati sve što naša nacionalna manjina nudi, rekao je Vinko Horak.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *