19. veljače 2018

Bjelovarsko – bilogorska županije kao primjer dobre prakse kada je riječ o kvalitetnoj suradnji s Vijećima nacionalnih manjina

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs sudjelovao je na završnoj konferenciji projekta “Potpora vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini” koja se održala u srijedu 5. srpnja u velikoj vijećnici Bjelovarsko – bilogorske županije. Uz župana, na konferenciji su sudjelovali i Mirko Marković iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, moderator i pravni stručnjak u projektnom timu Ljubomir Mikić, voditeljica projekta Lidija Japec, IT stručnjak Boris Bereček te stručnjak za istraživanje Nenad Karajić.

Ovom prigodom predstavljeni su rezultati projekta, a organizirana je i zajednička rasprava s ciljem osnaživanja institucija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Projekt je provodio Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta bio je osigurati ostvarivanje ljudskih prava, kao i poboljšati aktivno sudjelovanje nacionalnih manjina u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu hrvatskog društva, uz očuvanje njihova vlastitog identiteta, kulture i tradicije. Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija je prva županija u Hrvatskoj koja je ustrojila vijeće nacionalnih manjina, a s nacionalnim manjinama surađuje na nizu projekata i kao takva, primjer je dobre prakse suradnje Županije i nacionalnih manjina. Stoga su konferenciji prisustvovali i zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek te predstavnici nacionalnih manjina s područja Bjelovarsko – bilogorske županije.

– Riječ je o projektu Europske unije kojim se pokušava napraviti jedan iskorak, odnosno omogućiti vijećnicima koje predstavljaju svoju nacionalni manjinu da što bolje surađuju sa općinama, gradovima i županijama. Što se tiče BBŽ-a, ona je primjer dobre prakse za cijelu Hrvatsku. Ta činjenica će ući u jedno izvješće koje će biti poslano Vladi RH, drugim županijama, ali i Europskoj uniji. U prošlom mandatu uveli smo prezentaciju kulturnog dobra nacionalnih manjina. To se odvija jednom godišnje i svaki je put drugo vijeće, odnosno nacionalna manjina domaćin. Nadam se da će se takva praksa razviti na nivou cijele države, u cilju promocije kulture, očuvanja jezika, zapošljavanja i slično. Kao župan sam smatrao da bi u Županiji bilo dobro imati savjetnika za nacionalne manjine, kako bi mogli imati još jednu direktnu povezanost sa njima. Za svaku kvalitetnu suradnju uvijek su potrebne dvije strane i drago mi je što je naš odnos takav, puno je dobrih ideja, prijedloga i predanog rada, rekao je župan Damir Bajs.

– Rezultati projekta je izdani Priručnik za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u tisuću komada. Riječ je o vrlo praktičnom pomagalu kojeg će moći koristiti vijećnici i predstavnici nacionalnih manjina. Tu je i web portal, namijenjen isključivo vijećima i predstavnicima. Svatko od njih će imati svoj profil i svoju šifru. Stranicu će administrirati Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Tako će se konačno u godišnjem Izvješćima o provedbi ustavnog Zakona o pravima manjina moći čuti i povratne informacije sa lokalne razine, jer će vijeća i predstavnici ispunjavati upitnike na godišnjoj razini. Biti će objavljeni i rezultati velikog sveobuhvatnog istraživanja na temelju kojeg će se vidjeti na koji način vijećnici i predstavnici funkcioniraju, kako surađuju sa lokalnim samoupravama, što im je potrebno, što bi im moglo koristiti u daljnjem radu i slično. Projekt je decentraliziran i obuhvatio je sve županije. Odvija se u pet regionalnih centara, Osijeku, Bjelovaru, Zagrebu, Rijeci i Zadru. Istraživanje je primjerice pokazalo neke slabe točke, kada je u pitanju sudjelovanje predstavnika nacionalnih manjina u kreiranju politike. Tako na razini općina nema velikog napretka u tom smjeru, premalo je žena, oko 30 posto, a prisutan je i nedostatak mladih ljudi koji bi željeli biti birani u vijeća ili sudjelovati u radu vijeća. Svega pet posto članova vijeća je mlađih od 30 godina. No, tijekom posljednjih 17 mjeseci koliko smo radili na terenu, naišli smo i na vrlo kvalitetne primjere dobre prakse, koji se ne nalaze samo u Zagrebu. U taj dio spada i Bjelovarsko – bilogorska županija, gdje se vidi intenzivna i dvosmjerna komunikacija, istaknula je voditeljica projekta Lidija Japec.

– Kroz projekt smo željeli vidjeti kako stvar funkcionira na terenu te se približiti ljudima. Priručnik će pomoći u edukaciji, posebno sada nakon izbora kada su u politiku ušli novi predstavnici i članovi vijeća, dok će web biti odličan način za komunikaciju, razmjenu iskustva, ideja, umrežavanje. Domena je zakupljena na nekoliko slijedećih godina. Vladinom uredu će također biti od pomoći pri izradi godišnjeg Izvješća o provedbi ustavnog Zakona o pravima manjina, što je zakonska obveza, pojasnio je Mirko Marković iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *