19. veljače 2018

II. osnovna škola postala je e-Škola, a zahvaljujući Gradu Bjelovaru uvela je i e-Dnevnike

Pilot projekt e-Škole ove godine prikupio je 700 prijava. Izabrana je 151 škola, a među njima je i II. Osnovna škola Bjelovar koja je u sklopu projekta dobila učionice opremljene sustavom CMS. Sustav prvenstveno omogućuje rad u STEM, ali njime se mogu poslužiti i ostali predmetni nastavnici ovisno o interesu. Učitelji koji rade u matičnoj školi dobili su nove tablete koji su osigurani putem EU projekata, a novac potreban za nabavu opreme za prelazak na e-Dnevnik osigurao je Grad Bjelovar. Tim povodom gradonačelnik Dario Hrebak obišao je sa suradnicima u srijedu 13. rujna II. Osnovnu školu, kako bi obišao učenike i nastavnike, i ujedno se uvjerio u funkcioniranje projekta e-Škole.

 

– Grad Bjelovar koji doista želi poticati razvoj pametnog grada može biti samo pohvaliti ovaj projekt i stajati iza njega. Projekt smo sufinancirali sa 60.000 kuna ovdje u matičnoj zgradi. U područnoj školi u Ždralovima smo pomogli da se uvede i bežični Internet. Ponosni smo što imamo ovakve škole jer škole su pokazatelj kakvi su gradovi. U budućnosti ćemo se okrenuti prema podizanju kvalitete u svih pet naših osnovnih škola, kako bi porasla kvaliteta obrazovanja i kako bi naši učenici bili zadovoljni. Zahvaljujem i učiteljima koji su pomogli u pripremi i provođenju projekta, rekao je gradonačelnik Hrebak koji je najavio kako će od slijedeće godine II. Osnovna škola dobiti i novo ruho jer je prošla na natječaju za energetsku obnovu te se na matičnoj zgradi očekuju vanjski i unutarnji radovi.

 

O pripremi samog projekta e-Škole nešto više rekla je voditeljica projekta učiteljica Vesna Janko.

– Sama priprema započela je 2015. Godine kada smo se javili na natječaj koji je raspisao CARNet. Potom smo napisali projektnu dokumentaciju na kojoj smo timski radili. Tijekom prošle godine imali smo edukaciju i opremanje škole a ove godine imamo implementaciju u nastavi i korištenje e-Dnevnika. Naglasak je na korištenju u STEM predmetima tako da su primarno ovdje korisnici učenici 7. i 8. razreda, ali zahvaljujući Gradu cijela škola koristi e-Dnevnik, rekla je Vesna Janko.

Učiteljica Milka Fofonjka objasnila je kako ona koristi tehnologiju u nastavi matematike, govoreći kako je ona korisna jer se od djece koja takvu tehnologiju koriste u svakodnevnom životu na nastavi dosad očekivalo da budu aktivni na njima ne više tako poznat način.

– Mislim da nastavu treba prilagoditi njihovom okruženju jer različiti podražaji daju sve bolje rezultate. Učimo na različite načine i svaka ovakva mogućnost poboljšava njihovo učenje. Ova tehnologija je svemir mogućnosti i na učitelju je kako će to iskoristiti. Ja sa svojim učenicima isplaniram cijeli sat i oni su kontrolirano na tabletima, a kroz virtualnu učionicu šaljem im dodatne kreativnije zadatke stvari poput kvizova i mozaika koji pomažu da se gradivo vježba. Zadaci se samostalno rade, i u svakom trenu kontroliram tko koliko radi ili zašto ne radi. Također, ovim putem vidim cijeli tok nastave i mogu vidjeti svakog učenika dok u klasičnoj nastavi imamo recimo vremena usmjeriti se prema nekolicini učenika, objasnila je Milka Fofonjka.

Krajnji korisnici ove tehnologije su učenici, a kako se oni snalaze opisali su Petar Bajsić i  Karolina Kiš, učenici  6. razreda.

– To je odlična način učenja, i djeci je lakše za snalaženje jer većinom koristimo tablete, mobitele i laptope. Također možemo i izvan nastave dok rješavamo zadatke tražiti učiteljicu za pomoć a ako pošaljemo krivo riješen zadatak nije ga problem ispraviti, rekao je Petar.

– Prošle godine imali smo jednom tjedno sat u učionici budućnosti. Sviđa mi se ovakav tip rada jer na više načina možemo naučiti što radimo. Također brže možemo ispraviti greške koje napravimo, rekla je Karolina.

Osnovne škole u Bjelovaru započele su i ranije s ovim projektom. Prva među njima koja je uvela e-Dnevnike bila je I. Osnovna škola, dok je IV. Osnovna škola napravila cijeli projekt o svom trošku.

– IKT tehnologija veoma je potrebna u našim školama jer težimo 21. Stoljeću. Sve naravno kreće od samih ljudi koji pripremaju projekte. Učitelje ne možemo zaboraviti, a tehnologija je pomagalo za prenošenje znanja. Krajnji fokus je naravno na djeci i na njihovom znanju i opismenjavanju, zaključila je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *