24. svibnja 2018

Dan ružičaste vrpce obilježen humanitarnom akcijom na Gradskoj tržnici u Bjelovaru

Za donaciju građani dobivali umjetničke predmete ili majice

S namjerom da građane osvijeste o činjenici da veliki broj žena svake godine umire od karcinoma dojke, u Bjelovaru je u subotu održana humanitarna akcija kojoj je cilj bio obavijestiti žene o mogućoj prevenciji, odnosno ranom otkrivanju ove zloćudne bolesti. Riječ je o humanitarnoj akciji koja se održava svake godine u mjesecu listopadu posvećenom borbi protiv raka dojke. Akciju je organizirala bjelovarska Udruga žena liječenih od karcinoma dojke “Biser”.

Predsjednik Lige protiv raka Želimir Bertić o akciji je rekao:

„Broj karcinoma dojke od kojeg obolijevaju žitelji na BBŽ unazad par godina je stabilan. Dobra je situacija za razliku od situacije prije desetak godina kada se taj broj iz godine u godinu povećavao. U RH oboli 2500 žena, a umre oko 1000 žena što znači da svaka sedma ili osma žena u Republici Hrvatskoj oboli od karcinoma dojke. U našoj županiji oboli oko 70 do 80 žena godišnje. Kada predajemo o ovoj temi po školama, srednjoškolke nam postavljaju jako zanimljiva pitanja i sve su upućenije. Na nama je da radimo na edukaciji, jer je u slučaju ranog otkrivanja izlječenje do 70 posto. Cilj ovih akcija je da se karcinom otkrije na vrijeme. Ako neka žena ili djevojka ima pozitivnu obiteljsku anamnezu, i njeni su rođaci pobolijevali od karcinoma dojke, trebala bi redovitije ići na pregled mamografije, ako su mlađe redovito na ultrazvuk, a najmanje jednom mjesečno izvršiti samo-pregled. Uočili smo u zadnje vrijeme puno veću svjesnost kada je riječ o ovom problemu, posebno kod mlađih žena. Definitivno je utjecala i ovakva akcija koju provodimo svake godine, pojasnio je Želimir Bertić, predsjednik Lige protiv raka dojke Bjelovarsko-bilogorske županije.

Osim humanitarne akcije, u četvrtak 12. listopada, 2017. s početkom u 19,00 sati održat će se edukativno predavanje uz sudjelovanje lijčničkog tima Opće bolnice Bjelovar o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Predavanje će se održati u kupoli Gimnazije Bjelovar.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *