22. svibnja 2018

Katastarska općina Bjelovar u procesu ispravljanja katastarskih knjiga

Grad Bjelovar u procesu je provođenja tehničke reambulacije na području k.o. Bjelovar. Sporazum o provođenju tehničke reambulacije, odnosno dopunjavanju izmjere iz 1980. godine, potpisan je sa Državnom geodetskom upravom iz Zagreba. Dosad je do kraja provedena tehnička reambulacija k.o. Bjelovar Sredice, k.o. Brezovac, k.o Nove Plavnice-Hrgovljani, k.o. Stare Plavnice, dok je za k.o. Bjelovar nakon izvršenog snimanja započet postupak izlaganja na javni uvid podataka tehničke reambulacije i dopunska snimanja po prigovorima za prvu od četiri zone na koje je podijeljena k.o. Bjelovar. Kako bi javnost upoznali s detaljima i ulogama Grada Bjelovara, Državne geodetske uprave i Općinskog suda u Bjelovaru, predstavnici ovih institucija na čelu sa gradonačelnikom Dariom Hrebakom održali su u srijedu 25. travnja 2018. godine konferenciju za novinare u maloj vijećnici Grada Bjelovara.

– Problem nepodudarnosti katastarskih knjiga nažalost problem je cijele države, međutim mi smo ga odlučili riješiti do kraja. Ovaj posao iziskuje iznimne ljudske i financijske napore. 60% troškova odnosno 478.000 kuna snosi Grad Bjelovar, a 40% Državna geodetska uprava. Katastarska općina Bjelovar podijeljena je na četiri zone, a izlaže se zona br. 1 sa 3.636 katastarskih čestica, ukratko je pojasnio gradonačelnik Hrebak i riječ predao predsjednici Općinskog suda u Bjelovaru Almi Horvatinović.

Horvatinović je objasnila kako je Vlada RH i Ministarstvo pravosuđa sa Državnom geodetskom upravom postupak sređivanja zemljišnih knjiga započela još 2003. godine.

– Ukupan broj katastarskih čestica obuhvaćen postupkom obnove u zoni 1 k.o. Bjelovar je oko 8500, i gruntovnih oko 10.000. Drago nam je što je Grad Bjelovar jedan od onih koji je prepoznao ovaj moderan, inovativan i brz program Vlade, i kao jedan od rijetkih sufinancira rad stručnih povjerenstava. Nakon završetka postupka građanima će biti omogućen potpuno transparentan uvid u katastarske knjige i zemljišnoknjižne evidencije, objasnila je Alma Horvatinović.

 

Svaki Grad koji želi upravljati svojim prostorom upravo mora razmišljati na ovaj način, zaključak je zamjenika ravnatelja Državne geodetske uprave Antuna Vidakovića.

– U Bjelovaru je kao i u mnogim gradovima nastao problem 50-ih godina kada je država donijela odluku da se snime sva općinska središta u metarskom sustavu. Katastar je tu izmjeru preuzeo 70-ih godina, a gruntovnica je ostala na starim austro-ugarskim planovima, i stvorila se dvojna evidencija koja nikome ne odgovara. Uspjeli smo to nekako povezati, ali na nama je sada da radimo na poboljšanju takve baze podataka, i to se radi na nekoliko načina, od čega će ponovna izmjera i tehnička reambulacija poput ove u Bjelovaru biti najbolja. Nakon toga imat ćete jedan doista uređen prostor i podlogu za kvalitetno upravljanje prostorom, rekao je Vidaković.

Izvođač izmjera koje su u k.o. Bjelovar započele početkom ove godine je bjelovarska firma Metra d.o.o. Branka Ćurića.

Više je pojasnio pročelnik PU za katastar Bjelovar Damir Soptija.

– Radovi su započeli u prvoj zoni, odnosno sjevernom dijelu grada, međutim to je svakako proces koji je spor jer zahtjeva sazivanje pojedinačno svih stranaka kako bi se prema njihovim aktima o gradnji utvrdilo stvarno stanje. Na pitanje koliko je moguće utvrditi stvarno stanje ovisno o postotku provedene legalizacije, Soptija je odgovorio kako je legalizacija u nadležnosti Grada Bjelovara i Ureda za graditeljstvo, a gradonačelnik Hrebak je dodao kako je preko 90% zahtjeva za legalizaciju riješeno, međutim ne zna se točan broj građana koji nije uopće predao zahtjev. Procjena je, da je ipak velika većina građana sudjelovala u legalizaciji. Građane pak pozivaju da se odazovu kad dobiju poziv za izlaganje na javni uvid tehničke reambulacije, da ponesu sve akte o gradnji. Ljudi koji ne žive ovdje ili se ne nalaze ovdje, mogu poslati nekoga iz obitelji umjesto njih, ili naknadno doći upisati stanje.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *