22. svibnja 2018

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za projekt izrade Masterplana prometnog sustava odobren maksimalan iznos bespovratnih sredstva 5.782,876,23 kuna

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s pozitivnim nizom povlačenja europskog novca, a nakon odobrenja sredstva za projekt izrade Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije potpisan je i Ugovor o dodijeli sredstava između Ministarstva pomorstva,  prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) te Bjelovarsko-bilogorske županije.

Riječ je o projektu vrijednom 6.803.383,80 kuna, od čega je  Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobren maksimalni iznos bespovratnih europskih sredstava od 85%, točnije 5.782,876,23 kuna za njegovu izradu.

Masterplanom treba utvrditi sve strateške prometne pravce na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i kompletnu prometnu povezanost u smislu unaprjeđenja prometnog sustava županije.

Tim povodom je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana konferencija za medije u četvrtak 18. siječnja, gdje je župan Damir Bajs istaknuo:

–  Masterplan mora dati odgovor kako unaprijediti sustav naše županije, mora dati naglasak na potrebe gospodarstva i stanovnika na prostoru naše županije. Studija mora pokazati i ustanoviti postojeće i buduće potrebe koje utječu na prometnu potražnju, a vezano za poslovnu infrastrukturu. Moram naglasiti da će u izradi Masterplana ključno biti gospodarstvo i sve ono što vezano za potrebe gospodarstva, a to su poslovne zone koje moraju imati dobru prometnu povezanost. Istaknuo bi i to, da ovog trenutka imamo početak izlaska iz prometne izoliranosti izgradnjom pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec i očekujemo nastavak brze prometnice od Farkaševca prema Bjelovaru koja znači poveznicu s gradom Zagrebom, a kasnije i s Viroviticom. Također želimo da u okviru tog projekta dobijemo još jedno prometno čvorište u Rovišću kod mjesta Tuk. To je vezano i uz potrebe gospodarstva i brzine dolaska na prometnicu, i činjenicu da ćemo u prometnu strategiju uvrstiti još jedan novi prometni pravac povezivanja Bjelovara sa Đurđevcem, koji također na taj način želi riješiti pitanje povezanosti s gradom Zagrebom, pojasnio je župan Bajs i dodao da se nakon potpisivanja ugovora kreće u raspisivanje natječaja za odabir izvođača studije.

– Očekujemo da će to dati okvir za budućnost prometa naše županije i ja sam uvjeren da to nadilazi ukupnu vrijednost projekta od gotovo milijun eura.

Župan je na kraju dodao:

___________________________________________________________________

Inače, rok za izradu Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije je dvije godine, a nakon što se dovrši od će se uklopiti u Masterplan Republike Hrvatske koji je pak podloga za povlačenje europskih sredstava za daljnja ulaganja u cestovnu infrastrukturu kako Bjelovarsko-bilogorske županije, tako i Republike Hrvatske.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *