21. svibnja 2018

Bjelovarsko kazalište obilježilo 20. godišnjicu osnutka kroz prigodnu javnu tribinu Jučer? Danas? Sutra?

U srijedu 27. prosinca u Bjelovarskom kazalištu održana je javna tribina pod nazivom Jučer? Danas? Sutra? u povodu obilježavanja 20. godišnjice osnutka i djelovanja Bjelovarskog kazališta.

Vlada Republike Hrvatske je 1997. godine potvrdila Zakon o udrugama koji je omogućio osnovu za slobodnije udruživanje građanki i građana u svrhu danjeg razvoja pluralnosti govora i mišljenja, otvorivši put za tranziciju nacionalnog socijalno-političkog sustava u Hrvatskoj. U studenom iste godine, grupa bjelovarskih građanki i građana realizirala je svoju ideju i potrebu koja će neminovno utjecati na razvoj lokalne kulturne scene osnovavši udrugu Bjelovarsko kazalište. U godinama koje su uslijedile, kazalište je od organizacije bez prostora i resursa, postalo relevantni kulturni centar koji potiče i razvija polje scenskih i izvedbenih umjetnosti, omogućavajući različitim institucionalnim, nezavisnim, ali i neformalnim aktericama i akterima prostor i podršku.

– Razvoj Bjelovarskog kazališta išao je zapravo slijedom kakvog nitko nije očekivao. Put je bio puno zanimljiviji i aktivnije nego što je itko od nas očekivao. Brojimo puno mladih članova, djece, ali i odraslih. Zbog toga smo jako sretni, kao i zbog stanja našeg kazališta općenito, brojnih predstava, natjecanja, gostovanja, velikog broja posjetitelja. Puno je ljudi koji su iz Bjelovarskog kazališta povukli jednu crtu kreativnosti i stasali u glumce, producente, voditelje, pisce, koreografe, scenografe i slično. U daljnjem razvoju smo otvoreni za sve opcije. Ja ću taj dio prepustiti mladima, neka prvenstveno oni stvaraju i budu kreativni, rekla je voditeljica Bjelovarskog kazališta, Margareta Maja Fabičević.

Na tribini su tako, uz lokalne, regionalne i nacionalne pripadnike javnog i političkog života i publiku sudjelovali Anja Stanković, Božica Milovanović, Erna Rudnički, Irena Hlupić Rašo, Ivan Ožegović, Margareta Maja Fabičević, Sanja Klauda i Antonio Kiselić Ledinsky koji je moderirao  razgovor. Cilj tribine bio je javno valorizirati rad kazališta, artikulirati iskustvene procese različitih aktera s organizacijom koja je kreirala osnovu za razvoj stvaralaštva stotina Bjelovarčanki i Bjelovarčana, omogućavajući im alate i tehnike za osobni, ali i karijerni razvoj u kulturno-umjetnički i drugim profesijama, upoznavajući sudionike s manje i više poznatim informacijama i dostignućima.

Danas smo uz pomoć naših gostiju predstavili rad kazališta kroz proteklih 20 godina. Također, pogled smo usmjerili i ka bližoj budućnosti, naravno prvenstveno što se tiče daljnjeg djelovanja kazališta. Za mene osobno, Bjelovarsko kazalište je prvenstveno prostor stvaralaštva i kreacije, ne samo Bjelovara, već i Bjelovarsko- bilogorske županije, rekao je Antonio Kiselić Ledinsky, producent i vanjski suradnik Bjelovarskog kazališta.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *