19. ožujka 2018

Grad Bjelovar predstavio “tax free” model za domaće i strane investitore, kojima će omogućiti komunalni doprinos, komunalnu naknadu i zemljište za jednu kunu

Grad razmatra sve načine kako bi domaće i strane investitore maksimalno rasteretio plaćanja komunalne naknade i doprinosa te troškova zemljišta

 

Obzirom da Grad Bjelovar priprema nove mjere poticaja i potpora za privlačenje investitora na području grada Bjelovara, u srijedu 18. listopada u velikoj vijećnici Grada Bjelovara održana je radionica interaktivnog tipa s predstavnicima Agencije za investicije i konkurentnosti (AIK) iz Zagreba. Na radionici su sudjelovali poduzetnici, predstavnici Tehnološkog parka d.o.o. Bjelovar, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Bjelovar, predstavnici Grada Bjelovara, točnije pročelnici i službenici te  predstavnici Visoke tehničke škole Bjelovar. Teme radionice bile su “Pretpostavke  za  uspješnu  realizaciju  investicijskih  projekata  na  području  Grada Bjelovara”, “Poticaji za investicijske projekte (državna /lokalna razina)”, “Investicije kroz model JPP-a (priprema i provedba javnih projekata kombiniranjem europskih strukturnih i investicijskih fondova s javno-privatnim partnerstvom) – efikasniji i povoljniji način pripreme i provedbe javnih projekata. Radionica je bila namijenjena poduzetnicima s jasnim ciljem, kako poboljšati investicijsku klimu i konkurentnost poduzetnika na području grada Bjelovara.  

– Prije nekoliko tjedana smo najavili da želimo ići u smanjenje obaveza i otvaranju vrata Grada Bjelovara prema poduzetnicima. Niti jedan grad u RH neće omogućiti ono, što će Grad Bjelovar s 1. siječnjem 2018. učiniti za svoje poduzetnike. Danas smo okupili više od 50 najvećih bjelovarskih poduzetnika, jer sa njima želimo ostvariti interakciju. Moramo prvo vidjeti kako će oni reagirati na ovaj model koji ćemo im danas predstaviti i predložiti. S nama je i Agencija za investicije i konkurentnost, budući da te modele moramo uskladiti s postojećim zakonskim regulativama, koje nam na neki način omogućuju da skroz idemo u rasterećenje poduzetništva. Danas ćemo predstaviti “tax free” model, gdje ćemo svakom budućem investitoru koji želi doći na područje Bjelovara, investirati i otvoriti više od deset radnih mjesta, omogućiti komunalni doprinos i komunalnu naknadu za jednu kunu te zemljište praktički za jednu kunu. Istražili smo kakvo je stanje u drugim gradovima i saznali da nema grada koji poduzetnicima omogućuje tako nešto. Ovo će sigurno biti udarac na gradski proračun, ali računamo da ćemo kroz prireze, generiranje, otvaranje novih radnih mjesta podignuti zaposlenost u Bjelovaru, te da ćemo kroz idućih nekoliko godina kroz zaposlenost dobiti jedan drugi sekundarni efekt. Cilj nam je dobiti i neku investiciju izvan Bjelovara, a možda i izvan Hrvatske. Jučer smo primjerice bili u Varaždinu. Kada se ulazi prema gradu, imam osjećaj kao da sam na ulazu u Zagreb. Svugdje se nalaze nove hale, vidi se da taj poduzetnički dio raste. Našim pristupom, prema prema poduzetnicima želimo biti još više otvoreniji i svakako povoljniji. Više od toga ne ide i samo moramo vidjeti da li to sve u tolikoj mjeri  možemo i ostvariti. Ono što mi želimo je vrlo jasno, poduzetnike rasteretiti u potpunosti. Da li će to država dopustiti, vidjet ćemo ubrzo. Zanimljivo je da je zadnja prava investicija u Bjelovar došla negdje prije 12 godina, izjavio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Ovim potezom Grad Bjelovar želi poslati jasnu poruku, a to je da Bjelovar više nije niti dalje smije biti prepreka za nove, vrijedne investicije. Traba naglasiti kako do sada niti jedan grad u Hrvatskoj nije išao tako radikalno i agresivno prema privlačenju investitora na svoje područje. Drugi dio sastanka bio je radionica na temu javno – privatnog partnerstva, koje je u Hrvatskoj u posljednje vrijeme poprimilo vrlo negativan prizvuk. Gradonačelnik Hrebak ipak smatra kako javno – privatno partnerstvo ne mora nužno biti lose. Prema njegovom mišljenju treba provesti analizu svih modela partnerstva i vidjeti koji je model najbolji izbor. Tendencija Hrvatske i Europske unije u budućnosti biti će poticanje javno – privatnog partnerstva. Mali mini projekt u tom smislu Bjelovar očekuje vrlo brzo, a riječ je o klizalištu koje će se nalaziti u centru grada. Na taj način istaknut će se odnos javnog i privatnog, što će biti dobar pokazatelj kako stvari funkcioniraju “na terenu”, odnosno u praksi.

– Agencija za investicije i konkurentnost je Vladina agencija koja vodi brigu o ulagačima, pomaže investitorima u Republici Hrvatskoj. Danas ćemo poduzetnicima predstaviti mjere koje mogu koristiti iz Zakona o poticanju ulaganja, kada investiraju u bilo koju djelatnost koja je pokrivena spomenutim zakonom. S Gradom ćemo razgovarati o mogućnostima poticanja investicija koje Grad Bjelovar može ponuditi, kao i o privlačenju investicija u grad. Sve mjere koje Grad Bjelovar želi provesti moraju biti usklađene prema važećem zakonu i propisima. Grad sasvim sigurno, u nekom dijelu poduzetnike može osloboditi određenih nameta. Primjerice, jedan poduzetnik može primiti ograničeni iznos potpore. Prema jednom poduzetniku to je 200 tisuća eura. Međutim, Zakon o poticanju ulaganja omogućava potpore koje zavise o visini ulaganja. Ako je iznos ulaganja veći, ako je područje na kojem se ulaže manje razvijeno, iznosi potpore mogu varirati u postotocima. Teško je reći koliki taj iznos može biti. Zakon o poticanju ulaganja koji je sada na snazi je vrlo stimulativan za poduzetnike. Investitor po jednom zaposleniku može dobiti primjerice potporu između tri i devet tisuća eura potpore. Također, postoji i mogućnost da u slijedećih deset godina poduzetnik bude oslobođen PDV-a. Sve to ovisi o raznim segmentima i parametrima. Što se tiče zemljišta, ono do sada nije bilo uključeno u oblik potpore, ali nadolazećim izmjenama zakona zakup zemljišta također će biti mjera potpore. Što se tiče mjera, domaći i strani ulagači su u jednakom položaju, znači nema razlike, pojasnila je Božica Lapić, pomoćnica ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost te dodala kako u Hrvatskoj postoje jako dobri primjeri privlačenja investitora, odnosno firme koje su Hrvatsku prepoznale kao poželjnu destinaciju za rad i ulaganje. Osim na državi, puno toga “leži i na leđima” jedinica lokalne samouprave, koja poduzetnicima također treba izaći u susret, baš kako to namjerava učiniti i Grad Bjelovar.

 

– Ovakvi su zaokreti u politici Bjelovara, moram priznati sada viđeni po prvi puta. Takav stav treba pozdraviti i podržati. Kao što je gradonačelnik naglasio, Bjelovar već godinama nije imao veći investiciju. Ipak imamo dobre firme u građevinarstvu, niskogradnji, proizvodnji drveta, vafla i keksa, elektorinstalacijama, stočarstvu, proizvodnji jaja. Kada gledamo, manje više u svim smo se sektorima izdigli. Da li će se dogoditi neki veći pomace i hoće li doći do nekog većeg rasta, to je upitno. Gradonačelnik je spomenuo primjer Varaždina. Taj grad to sve intenzivno radi zadnjih 15 godina. Varaždin ipak ima neke druge preduvjete koje Bjelovar nema. Kod nas se jedno vrijeme nešto radilo, bilo je pomaka, ali nažalost dosta toga je stalo. Izolirani smo prometom i to je najveći nedostatak koji imamo. U Bjelovaru se sa razvojem gospodarskih zona trebalo krenuti davno prije. No, bolje ikad nego nikad, rekao je Jakov Ćorić, predsjednik Županijske komore Bjelovar.

– Mislim da je sektor poljoprivrede za Bjelovar jedan od najvažnijih sektora. Sva ova nastojanja koja su zamišljena svakako su dobrodošla. Mene kao poduzetnika zanimaju samo konkurentnost i odgovornost, jer sve ove ideje bez dobre konkurentnosti neće dati rezultate. Koliko nama proizvodnih objekata stoji, upravo iz nedostatka konkurentnosti. Mediji nas u zadnje vrijeme izvještavaju kako u Hrvatsku dolaze proizvodi lošije kvalitete, nego što dolaze u primjerice Njemačku, Austiju i druge razvijenije zemlje. Zašto oni to mogu raditi? Upravo zato jer je država dozvolila taj pravilnik. Ukoliko Grad Bjelovar zaista pokrene ovaj program, mislim da se ne mora bojati zbog udarca na proračun. Neće se ništa izgubiti, samo se može dobti. Mi se svi zajedno za to moramo izboriti, poručio je predsjednik udruge za tov i uzgoj junadi Baby-Beef Toni Raič.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *