24. svibnja 2018

Kako bi djeci izradili najzanimljivije lutke, pedagoški djelatnici sudjelovali na stručnoj i edukativnoj radionici

IV. Osnovna škola Bjelovar 13. studenog bila je domaćin stručno edukativne radionice učitelja i odgajatelja, na kojoj su isti naučili izraditi lutke od uporabnih predmeta. Radionicu su za učitelje IV. Osnovne škole te odgajatelje DV Ciciban i DV Osmjeh osmislili i održali predavači iz Lutkarskog studija Kvak na čelu sa redateljicom i voditeljicom projekta prof. Ivanom Pokrivka Sinanović.

– Naše lutkarsko kazalište postoji već 47 godina, a danas smo za učitelje i odgajateljice održali jednu od šest radionica koje inače radimo i s kojima putujemo po Hrvatskoj. Uz našu osnovnu djelatnost, a to su kazališne predstave za djecu, rado održavamo ovakve radionice. Lutke od uporabnih predmeta su ono što je karakteristično upravo za naše kazalište, a najpoznatiji među njima su Tikvići. Današnju radionicu smo pak bazirali na izradi lutaka od čarapa i rukavica, rekla je Ivana Pokrivka Sinanović.

Redateljica je također napomenula kako su radionice uvijek rado posjećene i u velikom broju, pa su tako okvirno ograničili broj sudionika na 25 ali redovno taj broj bude viši. Svi sudionici nakon odrađene radionice dobili su i potvrde o stručnom usavršavanju, ali ono što je najvažnije od svega je to da su s radionice otišli prepuni ideja kako da iskoriste novonaučeno znanje u svakodnevnom radu i životu općenito.

– Lutku treba znati jednostavno, brzo, a jeftino izraditi, zatim udahnuti joj dušu na pravi način, oplemeniti ju pokretom, riječi i glazbom. A najviše od svega, a svjedoci smo polaznih točaka mlađih generacija, treba Vam netko da Vas zaljubi u lutkarstvo, da Vam da krila da poletite skupa s nama kroz čudesne mogućnosti tog scenskog izraza, zaključila je Ivana Pokrivka Sinanović.

Glumac i lutkar koji je također sudjelovao u radionici je Martin Ladika, a njegov zadatak je prvenstveno kroz posjete školama i vrtićima educirati djecu kroz zanimljive i slikovite priče koje su im bliske.

– Odmalena sam pokazivao i gajio ljubav prema ovom obliku umjetnosti ali tek odnedavna se time i bavim. Drago mi je što imam priliku sudjelovati na radionici danas na kojoj mogu o tehnici onoga što radim poučiti i druge koji će moći nastaviti s ovom magičnom djelatnošću. Danas smo osim izrade lutaka naučili i neke osnove lutkarstva iz područja animacije, lutkarske režije, likovnosti, i ono što je jako bitno u školama i vrtićima a to je odabir tekstova, dodao je Martin Ladika.

Tako su naši učitelji i odgojiteljice mogli vidjeti izradu lutaka od čarapa, rukavica, kuhača, …jednostavne lutke koje će moći i sami izrađivati s djecom ili za djecu. Brz i jednostavan postupak s velikim scenskim efektom. Na radionici se razgovaralo o nekim osnovama lutkarstva iz područja animacije, lutkarske režije, likovnosti i odabira tekstova.

Sudionici radionice na kraju su dobili potvrde za stručno usavršavanje, a organizatori ove stručno edukativne radionice bili su: Nikola Margetić,  ravnatelj IV. OŠ Bjelovar, Dejana Bedeković stručna suradnica i školska knjižničarka IV. OŠ Bjelovar, Senka Ivanušec, ravnateljica DV Ciciban, Branka Biketa Caktaš, pedagoginja DV Ciciban, Marina Hehet Valentić, DV Osmijeh.


Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *