25. travnja 2018

Božićna poruka biskupa bjelovarsko-križevačkog Vjekoslava Huzjaka: Poruka vjernicima i ljudima dobre volje

BOŽIĆ 2017.

Mons. dr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački u utorak, 19. prosinca, uputio je tradicionalnu božićnu poruku vjernicima i ljudima dobre volje.

 

„Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: «Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti».“ (Mt 2, 1-2)

           Predraga braćo i sestre u Kristu Isusu!

Mudraci, najučeniji ljudi svoga vremena, znali su prepoznati znak koji ih je vodio na daleki put kako bi se poklonili Onome kojega je Bog poslao spasiti i otkupiti svijet. U želji mudraca da se poklone novorođenom kralju židovskome, otkrivamo otvorenost srca i uma za Božje stvarnosti, za onu najdublju povezanost Boga i čovjeka koja je ostvarena već u trenutku stvaranja svijeta i čovjeka. Taj čovjekov najintimniji pečat omogućuje mu da u svakom vremenu i prostoru prepoznaje prisutnost Božju koja uvijek traži čovjekovo dobro i spas. Rođenje Isusovo u jaslama, na rubu svega što čovjek živi i očekuje od života, daleko od svih oblika ljudske oholosti i pohlepe za moći i slavom, vrlo je jasan znak da je u božićnom otajstvu Bog došao tražiti čovjeka radi onoga što čovjek jest, a ne radi onoga što čovjek ima. Mudraci su pouka svim vremenima da je ponizni stav pred Bogom početak one mudrosti i znanja koje svijet može voditi putem boljitka i istinskoga napretka. Tek s Bogom čovjek može iskoristiti sve svoje mogućnosti u skladu sa sobom, s drugima oko sebe i s prirodom koja ga okružuje. Jer Isus u jaslama nenametljivo i tiho, ali vrlo jasno i snažno čovjeka potiče na izgradnju odnosa u društvu koji su skladni, koji ne podliježu isključivo interesima pojedinaca ili skupina, koji se ne služe nasiljem i brutalnošću da bi postigli svoj cilj. Svojim skromnim ulaskom u svijet Novorođeni Spasitelj zove čovjeka da mu u svom poklonstvu izrazi udivljenje i zahvalnost što ga On vodi putevima istinskoga ostvarenja cjelovitoga čovjeka, zadovoljnog i sretnog što može svoj dar života živjeti u punini i tim darom obogaćivati druge. On nas uči da u svakom čovjeku, bilo tko i kakav on bio, prepoznajemo onaj trag božanskoga koji nas sve povezuje u jedno. Upravo zato nam je Božić tako bliz i tako dragi blagdan jer nas sve dotiče svojom toplinom i ljupkošću.

Zato, kad razmišljamo o našem vremenu i prostoru u kojem mi idemo ususret Bogočovjeku rođenom za nas u Betlehemu, ne bismo smjeli podleći napasti samo izvanjskoga slavlja. U tom nam se vidu nude blještavilo i ludilo kupovanja i trošenja, što je omiljela medijska tema, što u mnogim srcima i dušama zasjenjuje pravi sadržaj blagdana. S druge strane ne bismo se smjeli zaustaviti samo na lijepim ganućima i osjećajima, a da nas Božić ne dotakne i ne pokrene u istinskom otvaranju srca i uma Bogu i bratu čovjeku.

I kupovina povezana s darivanjem, i običaji koji nas ispunjaju toplinom i radošću, sastavni su dio božićnoga slavlja. No ono što je bit božićnoga slavlja susret je sa živim Bogom koji u obličju novorođenoga djeteta dolazi k nama. Taj susret ishodište je obnovljenoga čovjeka u snazi Božje ljubavi i milosti. Upravo su to tražili mudraci s Istoka. Ali to je također nasušna potreba našega vremena, suvremenoga svijeta i društva u kojem živimo. Jedino putevi koji čovjeka današnjice vode do poklona Onome koji spašava čovjeka, a to je Isus Krist, pravi su putevi. Sve ostalo je stranputica koja nudi čovjeku lažnu veličinu, krive i nepotpune vrijednosti i konačno ga vodi u propast i samouništenje. Čovjek odvojen od Boga i u vječitom sukobu s bližnjim, konačno i sa samim sobom, nije kadar mijenjati svijet i društvo na bolje i pobrinuti se za sigurniju budućnost generacijama koje dolaze.

Svjedoci smo danas kako se nameću razne nove ideologije koje razumijevanje čovjeka i svijeta, osobito obitelji, žele potpuno odvojiti od Boga. Onima koji to čine nije stalo niti do čovjeka, niti do njegove budućnosti. Oni nastoje zatvoriti čovjeka u samodostatnost, sebičnost i pohlepu te na taj način oduzimaju čovjeku bilo kakovu nadu ovdje na zemlji, a da ne govorimo o vječnosti. Njih ne zanima niti demografsko pitanje hrvatskoga naroda, niti odgoj i obrazovanje djece i mladih, niti izgrađivanje Hrvatske s mladim, osposobljenim ljudima koje olako upućuju na iseljavanje, niti pitanje hrvatskoga kulturnoga identiteta povezanog s domoljubljem i još mnogo toga.

Duboko svjesni situacije u kojoj se nalazimo kao pojedinci i kao društvo u cjelini, slavimo Božić kao blagdan koji svakoga kršćanina, ali i svakoga čovjeka dobre volje, poziva na istinski susret s Bogom i bližnjim. Pri tome ne smijemo zaboraviti da taj susret sadrži u sebi dimenziju zajedništva i općega dobra koja nas obvezuje na zauzetost u promicanju ovih vrednota bez kojih nema budućnosti niti Crkve, niti Domovine niti naroda koji u njoj živi.

Zato vas sve pozivam da se pokrenemo i krenemo na put koji nas vodi do betlehemske skromne štalice kako bismo se poklonili našemu Bogu i Spasitelju Isusu Kristu, i to svi: i mali i veliki, i bogati i siromašni, i učeni i neuki, i zdravi i bolesni, i radosni i tužni, puni nade i beznadni, i sigurni i očajni… Krist Gospodin, naš Novorođeni Kralj ima riječ ohrabrenja i utjehe za svakoga od nas. On nam nudi svoju Bogočovječnost da u njezinu svjetlu izgrađujemo svoju ljudskost koja je kadra cijeniti i poštivati svakoga čovjeka i pružati mu ruku na zajedničkom putu prema vječnom susretu s našim nebeskim Ocem.

U tom duhu svim kršćanima, kao i svim ljudima dobre volje, želim blagoslovljen Božić te mirom i radošću ispunjenu novu 2018. godinu.

 

†Vjekoslav Huzjak

biskup bjelovarsko-križevački

Cijelu Božićnu poruku biskupa Vjekoslava Huzjaka možete i poslušati.

___________________________________________________________________

 

Povezani članci

1 Komentar

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *