24. svibnja 2018

Gradonačelnik Hrebak sa suradnicima predstavio bogat i zanimljiv program povodom Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja

Od 20. rujna do 7. listopada u Bjelovaru se održava proslava i obilježavanje Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, u povodu čega je Grad Bjelovar kao glavni organizator osmislio bogat prigodni program. Prvog dana obilježavanja, u srijedu 20. rujna u Domu kulture održan je glazbeno – scenski prikaz „Bitka za Vukovar“, u organizaciji HVIDRE Bjelovar. Na konferenciji za novinare, više o ovogodišnjoj proslavi i nekim izmjenama u načinu obilježavanja, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

– Kad sam postao gradonačelnik, obećao sam da ću veliku pozornost posvetiti našim braniteljima. Plod naše suradnje je potpuno drugačiji program vezan za obilježavanje Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja. Ponosan sam što su skoro sve prijedloge i ideje dali sami branitelji. Cilj i poruka tog dijela programa je „da se ne zaboravi“. U petak 29. rujna imamo taktičko-tehnički zbor, izložbu „Stalni postav Domovinskog rata“, polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim braniteljima, vojno-akrobatsku ceremoniju, obraćanje uzvanika Mimohoda pobjednika, Mimohod pobjednika „Barutana 91“, komemoraciju poginulim hrvatskim braniteljima, polaganje vijenaca, svetu misu za sve hrvatske branitelje, svečanu Sjednicu Gradskog vijeća Grada Bjelovara i ostalo. Primijetili smo da je u Mimohodu pobjednika iz godine u godinu sve manji broj ljudi. Želimo mu vratiti stari sjaj i dostojanstvo, stoga smo promijenili vrijeme održavanja. Više nije u popodnevnim, već u jutarnjim satima. Želimo da sve institucije koje to mogu, svojim djelatnicima omoguće da se priključe mimohodu. Na svečanoj Sjednici Gradskog vijeća očekujemo veliki broj gostiju. Očekujemo ministra Pavića i veliki broj državnih tajnika i pomoćnika ministara. Iako je obilježavanje posvećeno najviše braniteljima, ove godine zaista imamo sadržaj za sve dobne skupine. Od zabavnih sadržaja tu su koncerti u petak, nastupaju Pravila igre i Crvena jabuka te u subotu kada gostuju Najbolji hrvatski tamburaši. Ne bih sve sadržaje navodio, ali smatram da smo za svakoga nešto pripremili i odabrali. Meni povodom svečanog domjenka bit će „Bjelovarski doručak“, a u subotu se vraća legendarni „Majburger“, uz neke novitete poput bjelovarskog pomfrita i craft pive. Vjerujem da će ovaj dio građanima biti zanimljiv, istaknuo je gradonačelnik.

– Odbor za branitelje jednoglasno je donio odluku da se Mimohod ove godine organizira u drugačijem obliku, uz podršku svih udruga koje su proizašle iz Domovinskog rata. Ove godine ćemo imati jedno jedinstvo i nadam se jedan veličanstven Mimohod pobjednika. Sve građane Bjelovara pozivam da nam se pridruže u što većem broju, rekao je Igor Crnomarić na čiju se izjavu nadovezao i predsjednik HVIDR-e Željko Dragašević. Rekao je kako održavanje mimohoda u jutarnjim satima do sada nije bilo moguće, jer takav prijedlog dosadašnja vlast nije podržavala. Na sudjelovanje u mimohodu pozvao je sve bjelovarske branitelje, Bjelovarčane i Bjelovarčanke, mlade i starije, kako bi mimohod bio veličanstven.

U sklopu obilježavanja Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, od 28. do 30. rujna na gradskom korzu održava se i Sajam meda – Pčelari gradu Bjelovaru u čemu glavnu ulogu ima Pčelarska udruga Bilogora – Bjelovar.

– U ime svih pčelara zahvaljujem Gradu Bjelovaru što nam je dozvolio da budemo sudionici ovog velikog događaja. Ovo je naša deseta po redu manifestacija Pčelari gradu Bjelovaru. Na ovaj ćemo način pokušati okupiti što veći broj pčelara u centru grada koji će ponuditi svoje proizvode kao što su propolis, pelud, pčelinji vosak, med i ostalo, a bit će prezentirani i pčelarski radovi kako bismo građanima pokazali kako naš rad izgleda. Učenici trećeg razreda osnovnih škola, njih oko 300 bit će prisutno na predavanjima o pčelarstvu, nakon čega će obići sajam, kušati med, medenjake i vidjeti što sve pčelari i kako rade. Mislim da je to veliki korak naprijed u edukaciji djece. Edukacija „Proizvodnja matične mliječi i njezina primjena u medicini“ je namijenjena za starije posjetitelje, a predavači su Ljerka i Ivan Kolar. Predavanje će biti vrlo korisno za one koji žele čuti kako mogu poboljšati svoje stanje i zdravlje, rekao je Vladimir Maturanec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Bjelovarsko bilogorske županije.

– U početku smo mislili da će proslava trajati jedan vikend, odnosno tri dana. No, kako velik broj naših sugrađana sudjeluje u radu udruga i nekih organizacija, počeli su nam se javljati sa svojim idejama i željom za sudjelovanjem. Tako smo trodnevno događanje razvukli na veći broj dana. Drago mi je što će program obuhvatiti sve uzraste. Za najmlađe imamo lutkarske predstave, a za starije nastup „Bjelovarskih slavuja“. Brojni su edukativni sadržaji i predavanja. Od tema meda, povijesti, Domovinskog rata, do odgoja i obrazovanja. Pripremljena je i izložba o 130 godina postojanja bjelovarskog HORKUD-a Golub. Uz sve ono što je spomenuto do sada, mislim da je program zaista bogat i zanimljiv, rekla je zamjenica gradonačelnica Valna Bastijančić Erjavec.

Na konferenciji je također potvrđeno da će koncerti u slučaju kiše biti održani u Školsko sportskoj dvorani.

PROGRAM POVODOM DANA GRADA BJELOVARA I DANA BJELOVARSKIH BRANITELJA

 

 

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *