26. travnja 2018

Erste banka za opremanje Veleučilišta u Bjelovaru donirala sto tisuća kuna

Kako bi osigurali što bolje uvjete studiranja Erste banka je odlučila priskočiti u pomoć i donirati 100 tisuća kuna za opremanja nove računalne dvorane na Veleučilištu u Bjelovaru. U povodu toga, održana je  konferencija za novinare u utorak, 7. studenoga 2017. u vijećnici Veleučilišta u Bjelovaru. Na konferenciji za medije bili su prisutni Zrinka Puharić, dekanica Veleučilišta u Bjelovaru, Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Ante Topalović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara, Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke, Zdenko Matak, član Uprave Erste banke, Valna Bastijančić Erjavec, zamjenica gradonačelnika, Tatjana Badrov, prodekanica Veleučilišta u Bjelovaru, Alan Mutka, voditelj preddiplomskog stručnog studija Računarstvo, Goran Belošević, direktor Regionalne direkcije te Igor Topljak, direktor Komercijalnog centra Bjelovar. Na samom početku konferencije, prodekanica Badrov izrazila je sreću i veliko zadovoljstvo što je Visoka tehnička škola u Bjelovaru službeno postala Veleučilište u Bjelovaru.

– Prije godinu dana Erste banka i tada Visoka tehnička škola Bjelovar potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu čiji je glavni cilj bio osnivanje trećeg studijskog smjera Računarstvo, te su nam njihovi zaposlenici svojim konstruktivnim prijedlogom pomogli u osmišljavanju kurikuluma. Dopusnica za treći studij dobivena je u srpnju ove godine. Otvaranjem trećeg studija otvorili su se uvjeti da Visoka tehnička škola preraste u veleučilište, stoga smo 30. listopada ove godine preimenovani u Veleučilište Bjelovar. U međuvremenu, upisali smo 43 studenta na novi smjer i radi poboljšanja njihovih uvjeta studiranja, naš strateški partner Erste banka donirala nam je 100 tisuća kuna za opremanje dvorane i svega ostalog što nam je potrebno. Naša dvorana popularno nosi naziv „Dvorana 5“ i imati će 31 mjesto sa kompjuterima i licenciranim softwerom. Uz to dolazi i klimatizacija, soboslikarski i ostali radovi koji su upravo u tijeku. Vrijednost svega što ćemo napraviti je 302 tisuće i 741 kuna. U podmirenju navedenih troškova sudjeluju Grad Bjelovar, Erste banka i Veleučilište u Bjelovaru, rekla je dekanica Zrinka Puharić.

– Ovo je definitivno jedna nova razina u visokoškolskom obrazovanju u Bjelovaru. Nedostaje nam mlade snage i mladih stručnjaka i zbog toga je bitno da u Bjelovaru imamo dva specifična i bitna inženjerska studija, Mehatroniku i Računarstvo, nikako ne podcjenjujući Studij sestrinstva. Ukupno 743 studenta su upisana u akademskoj godini 2017./2018., a zanimljivo je da oko 80 posto studenata koji završe Mehatroniku odmah nakon diplome pronađe posao. Vjerujem da je upravo to prepoznala i Erste banka koja u Bjelovaru ima i svoj centar za informatiku. Cilj nam je u našem gradu zadržati kvalitetne mlade stručnjake. Erste banci se zahvaljujem na suradnji i nadam se da će se ona u budućnosti samo razvijati i ići naprijed. U kontaktu sam sa mnogim investitorima koji dolaze u Bjelovar i svi me pitaju da li ćemo imati dovoljno radne snage. Oskudica pravih i kvalitetnih stručnjaka je veliki problem, ne samo kod nas, nego i u ostatku Hrvatske. Možemo se pohvaliti da nam stručnjaka koji izlaze iz našeg veleučilišta zaista ne manjka, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

– Izrazito mi je drago da smo danas ovdje i domaćinima prvenstveno čestitam na njihovom novom statusu. Vjerujemo da će jedan dio studenata i studentica nakon studija i ostati u Bjelovaru. Isto tako se nadamo i vjerujemo da će i mnogi iz drugih gradova u Bjelovar doći studirati. Znamo da imate puno planova, potreba i ciljeva. Zbog toga nam je drago da vam je banka svojom donacijom upravo sada izašla u susret. Volja postoji tako da smatram da ćemo i na godinu moći ponoviti istu stvar. Također, razgovarati ćemo o mogućnosti odrađivanja prakse u banci za studente, što će im sasvim sigurno dati dodatnu priliku za učenje i stjecanje iskustva, rekao je Zdenko Matak, član Uprave Erste Banke.

 

– Već dugi niz godina u svom smo poslovanju poznati da širimo društveno odgovorno poslovanje. Stoga ćemo danas u obrazovanje, zdravstvo i znanost uložiti ukupno 225 tisuća kuna. Uz Veleučilište Bjelovar, tu je donacija i za Opću bolnicu Bjelovar u istom iznosu od 100 tisuća kuna. Novac je namijenjen Odjelu kardiologije. Ostatak novca biti će raspodijeljen na bjelovarskih pet osnovnih škola. Svakoj je školi namijenjeno pet tisuća kuna. Podsjećam da Erste banka u Bjelovaru sudjeluje i u mnogim drugim donacijama i sponzorstvima tijekom cijele godine. To su primjerice Bok fest, Terezijana, Dokuart, Božićni gala koncert niz drugih potreba i manifestacija, udruga, organizacija. Sretni smo i zadovoljni što na taj način možemo pomoći lokalnoj zajednici. U takve se svrhe na godišnjoj razini plasira više od milijun kuna, istaknuo je Goran Belošević, direktor Regionalne direkcije.

Na našem Veleučilištu imamo 743 studenta i svi oni u nekom obliku koriste današnju učionicu broj 7, gdje imamo samo 30 računala. Kroz ovu ćemo donaciju tako nabaviti 30 plus jedno računalo, što će svakako olakšati naš rad. Računala smo već odabrali i smatramo da će prema svojim karakteristikama studentima pomoći pri odrađivanju njihovih zadataka. Od 1. prosinca nam je plan kompletno realizirati učionicu. Istovremeno, s Erste bankom smo potaknuli i drugu razinu suradnje, a radi se o samim zaposlenicima iz Razvojnog sektora. Dogovor je da u prosincu dva stručnjaka, odnosno programera dođu k nama na Veleučilište i studentima Računarstva predstave samo područje programiranja u bankarskom sektoru. Naravno, u planu nam je kasnije pozvati i druge poslodavce koji će programiranje prikazati kroz svoje područje rada, rekao je na samom kraju Alan Mutka, voditelj preddiplomskog stručnog studija Računarstvo.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *