22. svibnja 2018

GRUBIŠNO POLJE okupit će manjine naše županije

  1. Smotra manjinskog stvaralaštva BBŽ održat će se ovu nedjelju, 23. travnja u Centru za informiranje i kulturu dr. Franjo Tuđman u Grubišnom Polju. Smotra je najavljena na tiskovnoj konferenciji koja je održana u petak 21. travnja u Uredu župana Bjelovarsko-bilogorske županije. Domaćin ovogodišnje Smotre manjinskog stvaralaštva BBŽ je mađarska nacionalna manjina pa je tako u društvu župana Damira Bajsa o samoj pripremi Smotre i programu nešto više rekao Šandor Toth, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine te predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Život Koordinacije i manjina u ovom smislu je počeo pred tri godine organizacijom prve Smotre manjinskog stvaralaštva u Končanici. Župan je shvatio važnost njena održavanja jer prikazuje bogatstvo gastronomije i kulture i običaja i šarenilo nošnji. Ovim putem na tome zahvaljujem županu Bajsu koji je odlučio biti pokrovitelj Smotre. I ove godine uoči samog kulturnog programa organizirana je gastro ponuda na štandovima nacionalnih manjina gdje ćete  moći probati različite delicije od 15 do 17 sati. Ponudu će upotpuniti izložba tradicijskih predmeta iz naslijeđa naših obitelji. Kulturno-umjetnički program počet će u 17 sati i na njemu će sudjelovati češka, romska, srpska, njemačka i austrijska nacionalna manjina, uz domaćine Mađare, te predstavnike većinskog hrvatskog naroda sa Folklornim ansamblom Centra za kulturu i informiranje. Dvjestotinjak sudionika će kroz ukupan program imati priliku predstaviti bogatstvo jezika, kulture, običaja pjesme i plesa.  Večera i druženje održat će se u etno kući „Bilogora“ u Grbavcu pored Grubišnog Polja. Na Smotru smo ponosni i molim ovim putem da se ona i nastavi održavati jer nama manjinama ona puno znači – rekao je Šandor Toth.

Na realizaciji ovog projekta zahvalio je i predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Damir Malina, koji je napomenuo da će češka manjina sudjelovati sa četiri društva iz Ivanovog Sela, Malih i Velikih Zdenaca, Trojeglave i Grubišnog Polja, koja su se također raspodijelila na folklorni i gastro-tradicijski dio. Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Darko Karanović. Napomenuo je kako je ovo divna prilika da manjine uz predstavljanje svog rada i naslijeđa surađuju i sa drugim manjinama, čime se promovira zajedništvo, stvaralaštvo i multikulturalnost naše županije. SKD Prosvjeta s pododborima iz Garešnice i Daruvara također će osigurati etno-gastro ponudu kao i folklorni nastup.

– Malo iznenađenje je da smo ove godine pripremili i nastup sa dječjom folklornom skupinom. To zapravo govori o iskoraku u kvaliteti pripreme djece za javne nastupe. Zahvaljujem našim koreografima što su si dali trud za tako iscrpan rad sa djecom – rekao je Darko Karanović.

Još jedna od novosti u sklopu Smotre manjinskog stvaralaštva je postavljanje izložbe uporabnih predmeta. Izložba će biti postavljena u predvorje Centra za kulturu i informiranje u Grubišnom Polju, a posjetitelji će moći vidjeti i preko stotinjak godina stare predmete koje su ljudi našeg područja koristili u svakodnevnom životu a pripisuju se pojavi u svakodnevnom životu s dolaskom manjina na područje Bilogore i prostor današnje Bjelovarsko-bilogorske županije.

Udruga Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača postoji tek dvije godine ali u to kratko razdoblje sa svojim pjevačkim zborom broje mnoge nastupe, između ostaloga i na prošlogodišnjoj Smotri manjinskog stvaralaštva. Predsjednik Udruge Josip Krajcer istaknuo je kako pripremaju i vlastite manifestacije i stvaraju prijateljstva sa mjestima u Njemačkoj i Austriji. Ipak, unatoč ozbiljnim planovima glavni cilj im je ne zaboraviti vlastite korijene, običaje i kulturu i upravo stoga Smotra u županiji u kojoj žive je za njih od posebnog značaja da se na njoj predstave. Najmlađa pak udruga koje će se predstaviti je Udruga Roma Grubišno Polje čiji je potpredsjednik Pavle Kalanjoš od srca zahvalio na pozivu za sudjelovanje na Smotre i nada se i daljnjoj suradnji.

– Naša županija je ipak posebita, jer kod nas živi veći broj nacionalnih manjina nego što je zabilježeno na ostalim prostorima naše županije. To pokazuje raznolikost, tradiciju i bogatstvo našeg kraja i razlog je da se time ponosimo. Drago mi je što je upravo za mog mandata pokrenuta ova manifestacija na kojoj se predstavlja manjinsko stvaralaštvo, da je svaki put drugo mjesto i druga manjina domaćin. Zahvaljujem na ovogodišnjoj suradnji i organizaciji mađarskoj nacionalnoj manjini i Gradu Grubišnom Polju. Kao župan pozivam sve koji žele doći da provedu jedan lijepi dan u Grubišnom Polju, da pogledaju gastro ponudu i bogato tradicijsko naslijeđe naših manjina, i da uživaju u kulturno-umjetničkom programu – rekao je župan Damir Bajs.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *