22. siječnja 2018

Dobivanjem međunarodno priznatog certifikata, bjelovarski vatrogasci kvalitetu rada podigli na višu razinu

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Bjelovara održana je dodjela certifikata sustava kvalitete ISO 9001:2015 kojoj su nazočili predstavnici Grada Bjelovara na čelu s gradonačelnikom Dariom Hrebakom i zamjenicom gradonačelnika Valnom Bastijačić Erjavec, dužnosnici profesionalnih vatrogasnih struktura i sustava zaštite i spašavanja. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi trenutno radi 41 osoba, od čega je 36 operativnih vatrogasaca i pet djelatnika općih poslova, servisa, voznog parka i skladišta, dok je proračun ustanove u prosjeku oko sedam i pol milijuna kuna. Posebno je kompleksan zbog čak šest izvora financiranja. Tijekom posljednje dvije godine u vatrogasnoj je postrojbi došlo do prve značajne smjene generacija pri čemu je veći broj djelatnika otišao u mirovinu, zbog čega je zaposlenih osam novih mladih vatrogasnih djelatnika.

Kupljeno je sedam novih vozila s potrebnom opremom u vrijednosti oko pet milijuna kuna, te dva vozila iz Programa Vlade RH vrijedna 10,6 milijuna kuna. Za njih je Grad Bjelovar podigao kredit, a JVP uz pomoć Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara otplatila traženu ugovornu obavezu Grada Bjelovara na ime kredita Vlade RH za ta vozila u iznosu od 2,7 milijuna kuna. Jedna od prvih većih gradonačelnikovih odluka vezana za vatrogastvo bilo je plaćanja obveze servisiranja auto ljestve u iznosu od 733 tisuće kuna čime je Grad direktno investirao u sustav zaštite i spašavanja i ispunjavanje donesenih planova za naredna razdoblja sukladno proračunu. Bili smo odlučni u strukturiranju rada, kao i poslovanja na novi način, pa smo osam djelatnika uputili na osposobljavanje u Maribor u Sloveniju i polaganje SCC certifikata -sigurnost rada u industriji. Time dokumentiramo i poštivanje sigurnosnih normi u industrijskim krugovima, posebice gdje postoje visoki rizici od ozljeda. Dana 9. kolovoza uspješno je završena certifikacija po normi ISO 9001:2015, čime je JVP dobila potvrdu usklađenosti sa najvišim standardima poslovanja i kvalitete pružanja usluge. Certifikati su akreditirani od strane britanske Akreditacijske agencije Jukas, koja je član Međunarodnog akreditacijskog foruma IAF, tako da su ovi certifikati međunarodno priznati i prepoznati, rekao je Davor Đalog, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Bjelovara.

Prgodom svečane dodjele certifikata, Igor Miličević direktor certifikacijske tvrtke naglasio kako je kroz sve tri faze dobivanja certifikata postignut vrlo visok nivo ispunjavanja zahtjeva norme kao i jako dobra upravljačka praksa unutar organizacije.

– No, i prije ulaska u proces certificiranja Javna vatrogasna postrojba Grada Bjelovara imala je uspostavljene brojne procedure, pravilnike koji detaljno opisuju sam tijek intervencija i samih poslovnih procesa. Normom ISO 9001:2015 svakako se poboljšava rad i djelovanje organizacije, rekao je direktor certifikacijske tvrtke Igor Miličević.

Dodjeli certifikata nazočio je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji je ovom prigodom istaknuo:

Podržavam ono što je dobro, a pogotovo ono što je prvo u našoj zemlji, jer želim da naš grad bude prvi ili među prvima po mnogo toga. Vi ste ovim certificiranjem to upravo uspjeli učiniti. Znam da će ovim vašim postignućem najviše profitirati svi naši građani. Grad kao osnivač Javne vatrogasne postrojbe o njoj brine i skrbi. Mi smo ove godine, kao što je zapovjednik i rekao, uložili 700 tisuća kuna u obnovu ljestvi koje su vama za obavljanje svakodnevnih dužnosti izuzetno bitne. U prvom kvartalu 2018. godine ići ćemo u nabavu dodatnog vozila. Drago mi je što vam se ovim certifikatom otvaraju nove, dodatne mogućnosti. Nadam se da ćemo i u sektoru vatrogastva iskoristiti EU fondove najbolje što znamo i time dodatno dići razinu kvalitete i opremljenosti, rekao je gradonačelnik Hrebak.

O važnosti Javne vatrogasne postrojbe i sustavu sigurnosti govorio je Marijan Radoš, pročelnik pročelnik DUZS Područnog ureda Bjelovar.

Javna vatrogasna postrojba Bjelovar dio je jednog šireg sustava javne sigurnosti na području Bjelovarsko – bilogorske županije i na neki način je predvodnik i perjanica ovog sustava. Razlozi tome su odličan menagment same JVP, dobri uvjeti za rad i naravno dobra oprema. Ipak, najvažniji su ljudi. Ono što nam slijedi u narednom razdoblju, a tiče se svih nas kao dijela sustava civilne zaštite je izrada procjene rizika. Do ožujka iduće godine Grad Bjelovar, kao i ostali gradovi i općine u Hrvatskoj dužni su izraditi procjenu rizika. Ona će dati odgovore na neka pitanja koja se tiču opće sigurnosti, kao i kapaciteta, istaknuo je Marijan Radoš iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje 112 Područnog ureda Bjelovar.

Nakon dodjele certifikata, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u pratnji zapovjednika Davora Đaloga obišao je Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Bjelovara.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *