22. siječnja 2018

Grad Bjelovar pokrenuo projekt „Gradsko oko“ putem kojeg građani mogu prijaviti oštećenja i nedostatke koje u gradu uoče

„Gradsko oko“ projekt je Grada Bjelovara i jedan od koraka prema dostizanju smart-city razine. Radi se o sustavu za kreiranje, zaprimanje, prosljeđivanje i pregled prijava uočenih problema koji se tiču komunalnog sustava jedinice lokalne samouprave. Građani će naime putem mobilne aplikacije instalirane na svojim pametnim telefonima nakon registracije moći prijaviti sve nedostatke koji se u gradu uoče.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u maloj vijećnici Grada Bjelovara u srijedu 23. kolovoza gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima predstavio je projekt koji je dio cilja da se Bjelovar okrene naprednim tehnologijama i da poboljša sve servise građana.

– Danas nakon tri mjeseca puštamo u pogon veliki projekt. Vjerujem da će to poboljšati suradnju svih tijela koja svakodnevno funkcioniraju kako bi naš grad funkcionirao na zavidnoj razini. Isto tako putem ovog projekta pružamo mogućnost građanima da se sami javljaju i prijavljuju nedostatke koje uoče. Najbitnije od svega, to će nam omogućiti da pravovremeno reagiramo i brzo i efikasno uklonimo te nedostatke. Osim što će se sve rješavati brže i transparentnije, svi će posjetitelji tog servisa imati uvid u prijave te u ažurnost njihovog rješavanja. Također, sustav će nam služiti i kao analitički alat putem kojeg ćemo vidjeti gdje nam sustav zapinje i što sve treba poboljšati kako bi u budućnosti naši građani biti zadovoljniji i kako bi Gradska uprava bila efikasnija, rekao je uvodno gradonačelnik Dario Hrebak.

Nešto više o samoj aplikaciji o sustavu rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Ivica Markovinović.

– Aplikacija je od danas dostupna za pametne telefone. Registracija se obavlja putem mail adrese, i evidentira se novi korisnik. Korisnik sa terena pošalje sliku uočenog nedostatka. To primjerice može bit oštećenje prometnice. Pošto se aplikacija veže uz GPS podatke, automatski se zaprima i lokacija snimljene fotografije. U izborniku aplikacije može se odabrati vrsta oštećenja. Korisnik dodaje opis, i slika se šalje servisu. Za analizu pristiglih podataka zadužene su službe u komunalnom odjelu grada. Komunalni i prometni redari će prosljeđivati te podatke službama koje su zadužene za održavanje konkretnih predmeta oštećenja, objasnio je Ivica Markovinović.

Gradonačelnik Hrebak dodao je kako će se sve mogućnosti aplikacije vidjeti upravo unutar nje same, pa će građani tako moći prijavljivati oštećenja prometnica, ali i krivo parkiranje, oštećenja fasada, rasvjetne probleme, nepokošene površine i zarasla igrališta ili putove. Također je napomenuo kako očekuje da će sustav puno bolje funkcionirati nego putem e-maila ili telefona, i poboljšat će se njegova efikasnost pa tako za pojedine probleme očekuje rješavanje unutar 48 sati. Nakon tog vremena sustav alarmira na neriješenost problema. Aplikacija daje tjedni i mjesečni uvid u brzinu pojedinih službi na temelju čega će, prema Hrebakovim riječima, Gradska uprava poraditi na sporim službama i po potrebi ih i penalizirati. Slične aplikacije uvedene su u svega nekoliko gradova u Hrvatskoj ali njihova učinkovitost se već pokazala. Bitno za napomenuti je da je sustav otvoren i s vremenom se može proširivati te mu se mogu dodavati i drugi servisi i institucije.

Da sve ne ostane samo na riječima, gradski čelnici izašli su na ulicu kako bi demonstrirali rad novog servisa građana. Na terenu im se pridružio i prometni redar Tomica Rakovčan koji je rekao kako očekuje da će se građani javljati putem aplikacije jer unatoč činjenici da su komunalni i prometni redari na terenu, ipak ne mogu biti svugdje i sustav će i njima biti od velike pomoći.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *