17. ožujka 2018

Kreće izrada masterplana prometnog sustava BBŽ vrijednog 7 milijuna kuna za koji je Županija dobila 85 % bespovratnih sredstava

Župan Damir Bajs sazvao je tiskovnu konferenciju 21. studenog, na kojoj je sa direktorom Regionalne razvojne agencije Mariom Ferićem i ravnateljem Zavoda za prostorno uređenje BBŽ Sašom Križem izvijestio o uspješnom povlačenju europskog novca za izradu Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, projekt izrade Masterplana prometnog sustava BBŽ investicija je vrijedna 6.803.383,80 kuna, za koju je BBŽ ostvarila svih 85% mogućih povratnih sredstava, točnije 5.782.876,23 kune.

Temeljni cilj ovog Masterplana je postizanje održivog i učinkovitog prometnog sustava, sukladnog potrebama gospodarstva i stanovnika. Studija mora pokazati uklapanje u ukupne prometne pravce Europe, nacionalnu strategiju, ali mora ustanoviti i buduće potrebe vezane uz razvoj buduće poslovne infrastrukture, turizma, zdravstva i tako dalje,– rekao je župan Damir Bajs na tiskovnoj konferenciji.

Od europskih fondova dobiveno je mogućih 85% sredstava, a za ostatak će Županija tražiti povrat sredstava iz fondova koji omogućavaju nacionalno financiranje. Župan Bajs objasnio je i kako će projekt trajati dvije godine, nakon čega Masterplan mora kao dokument biti iznesen pred Županijsku skupštinu. Također je dodao kako se nada da će do tad biti gotov barem dio brze ceste do Farkaševca, te kako će studija pokazati da li nam je potrebna brza cesta u punom profilu, i da li od dva ili četiri traka.

– Ono što se ne smije preskočiti, a studija će pokazati, je i stvaranje novih prometnih čvorišta oko Bjelovara. Naime, trenutno postoji samo jedno. Očekujemo da će sukladno Masterplanu i prostornom planu županije biti predloženo jedno novo prometno čvorište kod Rovišća. Također, tu se očekuje i spoj jednog dijela Podravine, posebice đurđevačkog kraja, na način da se uđe u tok na novoj držanoj cesti koja se planira te da i nama i njima omogućimo brzi prilaz, ali i gospodarske zone u tom dijelu, napomenuo je Bajs.

Sve to, ali i druga pitanja poput rješavanja bjelovarske južne obilaznice, čazmanske obilaznice, i drugih tema obuhvatit će se ovim Masterplanom. Župan je napomenuo kako smatra da će ovaj projekt biti jedna od ključnih stvari za budućnost ukupnosti naše županije, s obzirom da smo jedna od rijetkih županija u Hrvatskoj koja nema ni metra brze ceste ni autoceste, što se smatra preduvjetom za gospodarski razvoj.

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije

– Za kraj treba podcrtati kako je prometna povezanost generator razvoja područja županije i preduvjet za privlačenje novih investitora u gospodarstvo, a samim time i na gospodarski razvitak, rast i razvoj naših gradova i općina, naglasio je župan Damir Bajs.

Na konferenciji je rečeno i to da strateškim prometnim pravcima Bjelovarsko-bilogorska županija smatra i dionice:

 1. Moslavačko-pokupski cestovni smjer
  Karlovac – Petrinja – Sisak -Popovača-Kutina-Garešnica-Daruvar-Grubišno Polje-Virovitica-Terezino Polje2. Pakračko-okučanski cestovni smjer
  Stara Gradiška-Okučani-Pakrac-Daruvar3. Podravski spoj
  Bjelovar-Đurđevac

  4. Pruga Dugo Selo-Križevci-Koprivnica
  Dionica Sveti Ivan Žabno – Gradec (dionica u izgradnji)

  5. Dovršetak južne obilaznice Grada Bjelovara

  6. Obilaznica Grada Čazme

Nakon što se Masterplan i izradi on će se uklopiti u Masterplan Republike Hrvatske koji je pak podloga za povlačenje europskih sredstava za daljnja ulaganja u cestovnu infrastrukturu kako naše županije, tako i Republike Hrvatske.

__________________________________________________________________

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *