22. svibnja 2018

Koncert u čast Ivi Robiću „probio led“ na otvaranju Terezijane

U četvrtak, na praznik Tijelovo održana je Terezijana PLUS kao uvod u glavna tri dana bjelovarske najveće kulturno zabavne manifestacije. Već u poslijepodnevnim satima posjetitelji su šetali centrom grada, razgledavali štandove i ovogodišnju ponudu koja će biti prisutna tijekom cijelog vikenda. Tako je u gradskom parku održana engleska radionica za djecu u organizaciji Udruge Helen Doron English, nakon čega je za najmanje uslijedila dječja predstava „Pronađimo cvijeće uljepšajmo dan kao i klaun, Meksikanac, kapetan!“ u izvedbi Šarenog svijeta. Oni stariji došli su na svoje u večernjim satima kada je na glavnoj pozornici na paviljonu zasvirao Dixieland band Bjelovar, predvođen legendarnim Vojom Šiljkom. Koncert u spomen na Ivu Robića posjetitelje je poveo u doba njihove mladosti, kada su se održavali popularni plesnjaci i večernje zabave. „Morgen“, „Samo jednom se ljubi“, „Ta tvoja ruka mala“, „Stranci u noći“, „Jabuke i trešnje“, samo su neki od legendarnih hitova koji su odjekivali gradskim parkom i korzom.

U Bjelovaru sam oduvijek. Ovdje sam živio, išao u školu, a i na Terezijani sam gostovao već nekoliko puta. Za mene je Terezijana jedna lijepa turistička manifestacija i atrakcija, lijepo je organizirana, a vidim da i novoj ekipi koja se odlučila baviti organizacijom, ide jako dobro. Događaj je medijski dobro popraćen, o njemu se piše u novinama, govori na televiziji. Iako nikada ne sudjelujem u svim danima, vjerujem da kroz tih par dana manifestaciju posjeti popriličan broj ljudi. Nažalost, za Bjelovar sam vezan sve manje i manje. Većina mojih prijatelja uglavnom živi u Zagrebu. U Bjelovar pretežno dolazim poslovno. Zanimljivo je da sam odlučio neke svoje osobne stvari koje čuvam preko 50 godina pokloniti Gradskom muzeju Bjelovar. Prema dogovoru, u rujnu bi trebala biti održana izložba koja će govoriti o meni i mom radu. Što se tiče Ive Robića kao Bjelovarčanina, znam da je volio Bjelovar i o njemu uvijek lijepo govorio. Žao mi je što u gradu nema ulice s njegovim imenom. Sjećam se, dok sam još išao u školu, dosta koncerata se održavalo na bjelovarskom Vojnoviću, a mnoge je organizirao upravo Robić. U Bjelovar redovito dolazim i dok imamo proslavu godišnjica mature, rekao je Vojo Šiljak.

Šiljak je u uvodnom dijelu koncerta posjetitelje podsjetio na neke povijesne činjenice o nastanku Bjelovara, ulozi carice Marije Terezije pri njegovom osnivanju, izgradnji grada, imenima ulica, centru Bjelovara koji je u to vrijeme imao potpuno drugačiju namjenu od današnje, izgradnji bjelovarskog paviljona od bračkog kamena kao jedinstvenog u svijetu. Najviše riječi, ipak je bilo o Ivi Robiću, glazbeniku kojeg nema zadnjih 17 godina, ali koji i dalje uživa status nedodirljive zvijezde. Stjepan Fortuna Štef izvodio je pjesme Ive Robića, dok je Vojo Šiljak kao voditelj vrlo srčano i na zabavan način posjetitelje nasmijavao veselim pošalicama i anegdotama vezanim za ovog hrvatskog glazbenika.

Na samom kraju programa prvog dana Terezijane nastupili su Bosutski bećari koji su zahvaljujući dobro raspoloženim posjetiteljima napravili odličan tamburaški „štimung“.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *