21. travnja 2018

Gradonačelnik Hrebak i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek o budućim gradskim projektima

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, 16. travnja posjetila je sa suradnicima Grad Bjelovar. S gradonačelnikom Dariom Hrebakom, zamjenicima Igorom Brajdićem i Valnom Bastijančić-Erjavec te sa predstavnicima Gradskih ustanova u kulturi razgovarala je o budućim gradskim projektima.

Grad je uoči posjeta ministrice iskoristio priliku da okupi sve ravnatelje ustanova u kulturi, te da prodiskutiraju brojne teme o kojima treba raspravljati s ministricom Obuljen Koržinek.

– Najvažniji projekt u koji trebamo ući s Ministarstvom kulture je projekt Državnog arhiva, u sklopu kojeg trebamo riješiti njegov prostor. Drago nam je da u Bjelovaru postoji Državni arhiv i da je zadužen za nekoliko županija, međutim potrebno mu je naći adekvatnu lokaciju zbog manjka prostora, i to će biti lokacija koju arhiv i zaslužuje. Također ćemo biti zainteresirani za pitanja obnove fasada određenih zgrada, korištenje europskih fondova i slično. Mi ćemo se naravno javljati na sve natječaje koje će Ministarstvo raspisivati, a voljeli bismo čuti koje će to biti smjernice i koji su to projekti na kojima će Ministarstvo težiti kako bi mogli prijaviti projekte Grada Bjelovara, objasnio je gradonačelnik Dario Hrebak.

_________________________________________________

Što se tiče lokacije za državni arhiv, gradonačelnik je rekao:

_________________________________________________________________

S obzirom da su sredstva za ovu godinu već određena prethodne godine, ministrica Nina Obuljen Koržinek objasnila je kako je razlog posjeta zapravo otkrivanje prioriteta za ulaganje u idućoj godini.

– Jedna od važnih tema je svakako pitanje trajnog rješavanja prostora za Državnih arhiv. S tim nam je povezano i pitanje rješavanja konzervatorskog odjela u Bjelovaru, ali i niz drugih projekata koje prati Ministarstvo kulture. Tu su knjižnica, BOK fest, i amaterizam uopće. Također najavljujemo izradu novog Zakona o financiranju kulture, tako da bismo mogli ugovarati i dugoročnije projekte, izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *