19. ožujka 2018

Izložba ručnih radova povodom DANA ŽENA

Povodom međunarodnog praznika Dana žena, Sindikat umirovljenika Hrvatske – podružnica Bjelovar organizirao je izložbu ručnih radova svojih članica. Izložba je otvorena 6. ožujka u Gradskom muzeju Bjelovar i trajat će do 10. ožujka.

Na svečanom otvaranju nazočnima se obratila predsjednica SUH podružnice Bjelovar Ana Široki, zahvalivši se članicama i članovima koji su sudjelovali u izložbi i koji su se danas ovdje okupili.

– Naše članice su svake godine vrijedne i zato svake godine uspijevamo održati ovu izložbu. Gradski muzej nas svake godine ugosti, pomognu nam s pozivnicama i postavkom izložbe, te im na tome također od srca zahvaljujem, rekla je Ana Široki.

U ime Gradskog muzeja Bjelovar na otvorenju se obratio i etnolog Tomislav Matić koji je rekao kako je ovakva izložba prilika da se izlože predmeti koji će podsjetiti na vremena koja su prošla, ali kako je isto tako lijepo među njima vidjeti i nove stilove.

– Nažalost, svjedoci smo sve većeg omalovažavanja prekrasne etno baštine. Naše vrijeme je to zapustilo i takvi radovi nisu više izloženi u našim domovima, ali zato nam je čast što oni mogu biti izloženi u našem muzeju. Zahvaljujem svima koji te predmete čuvaju od zaborava, rekao je Tomislav Matić.

Jedna od vlasnica izloženih radova je i Grozdana Stamenković koja je rekla kako je neke od radova radila i sama, a dio je i naslijedila.

– Imala sam puno tkanog platna od mame, stolnjake, verane ručnike, a dio platna sam izvezla sama. Mama je 70-ih godina radila zadnje ručnike, tkalački stan više nije u upotrebi i ja ne znam tkati, ali zato rado vezem, i jedan izložbeni primjerak sam završila upravo prošli mjesec. Nažalost već moja kćer nije sklona ovom radu, dodala je sa sjetom Grozdana Stamenković.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *