22. svibnja 2018

Gradu Bjelovaru odobren još jedan projekt iz nacionalnih fondova za pravilno odvajanje komunalnog otpada

Gradu Bjelovaru odobren projekt “Odvoji po boji “ ukupne vrijednosti oko 1,400.000,00 kuna

 

U maloj vijećnici Grada Bjelovara, u četvrtak 19. travnja, održana je tiskovna konferencija na kojoj je gradonačelnik Dario Hrebak javnost izvijestio o tome kako je Gradu iz Kohezijskog fonda odobreno financiranje projekta „Odvoji po boji“. Projektu je odobreno 1.199.438,22 kuna prihvatljivih troškova. Gradonačelnik Hrebak je o projektu, čiji je cilj postići odgovorno postupanje s komunalnim otpadom od pravilnog odvajanja u kućama do sprečavanja njegovog nastanka, javnost izvijestio u nazočnosti direktora Komunalca d.o.o. Ivana Ivančića, te načelnika susjednih općina koje sudjeluju u projektu.

– Ovaj projekt je program izobrazno-informativnih aktivnosti u održivom gospodarenju otpadom. Ukupan iznos projekta je 1.411.000 kuna, od čega je 85% financirano iz Kohezijskog fonda. Projekt će trajati 20 mjeseci i provodit će se na području grada Bjelovara i naših 8 općina, Velikog Trojstva, Rovišća, Nove Rače, Severina, Kapele, Zrinskog topolovca, Velike Pisanice i Šandrovca. Cilj projekta je izgraditi svijest građana o važnosti postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprečavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovna upotreba predmeta, čime će se smanjiti količina otpada za odvoz na odlagalište, objasnio je uvodno gradonačelnik Hrebak.

Ana Marija Vnouček, viša stručna suradnica za zaštitu okoliša i prirode u Gradu Bjelovaru, a ujedno i suradnica na projektu „Odvoji po boji“, detaljnije je objasnila aktivnosti projekta, točnije njih 16, koje će se bazirati na informiranju građana svih uzrasta o projektu, a uključivat će informativne emisije na radiju i televiziji, radionice i edukacije u školama, aplikacije za pametne telefone, i slično.

– Zbog provedbe pojedinih aktivnosti očekuje se da će doći do povećanja stope odvajanja pojedinih vrsta otpada i recikliranja. Kako bismo što uspješnije proveli projekt koristit ćemo sve komunikacijske alate koji su na raspolaganju, dodala je Ana Marija Vnouček.

Direktor Komunalca d.o.o. Ivan Ivančić napomenuo je kako se Komunalac ovdje pojavljuje kao poluga u realizaciji svih aktivnosti vezanih uz gospodarenje otpadom.

– Na 18.307 domaćinstava obuhvaćamo ukupno 59.000 korisnika. Među njima su i gospodarski subjekti. Do sada je sustav gospodarenja otpadom dobrim dijelom zaživio dobrom voljom naših korisnika, rekao je Ivančić te naveo podatke o prikupljenom odvojenom otpadu papira, plastike, stakla, tekstila, drveta, elektronskog otpada i gume, čime 823 tone otpada nije završilo na odlagalištu. Ivančić je nastavio:

Radili smo na podizanju svijesti o odvajanju otpada još od 2007. gdje smo uključili škole i vrtiće, prije no što je to krenulo na državnoj razini. Iz godine u godinu bilježimo sve značajnije rezultate. Nažalost, još uvijek postoje nelojalni korisnici koji stvaraju divlja odlagališta, unatoč veoma pristupačnom sustavu odvoza otpada. Međutim mi redovito saniramo odlagališta pa ćemo tako održati još jednu akciju „Zelena čistka“, naglasio je direktor Komunalca, Ivan Ivančić.

 

Načelnici Općina koje su dionici u projektu, Rovišće, Zrinski Topolovac, Kapela, Nova Rača, Severin, Velika Pisanica, Šandrovac i Veliko Trojstvo, zahvalili su se Gradu Bjelovaru i Komunalcu d.o.o. na pozivu za ulazak u ovaj, kako kažu, hvale vrijedan projekt. 

 

 

Bjelovar je ranije krenuo s podizanjem svijesti o odvajanju otpada

 

 

Direktor Komunalca Ivančić podsjetio je kako je Bjelovar ranije krenuo s podizanjem svijesti o odvajanju otpada. Na području grada postoji 350 spremnika za odvojeno prikupljanje uporabivih komponenti.

– Sve je to rađeno puno prije nego što je to državna strategija propisala ovom uredbom. Ono što slijedi je primjena uredbe u odnosu na tarifni sustav. Pripremili smo potrebne gradske akte i odluke koji će biti u primjeni od 1. studenog. U međuvremenu slijedi informatizacija cijelog sustava tako da će se kante opremiti čipovima, a vozila skenerima. Pribavit ćemo software koji će biti u mogućnosti kontrolirati broj pražnjenja i fakturirati uslugu prema tome. Time bi komunalna tvrtka uredbu provela do kraja. Problem nam predstavlja bio-otpad s obzirom da nemamo izgrađen centar za gospodarenje otpadom, a kompostirnice su sastavni dio tih centara. Tu ćemo kasniti i mi, ali i šire područje države. Za elektronski otpad pak postoje koncesionari, pojasnio je Ivančić.

Gradonačelnik Hrebak dodao je kako će Grad i Komunalac poslati prijavu na natječaj za nabavku nove opreme, što je ambicija u sklopu ove državne uredbe, 85% sredstava također bi bilo nepovratno, i gradonačelnik se nada uspješnosti prijave i izvršavanja i ove faze.

Što se tiče kompostirnice, njena izgradnja je predviđena sukladno gradskoj odluci o gospodarenju otpadom, tako da će Grad i Komunalac surađivati i tražiti način kako da ju izgrade neovisno o tome što je izostala gradnja Centra za gospodarenje otpadom. Pritom očekuju financiranje od Fonda za zaštitu okoliša. U međuvremenu su uz dodatne spremnike, kandidirali i nabavku kompostera za građane. Također, unatoč činjenici što je stala priča s Regionalnim centrom za zbrinjavanje otpada, Doline su, u odnosu na svoj standard, spremne za nastavak te priče i trenutno imaju kapacitet zadovoljiti potrebe grada za svih osam općina, pa i više od toga.

__________________________________________________________________

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *