24. travnja 2018

Dokumentarci „Sipanje“ i „Turizam“ pod zvijezdama na Bilogori najavili 12. DOKUart festival

Stigao je rujan i Bjelovar očekuje 12. po redu DOKUart festival. Iako će manifestacija započeti 30. rujna, na samom početku mjeseca, u petak 1. rujna održan je „DOKUart pod zvijezdama“, program u sklopu kojeg su u Maglenči na izletištu Vrata Bilogore prikazana dva dokumentarna filma. Vrijeme je poslužilo okupljene koji su mogli uživati u filmu „Sipanje“ Bjelovarčanke Petre Slobodnjak te film „Turizam“ Splićanina Tonćija Gaćine. Uoči prikazivanja filmova održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Udruge DOKUart zajedno s gradonačelnikom Darijom Hrebakom najavili ovogodišnji program festivala.

U svom obraćanju dopredsjednica Udruge Marijana Kranjec prisjetila se početaka osnivanja i zahvalila se svima na pomoći, a nadasve publici koja ih sve ovo vrijeme prati s interesom.

Gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je kako Grad mora podržavati podizanje urbane kulture kako bi ona služila prepoznatljivosti grada.

– Ovo je kulturni i multimedijski program koji moramo razvijati i dalje. Ne preostaje mi ništa drugo nego nastaviti razgovarati i sudjelovati u tom razvoju, zaključio je Hrebak.

Selektorica festivala Rada Šešić okupljene je pozdravila sa željom da uživaju u pripremljenim filmovima.

– DOKUart nije samo filmski događaj, nego i događaj zbližavanja ljudi. Takve filmove i biramo za program. Imamo snažnu kinematografiju ali i snažne festivale u svim sredinama. Bjelovar je također pokazao da želi gledati dobre filmove i da cijeni dobar film, pa tako i ove godine imamo i strane autora i filmove koji su u toku sa društvenim životom cijelog svijeta. Govorimo o drugosti i razumijevanju drugih, filmovi o ljudima koji dolaze u Europu i ostaju u državama Europe pa tako i Hrvatskoj. Među njima je i talijanski film „Gori more“. DOKUart otvorit će pak nizozemski film „Djeca gospođice Kit“. Tu će biti i filmova iz drugih zemalja koji govore o učiteljskoj profesiji, o potrebi čovjeka za kulturom, o politici, a festival će zatvoriti film o Sahari Bjelovarčana Đure Gavrana, istaknula je Rada Šešić i pozvala sve da dođu i uživaju u filmovima na 12. DOKUart festivalu.

Nazočne je pozdravio i obratio im se jedan od pokretača festivala Denis Hladiš, koji se zahvalio posjetiteljima na dolasku te domaćinu na pomoći u organizaciji. Hladiš je također najavio filmove i pozdravio autore Petru Slobodnjak i Tonćija Gaćinu.

Film „Sipanje“ Petre Slobodnjak rađen je za vrijeme trajanja škole dokumentarnog filma Restart. Inače, Petra se bavi fotografijom, ali kako kaže, zapravo voli pričati priče i uči o medijima kroz koje to sve može napraviti. Autorica je rekla kako su je vlastita sjećanja na takve događaje ponukala da snimi o njima film.

– Sjećam se tog osjećaja kad si mogao raditi gluposti a nisi odgovarao za njih. Odlučila sam istražiti da li to još uvijek postoji i u kojoj mjeri. Danas je to možda više sjećanje na zanimljive anegdote od prije ali da, ipak to još uvijek postoji, rekla je Petra Slobodnjak.

U odnosu na Petru koja je upoznata s običajima i domaćinstvom te toplinom našeg kraja, Tonći Gaćina bio je oduševljen atmosferom najave festivala i okruženjem  gdje je ono napravljeno. U to okruženje on je donesao priču o mentalitetu svog kraja kroz film „Turizam“.

– Film je rađen iz moje perspektive, s divnim ljudima, a pokrili smo područje Dalmacije od Šibenika do Palagruže. Snimali smo kroz tri mjeseca, ukupno 35 dana. Ljude koje smo snimali, snimili smo ciljano ali nažalost oni su stvarnost onoga što se događa u Dalmaciji. Dalmacija je lijepa, ali ono što je krenulo s masovnim turizmom ne znam kamo vodi. Strašno je koliko su se ljudi zbog toga promijenili, rekao je Tonći Gaćina autor dokumentarnog filma „Turizam“.

Brojni posjetitelji na izletištu nisu krili zadovoljstvo najave festivala DOKUart i uživanje u programu „DOKUart pod zvijezdama“. Među njima je bila i Anita Čleković Vegh koja je rekla kako je u programu uživala i prošle godine.

– Sjajna je atmosfera i vrijeme koje nas je zahvatilo između početka jeseni i završetka ljeta. Divno nam je ovdje, uživamo u druženju i glazbi te naravno filmovima.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *