21. veljače 2018

Gradonačelnik Hrebak na konferenciji o gospodarskom razvoju i novim tehnologijama: Do sada Grad Bjelovar nije bio otvoren prema IT sektoru, želimo to promijeniti i postati sjedište

U maloj vijećnici Grada Bjelovara održana je tiskovna konferencija na kojoj su najavljene panel diskusija s temom investicijskog potencijala u gradu Bjelovaru za petak 17. studenog, te prva IT konferencija pod nazivom B:IT.con (Bjelovar:IT. conference), koja će biti održana 2. prosinca 2017., a čiji će cilj biti okupljanje IT zajednice na širem bjelovarskom području i razmjena znanja.

U petak nas očekuje panel diskusija na kojoj ćemo ugostiti i državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Maria Antonića, koji će govoriti o novom setu potpora koje će se nadograditi na „taxfree“ model koji smo započeli. Nažalost stanje u gospodarstvu Bjelovara nije dobro i broj zaposlenih nije rastao posljednjih deset godina. Zato i želimo potaknuti novi investicijski val i ova događanja organizirana su s ciljem započinjanja te priče, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara

 

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika osvrnuo se na smjer razvoja Bjelovara kao pametnog grada, te najavio s tog aspekta okupljanje IT stručnjaka u Bjelovaru početkom prosinca.

– Dovodimo dvanaest renomiranih stručnjaka, i u suorganizaciji s HGK i Veleučilištem u Bjelovaru pripremamo IT konferenciju i dovodimo stručnjake ovdje kako bi naši mladi mogli od njih učiti u svom gradu. Zahvaljujem svima koji su radili na pripremi ovog događanja, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić te pozvao sve poduzetnike i IT stručnjake da se priključe ovim događanjima.

Tatjana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT HGK

U ime HGK javnosti se obratila Tatjana Kesić Šapić koja je napomenula kako je ponosna što je ostvarena suradnja između Grada i HGK u ovom smjeru, pogotovo stoga što je IT industrija u velikom porastu i razvoju posljednjih godina.

– Ova konferencija će dati još jedan dodatni podstrek našim mladima, tim više što će biti organizirana na našem Veleučilištu i moći će ju poslušati i naši studenti i članovi poslovne zajednice, a predavanja će održati developeri iz bankarskog, proizvodnog i ostalih sektora koji će na adekvatan način prezentirati kako se dalje razvijati. HGK već dugi niz godina podržava Visoku tehničku školu Bjelovar, a od ove konferencije očekujemo da pokrene i jedan snažni zamah u gospodarskom razvoju, i da se poslije nje naprave neki konkretni zaključci i planovi, rekla je Tatjana Kesić Šapić.

Dubravko Martinić jedan je od mladih stručnjaka koji je uvidio potrebu za organizacijom jedne ovakve IT konferencije, te je sudjelovao i u njenoj organizaciji.

– Najviše sam se uključio na odabiru samih predavanja. Bit će organizirana dva paralelna slijeda predavanja. Prvi će biti namijenjen više IT stručnjacima, a bit će i lokalnih ali i vanjskih predavača. Drugi slijed predavanja ticat će se više primjene informacijskih tehnologija, pa su među temama i STEM u školama, virtualne učionice i slično, objasnio je Dubravko Martinić.

Alan Mutka, voditelj preddiplomskog stručnog studija Računarstvo

Voditelj preddiplomskog stručnog studija Računarstvo, Alan Mutka, istaknuo je kako mu je čast što je Visoka tehnička škola mogla dati doprinos ovom događanju kroz osiguravanje prostora. Također smatra kako teme treba širiti, kao i razvojni smjer i razmjenu znanja.

– Drago mi je što će naši studenti moći vidjeti kako stručnjaci koji će im predavati žive svoj posao te da će ih to motivirati da i sami više zavole svoju struku i odluče ostati ovdje i raditi na njoj, poručio je Alan Mutka.

Gradonačelnik Hrebak za kraj se osvrnuo na temu razvijanja IT zajednice u Bjelovaru i rekao kako taj potez nije slučajan, ne započinje tek ovom konferencijom već se razvija neko vrijeme, a podrška i smisao koji u tome vidi nije samo hod ukorak s tehnologijama, već činjenica što postoje upiti o radnoj snazi iz tog sektora od strane stranih investitora među kojima je jedan ljetos i posjetio Bjelovar. Gradonačelnik je također rekao kako je Grad aplicirao projekt HUB-a, i pritom smo tek treći ili četvrti grad u Hrvatskoj.

Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Bjelovara

– „HUB“ je prostor koji omogućava mladim informatičarima da žive, rade i studiraju na jednom mjestu, i to je ulaznica da se živi u svom poslu i svijetu koji se veže za njega 24 sata na dan 7 dana u tjednu. Mi imamo ljude koji kvalitetno rade svoj posao i ovim putem želimo poručiti kako ozbiljno razmišljamo o tim ljudima i da nam oni trebaju. Dosad nismo bili otvoreni prema tom sektoru i to želimo promijeniti, zaključio je Dario Hrebak.

________________________________________________________________

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *