22. siječnja 2018

Gradonačelnik Dario Hrebak: S prvim danom nove pedagoške godine kreće Bjelovarski doručak, jedinstveni projekt u Hrvatskoj

Kako bi pomogao našim domaćim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te kako bi se naša djeca hranila kvalitetno, Grad Bjelovar odlučio je pokrenuti projekt pod nazivom „Bjelovarski doručak“. Riječ je o suradnji bjelovarskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s osnovnim školama i vrtićima u smislu opskrbljivanja kuhinja s domaćom hranom. Provedba projekta počinje s ovom školskom godinom. Gradonačelnik Dario Hrebak tim je povodom zajedno sa svojim suradnicima, ravnateljima škola i vrtića, te poljoprivrednim proizvođačima javnost upoznao s detaljima projekta.

– Više od tridesetak sastanaka, svakodnevni dogovori i komunikacija, puno truda, odricanja i razumijevanja stoji iza ovog projekta. Okupili smo više od 30 naših domaćih snaga, kako bi naša djeca jela kvalitetnije i što zdravije. Vjerujem da poljoprivreda i proizvodnja malih OPG-ovaca u Bjelovaru može uspjeti i održati se. Mi im na ovaj način dajemo poticaj. Što se tiče projekta „Bjelovarski doručak“, sve je napravljeno u skladu sa zakonom, odlazili smo u Zagreb na sastanke, odradili konzultacije s nadležnim ministarstvima, kako bi doista sve bilo napravljeno kako spada. Tako sada imamo asortiman preko 30 raznih proizvoda, od voća, povrća, meda, jaja, kruha bez aditiva, mesa. Cijena projekta nije velika, nabava je provedena do 200 tisuća kuna. Ono što je najgore u Hrvatskoj, to je ogromna administracija i birokracija. Uspjeli smo ju odraditi i dobiti prvi takav projekt u Hrvatskoj koji počinje u ponedjeljak s novom pedagoškom godinom, zadovoljan je Hrebak.

Ovim projektom Bjelovar može biti uzor svim ostalim gradovima i županijama u RH, stoga se vodeći u Gradu Bjelovaru nadaju da će i ostali dobiti poticaj i vjetar u leđa kako bi djeca i u drugim gradovima jela domaće proizvode, a mala poljoprivredna gospodarstva dobila podršku u svom radu i opstanku.

– Svakodnevno smo bili na vezi sa predsjednicima udruga. Vrlo jasno smo dali do znanja da nas ne zanimaju imena i prezimena, već brendiranje naših lokalnih domaćih proizvoda i naših udruga „Dar Bilogore“ i Pčelarske udruge „Bilogora Bjelovar“. Tu su i tvrtka Gala, domaća mesnica iz koje dolazi kvalitetno meso, kruh bez aditiva i sve ostalo. Sastajali smo se i u večernjim satima i mozgali kako ovaj projekt ostvariti. Zajedničkim snagama, plan smo razradili do najmanjeg detalja, kratko je pojasnio Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika.

Zahvalu Gradu Bjelovaru za osmišljavanje i početak realizacije ovog vrijednog projekta uputio je Vladimir Maturanec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Bjelovarsko bilogorske županije. Domaći pčelari su se tako s velikim zadovoljstvom odazvali i uključili u ovaj projekt.

– Posebno sam zahvalan ravnateljima koji su našli slobodnog vremena za sve dogovore i sastanke. Vjerujem gradonačelniku kada kaže da ćemo ovaj projekt uspjeti uvesti i u Dom umirovljenika te Opću bolnicu. Cilj je prvo pokriti javne institucije Grada Bjelovara, a ustrajati ćemo i na tome da projekt proširimo i na šire područje županije, izjavio je Maturanec.

Udruga voćara, vinogradara, povrćara i proizvođača ljekovitog bilja s područja Bjelovara i okolice djeluje na nivou županije. Sudjelovanjem u projektu „Bjelovarski doručak“ članovi udruge pokazat će na najbolji mogući način što sve točno uzgajaju i čime se bave, a ono što je i najbitnije, plasirati će svoje proizvode i dokazati njihovu kvalitetu na licu  mjesta, rekao je Nenad Horvat, predsjednik Udruga voćara, vinogradara i Udruge povrćara s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Riječ je o vrlo dragocjenim namirnicama koje su nam potrebne u našoj školskoj kuhinji kako bi naši učenici jeli zdravo te kako bi se upoznali sa vrijednostima domaćih proizvoda. Ravnatelji su u ovom procesu bili jako strogi i postavili su jako visoke standarde. Oni su ispunjeni i zbog toga smo sretni. Nejasno je zašto bjelovarski kraj do sada nije bio zastupljen u školskoj i predškolskoj prehrani. Za 550 učenika koliko ih se hrani u našoj školi ovo će biti dragocjen korak prema naprijed. Također, ovime će se smanjiti put od polja do stola. Neki su ugovori već potpisani, a neki će biti tek u ponedjeljak, utorak, rekla je Davorka Bačeković Mitrović, ravnateljica II. osnovne škole Bjelovar.

– Naša djeca najosjetljivija su kategorija, jer je u pitanju rast i razvoj. Ujedno, oni su naša budućnost i za nas, kao odgojitelje i ostale stručnjake, kvalitetna prehrana je jako bitna. Mi smo se i do sada trudili da naša prehrana bude kvalitetna i raznovrsna i da dolazi iz našeg kraja. Ovog ljeta naša su djeca po prvi puta uživala u voću koje je stiglo direktno iz voćnjaka na stol, zaključila je Ana Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar.

Projektom je obuhvaćeno pet osnovnih škola, a u siječnju kreće natječaj za vrtiće. Postoji razlika između školske sheme i bjelovarskog doručka. Školska shema se bazira na suradnji s trgovačkim obrtima, dok su u Bjelovarski doručak uključeni OPG-ovi, rekla je Sonja Novak, pročelnica za gospodarstvo u Gradu Bjelovaru.

Gradonačelnik je još dodao kako će se u 2018. povećati izdvajanja za podizanje standarda u bjelovarskim školama naglasivši da bjelovarske škole to zaslužuju.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *