22. svibnja 2018

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak sastao se s predstavnicima mjesnih odbora, gospodarstvenicima, malim poduzetnicima i obrtnicima

Na  početku svog gradonačelničkog mandata Dario Hrebak organizirao sastanke s predsjednicima mjesnih odbora s područja grada Bjelovara, vodećim ljudima velikih tvrtki te malim poduzetnicima i obrtnicima

Tako je srijeda 14. lipnja bila je obilježena sastancima u Gradskoj upravi. Stupanjem da dužnost gradonačelnika, Dario Hrebak je sa svojim vodstvom održao nekoliko radnih sastanaka. Prvi je sastanak bio sa predsjednicima 38 mjesnih odbora Grada Bjelovara, a tema sastanka bili su realizirani projekti, te potrebe i prijedlozi za daljnje unaprjeđenje mjesnih odbora.

Hrebak je u prvom redu najavio kako će se sastanci s predsjednicima mjesnih odbora održavati češće nego dosad, te da će svaki odbor godišnje dobivati nešto iz gradskog proračuna unutar mogućnosti proračuna  i ovisno o kreativnosti i inicijativi predsjednika istih. S obzirom da preko ljeta već počinju planovi za proračun naredne godine, važno je unaprijed početi planirati, ali Hrebak je zamolio da prijedlozi i zahtjevi ipak ne budu megalomanski kako bi ih se moglo lakše ostvariti. Saslušao je izlaganja svih predsjednika mjesnih odbora i prijedloge, od uređenja mjesnih domova i područnih škola, pa čak i prijedloga da se područna škola u Ždralovima pretvori u 6. osnovnu školu, do uređenja nogostupa i putnih jaraka, pa čak i problema gradske razine poput prijedloga za osnivanje stručno-političkog odbora koje će se boriti za autocestu Zagreb-Bjelovar-Virovitica i borbe za izgradnju bolnice. Hrebak je također poentirao kako želi izbjeći komunikaciju u vidu dopisivanja, te je tijekom sastanka bilo rekao kako se problemi trebaju rješavati na sastancima s pročelnicima.

– Očekivanja od nove gradske vlasti su velika jer dosad nismo imali baš dobru suradnju s gradonačelnikom. Ideje za mjesne odbore nisu padale na plodno tlo. Mjesni odbor Stjepan Radić dosad je puno toga napravio u suradnji s Udrugom Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva. Sredstva koja smo dobili uložili smo u uređenje mjesnog doma, okoliša, igrališta, ali Grad je u tome imao jako malo sudjelovanja. Nadam se da će se to sada promijeniti. Problema je puno i ideja je puno, od infrastrukture i komunalnih aktivnosti do uređenja staza i cesta – napomenuo je Željko Pavleković, predsjednik MO Stjepan Radić.

Nakon tog, uslijedio je sastanak s dijelom granski zastupljenih poduzetnika s područja grada Bjelovara čiji je cilj također bio čuti prijedloge i pitanja, zajedno sa stavom o stanju u gospodarstvu i obrtništvu. Hrebak je nastojao poslati poruku kako Gradska uprava treba biti servis svih građana ali upravo i gospodarstvenika. Sastanku su nazočili  Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije, Martina Posavac u ime HGK BBŽ, i Jasna Trupac u ime Obrtničke komore Bjelovar.

– Ugodno sam iznenađen brzinom ovog sastanka. Treba nam trenutno svaka moguća podrška da se vratimo na stare brojke, što je dvostruko više obrtnika nego sad. Bitno je unaprijediti suradnju, učiniti ju efikasnijom i tada ćemo lakše rješavati probleme. Pokušavali smo dosad organizirati zajedničke nastupe na gospodarskim sajmovima, međutim inicijativa dosad nije bila ozbiljno prihvaćena. To je moj početni prijedlog, da se ozbiljnije počnemo predstavljati – napomenuo je Goran Grgić.

Martina Posavac iz Gospodarske komore Bjelovarsko-bilogorske županije pozdravila je nazočne i zahvalila je također na sazivanju sastanka, te pozvala gospodarstvenike da se za svu potrebnu pomoć obrate Gospodarskoj komori koja bi trebala integrativni faktor okupljanja. Tajnica Obrtničke komore Bjelovar Jasna Trupac prenijela je neka pitanja obrtnika poput onih o prirezima Grada Bjelovara, o ulaganju novca od spomeničke rente, i pomoći i mogućnosti sufinanciranja i kreditiranja za obrtnike.

– Grad Bjelovar si trenutno ne može priuštiti smanjenje prireza jer je korist toga mala dok iz proračuna gubimo previše. Ulazimo u velike projekte, poput uređenja šetnice od Gimnazije do Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović, stanogradnja nam je niska, i za to nam je potreban novac u proračunu. S druge strane, na tim projektima poslove mogu dobiti naši obrtnici i gospodarstvenici. Trenutno inzistiram na projektima, ali dugoročno smanjenje prireza je svakako opcija. Sad se treba usmjeriti na konkretne prijedloge za konkretne linije kreditiranja i sufinanciranja, u kojima možemo sudjelovati i savjetovati – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Uslijedila su pojedinačna pitanja obrtnika i razgovori o rješenjima istih. O sličnim problemima na prvom radnom sastanku s poduzetnicima koji posluju i zapošljavaju u Bjelovaru.

Hrebak je razgovarao i na drugom sastanku. Gospodarski napredak i daljnji razvoj Bjelovara kroz postizanje zajedničke sinergije ono je što je bilo naglašeno. Zlatko Navojec iz poduzeća „Špar“ rekao je kako s prethodnim gradskim vodstvom nije bilo većih problema u suradnji, i sve se rješavalo.

– Od novog gradskog vodstva očekivanja su uvijek veća, a vidjet ćemo kako će se ona ostvarivati. Gospodarstvenicima je potrebno mnogo toga, ali i mi sami moramo kod sebe napraviti malo reda i prvo sami poduzeti nešto da se stvari promijene. Tek tada možemo očekivati da netko nešto radi za nas. Svaka mjera i pomoć je dobrodošla – rekao je Zlatko Navojec.

O održanim sastancima gradonačelnik Dario Hrebak:

– U petak smo preuzeli vlast i napravili radni kolegij sa svim pročelnicima. Najavili smo planove i ciljeve za ovaj tjedan. U ponedjeljak smo obavili razgovor sa tvrtkama u gradskom vlasništvu i jasno im dali do znanja kakvu suradnju očekujemo u budućnosti. Najavili smo reviziju poslovanja da znamo kakva je situacija i kako možemo krenuti dalje. Jučerašnji dan obilježili su sastanci sa svim ustanovama Grada Bjelovara, a na redu su sportske udruge. Danas smo razgovarali sa predsjednicima mjesnih odbora. Osobno, želim biti gradonačelnik koji će biti na terenu i rješavati probleme ljudi. Naišli smo na komentare kako se dosad do gradskih službenika nije moglo i to ćemo promijeniti. Također, sastali smo se sa gospodarstvenicima da im damo do znanja da ćemo osluškivati njihove probleme i rješavati ih. Ovim snažnim angažmanom želimo dati do znanja da ćemo se ozbiljno primiti posla i raditi na promjenama. Bitna nam je komunikacija, koordinacija, i pritom želim da osim nas i svi gradski pročelnici budu na usluzi predsjednicima mjesnih odbora. Ovo je pravi trenutak da se svi okupimo jer u rujnu planiramo ići sastavljanje proračuna za iduću godinu. Gradsku upravo moramo pružiti kao servis građanima, da građani doista imaju komunikaciju i da se ne mogu požaliti kako ih nema tko saslušati – rekao je Dario Hrebak.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *