21. veljače 2018

HPD „Bilogora“ Bjelovar dobio sredstva u iznosu 452.950,00 kuna za projekt „ Poučna šumska staza na Kamenitovcu“

Uskoro će HPD „Bilogora“ početi  s  provedbom projekta  „Poučna šumska staza Bilogora“ kojim će dodatno urediti okoliš svog planinarskog doma „Kamenitovac“.

Za uređenje najljepšeg dijela Bilogore zaslužno je Hrvatsko planinarsko društvo „Bilogora“ Bjelovar,  koje je  krajem 2016. godine prijavilo se na natječaj operacija 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture u provedbi mjere M08 „Potpora za ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanja održivosti šuma“, Podmjere 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“  iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.  raspisanog od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Tako je  Hrvatsko planinarsko društvo „Bilogora“ Bjelovar  u predmetu prijave prijavilo ulaganje u izgradnju, uređenje i opremanje poučne šumske staze kod planinarskog doma „Kamenitovac“  kojom se želi različitim ciljanim skupinama približiti važnost očuvanja prirode i zaštite okoliša kao i upoznavanje sa šumskim staništem Bilogorom,  te  Kamenitovcem kao omiljenim izletištem mladih, starih, sportaša i rekreativaca.

Ugovor o financiranju  potpisan je  u rujnu 2017. godine, za vrijednost investicije od 452.950,00 kn, a provoditi će se kroz 5 faza izvedbe aktivnosti. Financiranje je omogućeno iz proračuna EU u iznosu od 85% investicije, a ostatak od 15% iz proračuna Republike Hrvatske. Poučna staza će biti gotova  najkasnije 2019. godine.

Što će sve raditi i koji će materijal koristiti, rekla je voditeljica projekta je Anamarija Pađan.

– Poučna staza graditi će se od prirodnih materijala (drvo) i lijepo će se uklopiti s okolišem. Uz poučnu stazu biti će postavljene informativne table i  info-punktovi uz pomoć kojih će se posjetitelji informirati sa sadržajem prirodnih zanimljivosti uz koje staza prolazi, to jest educirati se o biljnim i životinjskim vrstama bilogorskog kraja. Cilj ulaganja je dodatna ponuda posjetiteljima Bilogore, upoznavanje sa biljnim i životinjskim vrstama na tom području te na taj način povećati kvaliteta života djece boravkom u prirodi, njihovih roditelja te ostalih posjetitelja. Na taj način želimo promovirati zdrav način života i aktivno provođenje slobodnog vremena u prirodi. Naše ciljane skupine su djeca koja dolaze na izletište Kamenitovac, članovi planinarskih društava, djeca iz škola i vrtića koja imaju planirane izlete uvedene u redovan program obrazovanja škole u prirodi sa područja grada Bjelovara i okolnih općina (Veliko Trojstvo, Velika Pisanica i Severin). Uz prethodno navedene, posjetitelje poučne staze činit će i ostali ljubitelji prirode, izviđači, biciklisti, GSS-ovci, enduro-motoristi te ostali izletnici i posjetitelji, rekla je voditeljica projekta Anamarija Pađan.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *