24. svibnja 2018

Grad Bjelovar uz pomoć EU u školskoj godini 2016./2017. osigurao 637 tisuća kuna za više od 88 tisuća toplih obroka za potrebite učenike osnovnih škola

Predstavnici Grada Bjelovara i partnera u projektu te ravnatelji bjelovarskih osnovnih škola, javnost su upoznali s rezultatima projekta „Djetinjstvo bez gladi“ koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije – FEAD. Zahvaljujući ovom vrijednom projektu, u prošloj godini osigurani su topli obroci za ukupno 496 djece u bjelovarskim osnovnim školama. Ciljane skupine u projektu bila su djeca koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, a polaznici su obveznog redovnog školskog programa i definirana su kao najpotrebitija prema kriterijima koje su izradile osnovne škole.

– Ministarstvo socijalne politike i mladih je kolovoza 2016. zajedno s Gradom Bjelovarom potpisalo ugovor vezan za projekt „Djetinjstvo bez gladi“. Ukupna vrijednost projekta je više od 637 tisuća kuna, a Grad ga je prijavio u partnerstvu s pet osnovnih škola s gradskog područja. Ovo je samo jedan od pokazatelja koje projekte Europska unija rado financira i smatra ih važnima. Grad Bjelovar će na rebalansu proračuna koji će biti sredinom rujna, utrostručiti sredstva za sufinanciranje dokumentacije vezane za projekte EU. Važno je naglasiti da ćemo pojačati naš EU tim, raditi na edukaciji i nastojati povući što više sredstava iz programa EU, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Više o samom projektu i njegovoj provedbi, kao i rezultatima rekla je Andrea Posarić, viša stručna suradnica za poduzetništvo, provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju.

– Kada je riječ o Fondu europske pomoći za najpotrebitije, on inače podupire aktivnosti država članica Europske unije pri pružanju materijalne pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Djeca koja su uključena u ovaj projekt dolaze iz obitelji čiji su roditelji nezaposleni, iz obitelji s više djece, a tu su i djeca čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade te ona koja žive u udomiteljskim obiteljima. Djeca koja dolaze iz navedenih obitelji izložena su riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a zbog nedovoljno raspoloživih financijskih sredstava u njihovim kućanstvima za nabavku namirnica, djeca često ostaju gladna. Glavni cilj projekta tako je bila nabava namirnica za pripremu besplatnog obroka, kako bi im se omogućio barem jedan potpuni obrok tijekom dana. U osnovnoj školi obuhvaćeno je 120 djece, u II. osnovnoj školi 125, u III. osnovnoj školi 156, u IV. osnovnoj školi 85 te u V. osnovnoj školi desetero djece. Naš projekt bazirao se na davanju izvještaja o utrošenim namirnicama u okviru sedam grupa namirnica koje je FEAD unaprijed odredio. Riječ je o voću, povrću, mesu, jajima, ribi, brašnu, kruhu, krumpiru, riži i drugim škrobnim proizvodima, šećeru, mliječnim proizvodima, ulju, medu i ostalim gotovim proizvodima. U okviru navedenih grupa namirnica ukupno je podijeljeno 32 tone i 354 kilograma hrane, u vrijednosti 531 tisuće i 812 kuna, što čini 88 tisuća i 288 podijeljenih obroka u prošloj školskoj godini. Nadamo se skorom otvorenju novog natječaja, na koji će Grad Bjelovar opet prijaviti ovaj projekt, pojasnila je Andrea Posarić.

Ravnateljica II. osnovne škole, Davorka Bačeković Mitrović izrazila je veliko zadovoljstvo zbog sudjelovanja u projektu koji se uspješno provodi drugu godinu zaredom. Kako su problemi u obiteljima različiti, škola ima razumijevanja za svakoga tko iz određenih razloga ima potrebu biti obuhvaćen ovim projektom, a nerijetko i sama škola vlastitim sredstvima pomaže potrebitoj djeci. Radi se o gotovo sedmini učenika II. osnovne škole kojima je pomoć itekako potrebna. Ravnateljica pojašnjava kako ipak nije riječ o ekstremnom siromaštvu te da su djeca iznimno zadovoljna školskom kuhinjom, pripremom obroka i jelima koja se kuhaju.

Na završnoj konferenciji ovog projekta, gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić najavili su i provedbu novog projekta, a riječ je o bjelovarskom doručku u školama. Što se tiče ovog projekta, čelni ljudi grada ističu da se na tome radi, dogovara s našim proizvođačima i da će o tome više reći kada sve bude spremno za početak provedbe projekta.

 

 

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *