21. travnja 2018

Održana 2. Izložba pisanica u Gudovcu i predstavljen suvenir Grada Bjelovara

Najstarija hrvatska pisanica pronađena je u Gudovcu, stara je oko 500 godina. To je  dokaz da su ljudi i prije nas poklanjali pažnju Uskrsu. Samo bojanje pisanica protumačeno je u povijesti kao simbol život i nastavka tradicije, a poklanjale su se onima koji se vole.

Tradiciju ukrašavanja pisanica uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa nastavila je Udruga žena Gudovac koja je i ove godine organizirala 2. Izložbu pod nazivom „Pisanica u Gudovcu“, u nedjelju 25. ožujka.

 

 

Izložba pisanica u Gudovcu je posebna po tome što je predstavljen i  SUVENIR Grada Bjelovara „pisanica“ koju je izradila Udruga žena Gudovac prema replici najstarije pisanice pronađene u Gudovcu.

Tim povodom je izložbu otvorio gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak koji je istaknuo najstariju pisanicu pronađenu na području Gudovca u prvoj polovoci 15 stoljeća.

– Pisanica je izrađena u tehnici voska i ukrašena geometrijskim motivima koji se i danas koriste, a to je dokaz održive tradicije na ovim prostorima, rekao je gradonačelnik te pozdravio domaćine i brojne goste koji su se predstavili na izložbi pisanica u Gudovcu.

Najstarija pisanica čuva se u Gradskom muzeju Bjelovar, za koju je zaslužan arhieolog Goran Jakovljević koji je također sudjelovao na otvorenju izložbe „Pisanica u Gudovcu.

U sklopu izložbe predstavile su se brojne udruge s posebnim i  unikatnim pisanicama koje su izgledale kao prava mala umjetnička djela.

 

 

Udruga žena Gudovac jedna je od vrlo aktivnih udruga na području grada Bjelovara što nije začuđujuće uz predsjednicu Vesnu Belošević.

__________________________________________________________________

Kako bi izradile posebnu pisanicu kao suvenir Grada Bjelovara, Udruga se prijavila na natječaj s pratnerima: Gradskim muzejom Bjelovar i Turističkom zajednicom Bilogora-Bjelovar s kojima će predstaviti suvenir grada i bjelovarski doručak u Novom Vinodolu i na danima otvorenja turističke sezone u Biogradu na Moru.

Aktivnosti i samo aktivnosti čekaju Udrugu žena Gudovac kroz cijelu godinu. Sve je popunjeno, kaže predsjednica Vesna Belošević.

___________________________________________________________________

 

 

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *