22. siječnja 2018

Gradonačelnik Hrebak s mladim robotičarima razvija planove za gradske projekte

Unatoč činjenici da školski praznici još uvijek traju, gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak odlučio je obići školske klupe. Povod tome vrijedni su učenici koji postižu odlične rezultate u bavljenju robotikom. Gradonačelnik je tako sa svojom zamjenicom Valnom Bastijančić Erjavec 16. kolovoza posjetio IV. osnovnu školu Bjelovar gdje su ga dočekali ravnatelj škole Nikola Margetić, te učitelj informatike i dodatne nastave robotike Branko Raičković, učiteljica Blaženka Rac, i učenici koji se bave robotikom i koji su dosad osvojili brojne nagrade u natjecanjima iz robotike. Za gradonačelnika su održali prezentaciju svojih dosadašnjih radova i inovacija, i objasnili detaljnije čime se bave nakon redovne nastave.

  • Robotikom se bavimo već dugi niz godina. Učenici na doniranoj opremi uče od početka programirati u nekomercijalnim programskim jezicima i savladavaju to prilično dobro. Možemo se pohvaliti i činjenicom da smo dobili i domaćinstvo kao regije od Vrbovca do Koprivnice i Virovitice, zbog čega i do nekoliko puta godišnje budemo domaćini regionalnog natjecanja. Slobodno mogu reći da su naši učenici u rangu sa studentima s pojedinih fakulteta, jer oni rade od malih nogu i programiraju u programskom jeziku Python i pojedinim drugim višim programskim jezicima što rezultira lijepim rezultatima u nekoliko disciplina. Jedna od njih je Croatian Makers liga, a tu je i robotsko spašavanje žrtve odnosno natjecanja vezana uz nastavu informatike gdje već deset godina idemo na državna natjecanja. Uključeni smo u još neke STEM aktivnosti poput Lego lige koja osim samog programiranja robota za cilj ima i timski rad i druženje te humaniji pristup robotici – rekao je uvodno o uspjesima učitelj Raičković.

Branko Raičković predstavio je nazočnima i robot čije je djelovanje u samom začetku. Naime, robot se počinje koristiti po prvi put u Hrvatskoj odnosno u regiji, i prvo natjecanje će se održati za mjesec dana u Zagrebu, a na natjecanju će sudjelovati sve zemlje regije. Napomenuo je također kako je dobar dio djelovanja dodatne nastave omogućen zbog suradnje s Udrugom informatičara BBŽ-a s kojom dijele sredstava kao i resurse i znanje.

Mladi robotičari održali su prezentaciju za gradonačelnika, a među njima se istaknuo i Jan Murić koji je ove godine završio osmi razred osnovne škole. Jan je dobio zlatno priznanje na međunarodnoj prezentaciji kao mladi inovator, a za nazočne je predstavio svoj uređaj koji se temelji na mikrobitu, a cilj mu je preko senzora prepoznati izloženost primjerice opasnim plinovima, preko akcelerometra pak prepoznaje pomicanje, o tome obavještava korisnika te tako služi kao alarmni sustav.

  • Napravio sam dosad puno projekata, išao sam na natjecanja iz programiranja algoritama i osvajao prva mjesta na županijskim natjecanjima. Od projekata u robotici po mom mišljenju najbolji mi je projekt Arka, što je zapravo vremenska stanica, i upravo ovaj predstavljeni projekt alarmnog sustava. Na alarmnom sustavu sam radio malo duže od mjesec dana, a ideju da ga napravim dobio sam zbog natječaja koji je bio raspisan u školi Ruđer Bošković – objasnio je Jan Murić.

Ponosan na uspjeh učenika svoje škole, ravnatelj Nikola Margetić najavljuje nastavak održavanja dodatne nastave informatike i borbu za mogućnost korištenja što većeg broja sredstava u nastavi.

  • Čast nam je što smo danas mogli ugostiti vodstvo Grada koje je prepoznalo naš trud i vrijedan rad. Korist od ovakvih projekata je višestruka. Imamo budućnost za naše učenike, i osigurana radna mjesta nastave li se baviti robotikom, a tu je naravno i opći napredak. Mi smo se danas svi ovdje okupili zbog njih, a njihovu predanost i interes možete vidjeti u činjenici da smo lako okupili i pod praznicima sve one koji su bili u gradu. Upravo zbog toga osobno jamčim da ćemo istim interesom i intenzitetom nastaviti i dalje s ovim aktivnostima – poručio je ravnatelj Nikola Margetić.

Gradonačelnik oduševljen zbog činjenice da IV. osnovna škola niže uspjehe na ovom području, istu je odlučio uključiti i u novi projekt. O čemu se točno radi Hrebak je zagonetno prešutio, ali napomenuo je da će se o projektu pričati narednih nekoliko mjeseci, te je najavio i da će škola biti partner u projektu Bjelovar – smart city, pa vjerujemo da će javnost uskoro biti upoznata s detaljima. U međuvremenu Hrebak poručuje da je ovo primjer budućnosti i razvoja našeg grada te da ovakve priče zastupaju premalo prostora u javnosti. Cilj mu je upravo to promijeniti te je stoga i posjetio školu i učenike.

Kada sam stupio na dužnost gradonačelnika nisam ni znao da se ovdje razvija jedna tako kvalitetna priča. Danas na globalnom tržištu, ako želiš biti konkurentan moraš pratiti sve nove tehnologije. Izuzetno mi je drago što sam dobio informaciju da se upravo ovdje u IV. osnovnoj školi postižu tako sjajni rezultati iz robotike i informatike, te da smo jedna od vodećih škola u Hrvatskoj koja ima takve rezultate. Posebno sam ponosan što su naši učenici svoje rezultate imali priliku predstaviti i pred predsjednicom Kolindom Grabar – Kitarović. U masi informacija danas nažalost ovakve vijesti slabo prolaze te smo upravo stoga u suradnji s ravnateljem i učiteljima odlučili dodatno popularizirati ove aktivnosti i način razvoja kod mlađih naraštaja. Mislim da Republika Hrvatska treba ići u ovom smjeru, a ponosan sam i kao građanin i gradonačelnik Bjelovara da i naše škole idu u ovom smjeru. Grad Bjelovar će u bližoj budućnosti također razvijati smart-city tehnologiju, odnosno kako koristiti moderne tehnologije u pospješivanju javnih servisa koje pružamo građanima. Nadam se da ćemo barem na jednoj mikrolokaciji uspjeti u suradnji s učiteljima i ravnateljem dogovoriti jedan projekt koji će doprinijeti brzini razvoja javnog servisa, pri čemu će bitan pečat imati upravo ova djeca. Drago nam je da se od malih nogu ovdje razvija logičko i kreativno razmišljanje, i voljeli bismo tako zaokružiti s osnovnom školom, Tehničkom školom i Visokom tehničkom školom jednu priču cjeloživotnog obrazovanja i da tu djecu čekaju nova napredna radna mjesta. Djeca ovdje rade na naprednim programskim jezicima na kojima se radi i na fakultetima. Grad se ovdje mora uključiti u povezivanju, i razvoju obrazovanja, jer obrazovanje trostruko vraća uloženo. Kao što podupiremo veleučilište i smjer računalstva tako ćemo sigurno barem financijski poduprijeti i rad mladih robotičara, nastojat ćemo im osigurati i još naprednije učionice i organizirati suradnju sa studijem računalstva – poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *