25. svibnja 2018

Kako potaknuti žene na sudjelovanje u lokalnoj politici?

U ponedjeljak 20. ožujka održana je 17. tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije. Naglasak na ovoj sjednici stavljen je na jednaku zastupljenost žena i muškaraca u lokalnoj politici uoči lokalnih izbora. Kako bi se poduprla ova inicijativa organizirano je i okupljanje žena u lokalnoj politici, a u sklopu okupljanja i sjednice, predavačica Dijana Kobas Dešković održala je predavanje „Igrati veliko“.

– Predavanje je namijenjeno tome da žene same osvijeste gdje si stavljaju blokadu i rade korak unatrag, te se konkretno u ovom primjeru ne odluče na kandidiranje na lokalnim izborima. Ideja predavanja je potaknuti žene da te barijere premoste i odluče se na taj korak jer su borba i napredovanje iskonski duboko u njima, a trebaju nam ženski glasovi u politici da rješavaju one interese koji su ženama važni. Situacija kod nas nije nešto bitno drugačija nego u ostalim dijelovima svijeta, međutim važno je prepoznati svoju trenutnu poziciju i ne dopustiti da se naš status ponovo sroza i da nas se vrati uz peći. Činjenica je da je manjak žena na izbornim listama rezultat kombinacije uzroka, pa su tu uz jače muško lobiranje, i navedene barijere koje si same postavljamo također i obiteljski razlozi jer žene i dalje imaju i izvršavaju puno više obiteljskih obaveza. Međutim ako doista vjeruju u sebe i slijede ono što žele naći će način i prijeći će vlastite barijere, poručila je Dijana Kobas Dešković.
Svoje viđenje zašto je manji broj žena u politici dala je i Tanja Novotny Golubić, zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu.
– Istraživanja su pokazala da žene imaju interes za politiku, ali se ne kandidiraju. Upravo stoga se nadam da će i današnje predavanje biti jedna velika motivacija. Možda ne znaju kako bi pristupile politici, možda se ne usude jer im se to čini muškim svijetom, ali važno je da jednako participiraju. Društva gdje se postigla ravnopravnost spolova su i gospodarski i socijalno i kulturno razvijenija. Nekako je postalo pravilo kod nas da žene moraju više dokazati da bi došle do istih stupnjeva kao i muškarci. Smatram da onaj takozvani „stakleni strop“ nažalost doista postoji. Teško je probiti se do pozicija odlučivanja. Ono što je mene motiviralo je sama činjenica što je politika rad za opće dobro kroz koji sam dobila mogućnost djelovati i stvarati bolji svijet, rekla je Tanja Novotny Golubić.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije Ivana Pirin objasnila je da je ova tema o motivaciji za napredovanjem i djelovanjem bitna upravo pred lokalne izbore kako bi se žene ohrabrilo da doista participiraju.
– Kod nas je kompletno u Gradovima i Općinama zastupljenost žena na 15,7%, a u Županijskoj skupštini nas je 16%. Situacija nije dobra i nadamo se da će se ona promijeniti na ovim izborima. Nažalost, protekli parlamentarni izbori također nam ne ulijevaju sigurnost jer unatoč većem broju kandidiranih žena, opet nismo dobili kvotu. Razlog tome je što su žene stavljene na začelja lista i samim time su u startu podzastupljene, a naši muški kolege to dobro koriste, objasnila je Ivana Pirin.

Muško gledište dao je i župan Damir Bajs.
– Hrvatska, pa tako i Bjelovarsko-bilogorska županija polaku idu prema ravnopravnosti spolova. Situacija se poboljšava, i mi tu činimo koliko možemo. Posebno bih u toj zadaći i cilju pohvalio županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati u predstojećim lokalnim izborima. Moram reći da su trenutno svi načelnici i gradonačelnici muškarci. Međutim među prvim suradnicima su zamjenice i pročelnice, pa tako i sam imam dvije zamjenice župana. Polako, ali sigurno poravnavamo broj barem u izvršnom dijelu. Današnje predavanje samo je jedan od elemenata, i drago mi je vidjeti da je predavanje brojno popraćeno. Zainteresiranost žena za politiku trebala bi rezultirati kandidacijama. Na nizu dosadašnjih izbora na listama kojima sam ja bio nositelj pazili smo na zakonsku normu od barem 40% podzastupljenog spola. Tome ćemo naravno dati pažnju i sada, iako to ne ovisi samo o meni nego i o koalicijskim partnerima. Nadam se da ćemo naći prihvatljiv zajednički dogovor, rekao je župan Damir Bajs.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *