23. travnja 2018

Gradonačelnik Dario Hrebak zajedno s učenicima Treće osnovne škole doručkovao Bjelovarski doručak i otvorio novoobnovljenu školsku kuhinju

Treća osnovna škola Bjelovar u novu nastavnu godinu krenula je s novom kuhinjom i Bjelovarskim doručkom. Tim povodom je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima posjetio III. Osnovnu školu, u vrijeme kada je školarcima predstavljen i poslužen Bjelovarski doručak.

U veseloj i opuštenoj atmosferi među djecom, gradonačelnik je istaknuo da je došao u III. osnovnu školi, jer tu je i sam proveo školske dane.

Malo me nostalgija muči, rekao je gradonačelnik i nastavio da je tu još iz dva razloga. Želimo vidjeti kako se direktno implementira naš projekt „Bjelovarski doručak“ na kojem smo radili zadnja tri mjeseca. Danas ćemo to vidjeti, ali se i osobno osvjedočiti ukusnosti svježe hrane koja je od prošlog tjedna dostupna u bjelovarskim školama i bjelovarskim vrtićima. Drugi razlog je obnova kuhinje, jer posjetom IV osnovne škole najavio sam da krećemo u snažan val investicija u bjelovarskim osnovnim školama. Želimo pametne škole, želimo škole u kojima će kvaliteta i razina standarda biti veća u smislu dostupnosti obrazovanja učenika. Treća osnovna škola postoji od 1955. godine i školska kuhinja, u kojoj se svakodnevno priređuju obroci za djecu nije uređivana. Stoga smo odlučili investirati preko 400 tisuća kuna u obnovu ove kuhinje. Radovi su završili i danas ćemo svečano otvoriti kuhinju, rekao je Hrebak i dodao da obnova kuhinje ide u dvije faze, a prva, koja podrazumijeva izmjenu instalacija, soboslikarske radove i nabavu namještaja gotova.

– Kupili smo i perilicu suđa, jer u današnje vrijeme to je nezamislivo, naglasio je gradonačelnik i pojasnio što ide u dugu fazi obnove kuhinje koja će biti u siječnju 2018. godine, a riječ je o nabavi ostatka bijele tehnike.

Što se tiče Bjelovarskog doručka, Hrebak je još jedanput potvrdio da je sve krenulo kako treba i po planu, a tijekom školske godine vidjet će nedostatke i to će ispraviti za iduću školsku godinu.

Najbitnije je to, da djeca imaju svježu hranu i domaće namirnice. S tim šaljemo jednu snažnu poruku prema našim proizvođačima koji nisu u mogućnosti plasirati svoje proizvode i prema roditeljima djece svih osnovnih škola da će njihova djeca jesti kvalitetno u ovoj školskoj godini, naglasio je gradonačelnik Dario Hrebak prigodom posjete III. Osnovnoj školi.

Ravnateljica III. Osnovne škole Bjelovar Goranka Preskočil zahvalila je Gradu Bjelovaru i gradonačelniku na  pomoći u obnovi školske kuhinje.

– Moje kuharice su jako zadovoljne što se možete sami uvjeriti, naglasila je ravnateljica i nastavila o projektu zdrave prehrane u III. Osnovnoj školi, istaknuvši da on postoji već dvije godine.

– Sudjelujemo u istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije koja se odnosi na suzbijanje pretilosti djece u osnovnoškolskoj dobi. Rezultati projekta će vjerojatno biti krajem ove godine. Što se tiče Bjelovarskog doručka, gradonačelnik je o tome rekao sve, da je riječ o bjelovarskom doručku u bjelovarskim osnovnim školama gdje većina namirnica dolazi s područja naše županije. Nadam se da će učenici i roditelji biti zadovoljni, jer smo projekt pokrenuli iz razloga što se mali broj učenika hranio u školskoj kuhinji. Sada je to oko 80 posto, kazala je ravnateljica i dodala da tu dosta pomaže i projekt „Djetinjstvo bez gladi“, za učenike slabijeg imovinskog stanja i da projekt također provode u suradnji s Gradom Bjelovarom.

Više o projektu „Djetinjstvo bez gladi“ rekla je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec.

– Nastavna godina je počela, odgovor iz Ministarstva nismo imali i na sreću prije dva dana objavljen je natječaj za ovaj projekt „Djetinjstvo bez gladi“. Mi smo žurno reagirali i obavijestili sve bjelovarske škole da uvrste svu potrebitu djecu. S tim podatcima prijavit ćemo se na natječaj, i u slučaju da ne prođemo u 100 postotnom iznosu, Grad Bjelovar će se pobrinuti za svako dijete, naglasila je zamjenica Valna Bastijančić Erjavec.

Na predstavljanju Bjelovarskog doručka nazočili su i predstavnici OPG-a koji dostavljaju svježu hranu u školske kuhinje. U ime predstavnika OPG-a, predsjednik Udruge voćara i povrćara Nenad Horvat se zahvalio čelnim ljudima Grada Bjelovara na provođenju projekta „Bjelovarski doručak“, svojim članovima Udruge te ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

– Što se tiče Bjelovarskog doručka, to je svježe voće i povrće. Riječ je o sezonskom voću, breskve, nektarine, kruške, šljive i jabuke, rekao je Horvat.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *