22. svibnja 2018

Bjelovarsko kulturno ljeto završava 2. rujna s glazbeno-scenskim spektaklom „Mozart u vrtu“

Bjelovarsko kulturno ljeto ove godine ponudilo je dosad najbogatiji program, i nakon dva mjeseca prepuna događanja bliži mu se kraj. Zatvaranje će obilježiti dva događaja koja će se odvijati ovog vikenda. 1. rujna na paviljonu će biti organizirana Večer s bjelovarskim lađarima, dok će 2. rujna za službeno zadnji dan Bjelovarskog kulturnog ljeta na paviljonu nastupiti Zagrebački orkestar mladih s glazbeno-scenskim spektaklom „Mozart u vrtu“. Gradonačelnik Dario Hrebak održao je u utorak 29. kolovoza tiskovnu konferenciju na kojoj je zajedno sa predstavnicima sudionika u programu najavio ova dva događanja.

– Manifestacija „Mozart u vrtu“, pod ravnanjem dirigenta Igora Tatarevića, je manifestacija na visokoj razini interesantna i onima koji ne slušaju klasičnu glazbu. To je drugačiji način održavanja koncerta i to je ono što je zanimljivo. U cijeli program klasične glazbe kojoj su dodane i suvremene izvedbe uključeni su i dramski skečevi i vizualno-svjetlosni efekti. Očekuje se oko 50 sudionika među kojima će biti i naša solistica Martina Đurđević koja je bila i jedan od idejnih začetnika. U izvedbi će sudjelovati i naš HORKUD Golub sa svojim baroknim plesačima, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Zagrebačkom orkestru mladih ovo će biti prvi nastup u Bjelovaru, a dosad su već veoma uspješno nastupali s programom diljem Hrvatske. Također se ponose činjenicom kako je ovo dosad jedini kostimirani projekt vezan za klasičnu glazbu u Hrvatskoj, iako je primjerice u Austriji to puno uobičajenija pojava.

– Projekt je zamišljen kao nonšalantni koncert uz skečeve i glumce od kojih jedan glumi i Mozarta. Nastojali smo objediniti sve segmente Mozartova opusa osim crkvene glazbe koja i nije za ovakva događanja, a kroz dramski prikaz smo ih uklopili u cjelinu. Posebno mi je drago da ove godine imamo i klavirski koncert, jer s obzirom da putujemo nije uvijek lako imati klavir uz sebe, rekao je glavni dirigent Igor Tatarević.

Bjelovar ne zaboravlja svoje lađare koji su i ove godine ostvarili odlične rezultate na Maratonu lađa na Neretvi. Tako će sve četiri ekipe u petak 1. rujna sudjelovati u druženju s građanima, program u kojem će biti prikazani i najljepši kadrovi s utrke će voditi Mario Mađerac, a za glazbeni dio večeri bit će zadužen Zippo band. Nešto više o Večeri s lađarima rekao je kapetan ekipe Argonauta Tomislav Smrček Čonč.

– S ovim petkom završava i naša sezona vanjskih treninga. Nakon prošlogodišnjeg dočeka ove godine smo osvojili drugo mjesto, ali smatramo da je veliki uspjeh biti i na postolju dvije godine zaredom. S ovim druženjem ćemo završiti sezonu i početi raditi planove za iduću sezonu.

Bjelovarsko kulturno ljeto otvoreno je 30. lipnja, i u dva mjeseca odrađeno je preko 70 događanja. Od toga je bilo 40 koncerata što je prema za Hrebaka veoma bitno jer nastoji gradu osigurati titulu grada kulture i brendirati ga i pomoću glazbe. Isto tako, Hrebak je napomenuo kako se dugoročno planira paviljon postaviti kao središte okupljanja građana i da se na njemu odvijaju sve manifestacije, pa ga očekuje koristiti već i za Dan grada ako vremenski uvjeti to dopuste. Gradonačelnik je za kraj dodao kako će polako počet i pripreme za obilježavanje Božića i Adventa, a najavio je i daljnje razvijanje svih godišnjih manifestacija, što će ići postupno jer naravno ovisi o gradskom proračunu i koliko će prostora biti za dodatna ulaganja s obzirom da svaki razvoj iziskuje i dodatna sredstva.

– Mislim da je tijekom ova dva mjeseca doista bilo za svakoga ponešto. Još uvijek zatvaramo financijski dio pa ne znamo koliko nas je točno ukupna manifestacija koštala, ali zasigurno će iznos biti nešto veći nego dosad. Očekujemo da ćemo potrošiti do 100.000 kuna, zaključio je gradonačelnik Hrebak.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *