23. travnja 2018

Gradonačelnik Hrebak i župan Bajs ispratili učenike na terensku nastavu „Putevima bjelovarskih branitelja“

I ove godine, UHDDR provodi program terenske nastave za učenike sedmih razreda osnovnih škola iz Bjelovara pod nazivom “Putevima bjelovarskih branitelja”. Program je prihvaćen od strane Ministarstva branitelja, a partneri su Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Tim povodom je 31. listopada započeo program na Spomen području Barutana, gdje su se okupli učenici sedmih razreda osnovnih škola iz Bjelovara, koji će uz vodstvo sudionika Domovinskog rata posjetiti mjesta i upoznati se s događajima iz vremena Domovinskog rata na prostoru Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i istočnog dijela Slavonije u kojima su sudjelovali bjelovarski branitelji.

 

Cilj projekta je očuvati sjećanje na poginule hrvatske branitelje čija mjesta pogibije učenici obilaze, te mladima približiti vrijednosti na kojima se gradila Republika Hrvatska.

Stipe Šola, predsjednik UHDDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije rekao je da će učenici sedmih razreda II. osnovne škole danas biti na putevima bjelovarskih branitelja.

– Posjetit će mjesta gdje su hrvatski branitelji dali svoj obol u Domovinskom ratu u kontekstu sudjelovanje, dakle, u oslobodilačkim akcijama u obrambenim akcijama i na mjestima gdje su oni nažalost poginuli. Kroz prošlo vrijeme, na tim mjestima postavili smo spomen obilježja i učenici će čuti o događajima iz tog vremena od osoba koje su u tim događajima i sudjelovali. Mislimo da je to jako dobro za djecu da čuju i da osjete na tim mjestima sve ono što je važno za Domovinski rat, a u kontekstu Domovinskog rata je da vide kolika je žrtva grada Bjelovara i njegovih 145 poginulih pripadnika, rekao je Šola i dodao da će učenici posjetiti Bjelovar, Grubišno Polje, Ivanovo Selo, Bastajske Brđane, Donji Daruvar, Pakrac i Kusonje.

– Sve završava s kupanjem u Daruvarskim toplicama. Nije sve edukativno, ima malo i zabave.

Na puteve bjelovarskih branitelja, učenike je ispratio gradonačelnik Dario Hrebak i župan Damir Bajs.

Prigodom toga, gradonačelnik je istaknuo:

– Mi smo pokazali već na Mimohodu pobjednika za vrijeme obilježavanja Dana  grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja da nam je izuzetno bitno da upravo oni koji dolaze, to su nove generacije, da uče pravu istinu o Domovinskom ratu.  Nažalost, vidjeli ste vrijeme nosi svoje i branitelja je danas sve manje , ali je zato izuzetno bitno da ovakvi programi zažive gdje će djeca, oni koja dolaze saznati pravu istinu o Domovinskom ratu , ali ne samo iz knjiga, nego doista iz usta onih koji su ovo sve proživjeli, oni koji su bili aktivni sudionici obrane Hrvatske u Domovinskom ratu , ali isto tako oni koji su branili grad Bjelovar  i koji su obranili grad Bjelovar, upravo da bi mi danas  mogli biti ovdje slobodni.  Pritom ne trebamo zanemariti i zaboraviti niti jedno ime od onih dečki koji su upravo ovdje na Barutani poginuli i svih onih na području naše Bjelovarsko-bilogorske županije čiji su životi utkani u slobodu i grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, naglasio je gradonačelnik  Dario Hrebak.

Kolika je važnost ovog programa, rekao je i župan Damir Bajs.

– Županija je od početka s UHDDR-om u akciji koja treba omogućiti našim osnovnoškolcima i srednjoškolcima uvid u Domovinski rat, uvid iz prve ruke. Danas imamo događaj koji se zove „Putevima bjelovarskih branitelja“ i kada o tome govorimo onda govorimo o činjenici da je Bjelovar, a u biti i cijela županija bila u  Domovinskom ratu. Veliki broj naših sugrađana su bili hrvatski branitelji i nažalost trećina naše  županije  je bila okupirana. Na današnji dan je počela akcija Otkos 10 i tada je trećina županije oslobođena, a kasnije su naši branitelji ratovali od Dubrovnika , pa do Slavonije.  Međutim, ono što me veseli zbog čega sam danas ovdje je ono na čemu ćemo morati apsolutno raditi, a to je prenošenje istine o Domovinskom ratu našim mladima. Danas su ovdje s nama zapravo učenici 2. osnovne škole  Bjelovar i meni je drago da mladi pokazuju interes. Jedno je učiti iz knjiga i čuti iz medija, ali kad obiđete mjesta i postaje na kojima su se dešavale bitke ili tragedije unutar Domovinskog rata , onda zapravo možete drugačije gledati na to što je bilo, istaknuo je župan Damir Bajs.

Koja će mjesta obići,  rekla je Lucija Stančin, učenica sedmog razreda bjelovarske II. osnovne škole.
– Budemo obišli mjesta gdje su poginuli naši branitelji. Sada smo na Barutani, a nakon oga idemo u Grubišno Polje, pa prema Daruvaru i drugim mjestima gdje su poginili naši branitelji. Meni to znači jako puno i drago mi je što tako učimo o našoj povijesti i svemu što se događalo. Mislim da bi svaki učenik trebao znati nešto barem malo o tome što se događalo, rekla je Lucija.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *