21. travnja 2018

GRAD BJELOVAR potpisao Ugovor s tvrtkom Agrodet o izradi programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem

Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem vraća se u nadležnost jedinica lokalne samouprave koje prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu trebaju izraditi Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Stoga je Grad Bjelovar angažirao tvrtku Agrodet d.o.o. iz Zagreba, pa je utorak 3. travnja u Gradu Bjelovaru potpisan Ugovor o izradi programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem vrijedan 37.500,00 kuna.

Ugovor su potpisali zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i direktorica tvrtke Agrodet d.o.o. iz Zagreba Blaženka Mičević.

Prema podacima iz 2016. godine na području grada Bjelovara ukupno je 800 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i stoga je potrebno izraditi program raspolaganja navedenim zemljištem, rekao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i dodao da je rok izrade programa do 9. lipnja, 2018. godine.

Kako bi na vrijeme predali kvalitetan program, Grad Bjelovar koristi uslugu specijalizirane tvrtke Agrodet d.o.o. iz Zagreba koja će program izraditi u suradnji sa stručnim službama u Gradu Bjelovaru.

Brajdić je istaknuo da je Grad Bjelovar odmah prionuo poslu i krenuo u rješavanje problema, naglasivši da je program zahtjevan i podrazumijeva angažman s obje strane.

___________________________________________________________________

U ime tvrtke Agrodet d.o.o., direktorica Blaženka Mičević govorila je o Zakonu o raspodijeli državnog poljoprivrednog zemljišta. 

___________________________________________________________________

Što se tiče izrade programa, tvrtka će surađivati sa stručnim službama u Gradu Bjelovaru, o kojoj je suradnji riječ pojasnila je direktorica Mičević.

___________________________________________________________________

Pročelnica UO za gospodarstvo u Gradu Bjelovaru, Sonja Novak govorila je o poljoprivrednom zemljištu u Gradu Bjelovaru.

_________________________________________________________________

Novak je također istaknula da Grad Bjelovar ima ugovore o korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta, 1 ugovor na 25 godina, 17 ugovora na 50 godina i 93 ugovora na 5 godina.

__________________________________________________________________

Direktorica tvrtke Agrodet, Blaženka Mičević pojasnila je ugovore na 5 godina, istaknuvši da su ti ugovori privremeni i da se u svakom trenutku može raspisati natječaj za dugogodišnji zakup.

________________________________________________________________

Na pitanje, hoće li poljoprivrednik koji koristi zakup na 5 godina imati prednost, Mičević je istaknula da prema sadašnjem Zakonu “NE” te pojasnila i zakup privatnog zemljišta koje se ne obrađuje.

 

___________________________________________________________________

Mičević je također pojasnila i mogućnost koju ima jedinica lokalne samouprave kad je riječ o upravljanju državnim zemljištem.

_________________________________________________________________

Najveći zakupnici državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Bjelovara su Stočarstvo Rajič, OPG Šolčić i tvrtka Gala d.o.o.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *