24. travnja 2018

Čazma – predstavljanje knjige „Kak je zgorel presvetli Trombetassicz“ Marka Gregura

U petak, 20. listopada 2017. u 19,00 sati u Gradskoj knjižnici Slavka Kolar Čazma gostovat će suvremeni hrvatski književnik Marko Gregur. Predstaviti će svoj najnoviji roman „Kak je zgorel presvetli Trombetassicz“.

“Kak je zgorel presvetli Trombetassicz” je povijesno-politička satira i gorka humoreska kojom se Marko Gregur predstavlja kao zreo, nadahnut i duhovit autor koji nam otvara škrinju zaboravljenog blaga i pokazuje da na tom svijetu, stalna samo ljudska priroda jest.

Roman Marka Gregura “Kak je zgorel presvetli Trombetassicz” za suvremenu je hrvatsku književnost dvostruko heretičan: napisan je na podravskom kajkavskom, a nađe se u njemu i predgajskog pravopisa. “Presvetlog Trombetassicza” valja podržati i zato što spomenuti stilistički izbori nisu proizvoljni nego umjetnički: radnja romana se zbiva u Koprivnici u drugoj polovini 17. stoljeća u doba Zrinsko-frankopanske urote, pa stilistika pridonosi autentičnosti napisanoga. Naime, roman govori i o pokušaju stjecanja veće narodne samostalnosti i o emancipaciji od njemačkog elementa. Roman pripovijeda Paulus Aytich, uznapredovali službenik u magistratu koji je uvjeren da će mu pismenost donijeti moć i – ljubav. Pa se sa sucem Trombetassiczem i ostalim zavjerenicima upušta u opaku političku igru.

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) završio je stručni studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, preddiplomski studij odnosa s javnošću i medija na Visokoj školi za odnose s javnošću i studij medija Kairos (VERN) te specijalistički diplomski studij međunarodnih odnosa i diplomacije na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.
Piše poeziju i prozu, koju je objavljivao u mnogim domaćim časopisima i novinama, kao i u časopisima u desetak stranih zemalja. Dobitnik je više nagrada među kojima su: nagrada “Ivan vitez Trnski”, “Ulaznica” te nagrada “Prozak” za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti.
Objavio je zbirku poezije “Lirska grafomanija“te zbirke priča “Peglica u prosincu” i “Divan dan za Drinkopoly”. Pokretač je festivala „Alpe Jadran Festival mladih pisaca“, član je i predsjednik odbora međunarodnoga festivala književnosti „Galovićeva jesen“, voditelj književne tribine „Libarenje“, jedan od pokretača i glavni urednik časopisa Artikulacije.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *