21. veljače 2018

Klik pojasom za sigurnu vožnju

Preventivno-edukativni program „KLIK – navika odgovornog ponašanja“ program je Hrvatskog autokluba koji se provodi u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, a cilj mu je kroz predavanja i praktične vježbe stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Program se ciljano provodi među srednjoškolcima koji dosad nisu bili sustavno obuhvaćeni projektima iz područja cestovne sigurnosti. Naime, kroz statistiku stradavanja uočeno je da su mladi između 15 i 24 godine najugroženija skupina sudionika u prometu.

Edukacija u sklopu programa „KLIK“ održana je u utorak 4. travnja i u Bjelovaru, a uoči predavanja održana je tiskovna konferencija. Krešimir Viduka je ispred HAK-a kao organizatora programa rekao je kako se kroz program želi nametnuti navika odgovornog ponašanja u koje se koristi sigurnosni pojas kao opremu pasivne sigurnosti u vozilima što je preduvjet da budu sigurni u prometu.
– Kroz cijeli program u Bjelovaru će proći preko 300 učenika iz svih srednjih škola koji su sudjelovali na našim predavanjima odnosno na simulatorima sudara i prevrtanja, i vidjeli kako u kontroliranim uvjetima može spoznati da sigurnosni pojas spašava život. Cilj nam je obuhvatiti barem oko 10% srednjoškolske populacije u Hrvatskoj što možemo odraditi samo u suradnji i s policijom i sa školama, sa zajedničkim ciljem da učenicima kao najrizičnijom skupinom pomognemo da ovaj period u životu prožive što sretnije – rekao je Krešimir Viduka.

Kao što je rekao i Krešimir Viduka, suradnja s policijom je bila nezaobilazna, pa se tako u program „KLIK“ uključila u PU bjelovarsko-bilogorska.
– Postaja prometne policije Bjelovar uvijek podržava sva edukativna nastojanja da se smanji broj stradalih u prometu. U ovom slučaju HAK je nositelj akcije namijenjene mladima koji su pred završetkom srednje škole i često sudjeluju u prometnim nesrećama i u njima stradavaju. Jako često je uzrok tome nekorištenje sigurnosnih pojaseva. Zato je jako važno da na simulatorima bar donekle vide kako to izgleda u stvarnosti, i da ubuduće stvore tu naviku odgovornog ponašanja prema sebi, i koriste pojas koji će ih spasiti od neželjenih ozljeda i posljedica u prometnim nesrećama – poručio je Josip Vincelj, pomoćnik načelnika u Postaji prometne policije Bjelovar.

Bjelovarsko-bilogorska županija također je pohvalila i podržala ovaj preventivni program.
Činimo to prvenstveno zbog 14.500 učenika osnovnih i srednjih škola u našoj županiji. Kao što smo čuli upravo su oni najrizičnija skupina u prometu. Oni svi su sudionici u prometu. Kampanja je ciljano usmjerena na završne razrede srednjih škola i učenika koji uskoro trebaju postati novi vozači. Dobro je da na ovakav način i iz prve ruke vide koje su to opasnosti i na što sve trebaju obratiti pozornost jednog dana kada postanu vozači – zaključila je zamjenica župana Đurđica Ištef-Benšić.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *