23. travnja 2018

DAVOR BERNARDIĆ U BJELOVARU: Pola godine je prošlo bez zaštite hrvatske poljoprivrede, očito je da se štite uvozni lobiji a ne domaći proizvođači

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić posjetio je u subotu 13. svibnja Bjelovar, gdje se susreo sa članovima gradske i županijske organizacije stranke. Svojim dolaskom pružio je podršku stranačkim i koalicijskim kandidatima na lokalnim izborima, pa je ujedno imao prilike razgovarati s nezavisnim kandidatom za gradonačelnika Bjelovara Davorinom Posavcom, SDP-ovim Vedranom Babićem koji ide u utrku za čelno mjesto Grada Daruvara, te s nezavisnim kandidatom za župana Damirom Bajsom. U zajedničkom društvu su obišli Gradsku tržnicu i porazgovarali sa prodavačima i kupcima, nakon čega je održana i tiskovna konferencija na kojoj su upozorili na hitnu potrebu mijenjanja poljoprivredne politike i neučinkovitost aktualne Vlade u tom pogledu.

Vedran Babić primijetio je kako je za iseljavanje mladih i pražnjenje sela kriva upravo i činjenica što nema prave poljoprivredne politike. Zaključivši kako poljoprivredu ponovo treba dizati na noge od početka i kako je politika SDP-a da se vrate u život i ojačaju poljoprivredna gospodarstva te da se ne radi na račun velikih, riječ je predao Tihomiru Jaiću, kandidatu s liste za Županijsku skupštinu i stručnjaku za poljoprivredu.

– Vlada protekle dvije godine nije ništa učinila za poljoprivredna gospodarstva. U prosincu su znali što se događa s Agrokorom i mogli su na vrijeme reagirati i pomoći OPG-ima. Hrvatska poljoprivreda se mora temeljiti na OPG-ima kojih ima 200.000, a ne na koncernima poput Agrokora. Također se ne smije događati da koncerni imaju u najmu najbolju državnu zemlju. Tražili smo da se po povezanim gospodarstvima ograniči maksimalno 100 hektara poljoprivredne zemlje. Tako bi ostalo puno više zemlje OPG-ima. Isto tako ne ograničavamo izravne poticaje iz Europske unije, pa se dogodi da koncerni dobiju 180 milijuna poticaja a malim poljoprivrednicima ne ostaje. Da su poticaji ograničeni da se za firme ne daje više od 10 milijuna kuna, svi mali poljoprivrednici koji primaju recimo 10.000 kuna mogli bi dobiti do 50.000 kuna. Ne smijemo isto tako zaboraviti na minimalni udio hrvatskih proizvoda na policama trgovačkih centara, odnosno na njegovu regulaciju. Tako se jača i poljoprivreda i gospodarstvo – poručio je Tihomir Jaić.

Davor Bernardić rekao je kako je očito da su posljednjih dana pale maske, i prema izjavama se zna da je Vlada bila upućena u događanja u Agrokoru koja su uzrokovala ponovni udar na hrvatsku poljoprivredu.

– Pola godine je prošlo bez zaštite hrvatske poljoprivrede. Očito je da se štite uvozni lobiji a ne domaći proizvođači. Ovo je vlada krupnih interesa a ne građana, i zato je naš zadatak da upravo kroz ove mjere pomognemo hrvatskim poljoprivrednicima. Naš prijedlog zakona sa upravo navedenim mjerama minimalne zastupljenosti od 40% hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na policama svih trgovačkih lanaca odgovorna je mjera koja mora zaštiti poljoprivredu – rekao je Davor Bernardić.

Nakon odobravanja 5 milijuna kuna za istraživanje kriminala u Agrokoru Bernardić je rekao kako se baca spin pred lokalne izbore, te da se ne može DORH podmazivati kako bi radio svoj posao, jer je to neovisno tijelo koje treba raditi svoj posao. Na njega ne smije nitko imati ikakav utjecaj, a odobrena sredstva bacaju sumnju na cijeli proces upravo u ovo vrijeme.

– Nadam se da će DORH odgovorno raditi svoj posao i da se na njega ne vrše nikakvi pritisci. Pravosuđe treba biti neovisno lišeno svakog političkog pritiska. Hrvatskoj se nitko ne smije miješati u rad pravosuđa – poručio je Bernardić.

SDP idući tjedan očekuje potpisivanje strateškog sporazuma s HSS-om i HSU-om, a koja je odluka donesena na Glavnom odboru SDP-a. S obzirom na trenutna saznanja o Vladinoj upućenosti o situaciji u Agrokoru, Bernardić zaključuje kako je najbolje za građane stabilnost i povjerenje pronaći na novim izborima, a za ovu Vladu je najbolje da sami odu. HNS je partner s kojim se razgovori nastavljaju, i očekuje da će se i oni pridružiti sporazumu.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *