19. ožujka 2018

Bjelovarsko-bilogorska županija s partnerima u projektu ostvarila sredstva za razvoj cikloturizma na našem području

Bjelovarsko-bilogorska županija izradila je Operativni plan razvoja cikloturizma na području županije. Operativni plan osmišljen je u sklopu provedbe nacionalnog Programa razvoja cikloturizma na kontinentu Ministarstva turizma, gdje je Županija prijavila svoj projekt i ostvarila sredstva u  vrijednosti od 350.000 kuna. Operativni plan predstavljen je u utorak 5. prosinca u velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije, a nakon predstavljanja potpisan je i Sporazum o njegovoj provedbi između Županije i svih partnera na projektu.

– Cikloturizam je jedan brzorastući vid turizma vitalan za naš kraj, koji je idealan za biciklističke ture, raznolik i zanimljiv. Trenutnih 405 kilometara biciklističkih tura koje imamo treba povećati a i povećati im standard. To je bio tek početak aktivnosti koje mogu dovesti još veći broj turista u naš kraj. Sam Operativni plan govori o tome kako nove rute trebaju biti postavljene, koliko ih trebamo, kako ih zaokružiti, a imat ćemo uklopljene i informativne ploče, te deset solarnih stupova koji će biti mjesta za popravljanje bicikala, objasnio je župan Damir Bajs te dodao kako ga veseli što će cjelokupni projekt pridonesti jednoj novoj vizuri budućnosti cikloturizma.

Župan je zahvalio na suradnji stručnjacima koji su sudjelovali u izradi Operativnog plana, izrađivači studije, turističkim zajednicama uključujući i Općine i Gradove gdje će biti postavljene table i stupovi, te nadasve samim biciklistima i lokalnim biciklističkim klubovima koji su sudjelovali u izradi ruta.

Ivan Vrdoljak, direktor tvrtke „Alcina d.o.o.“ koja je izradila studiju Operativnog plana zahvalio je na korektno provedenom natječaju javne nabave gdje je njegova tvrtka prošla s ponudom za izvedbu studije. Također, to je i prva prigoda nakon preko 20 odrađenih sličnih projekata gdje su pozvani na prezentaciju.

– Promatrali smo stanje cikloturizma, stanje turizma u vašoj županiji, i općenito u Hrvatskoj. Nakon toga dali smo, u odnosu na potencijale, prijetnje i mogućnosti, dali jedan vrlo ekstenzivni Operativni plan u odnosu na to što bi se trebalo provesti u narednih pet godina kod vas. Zahvaljujemo na sugestijama veoma agilnim ljudima u Županiji i civilnom sektoru odnosno dobrovoljcima iz klubova koji su dali svoje sugestije, rekao je Ivan Vrdoljak.

Dva glavna koordinatora za cikloturizam i za savjetovanje oko istoga su bili Hrvoje Supančić i Hrvoje Benšić. Nazočnima se obratio Hrvoje Supančić koji je podsjetio kako je Bjelovarsko-bilogorska županija pred sedam godina proglašena najpoželjnijom za cikloturizam.

– Od ideje koja se rodila u biciklističkim klubovima do realizacije prošlo je zapravo tek nekakvih godinu dana tijekom kojih smo postali jedno institucionalno tijelo za razvoj cikloturizma u našoj županiji. Biciklizmom se mnogi vole i žele baviti, a cikloturizam je samo jedan njegov dio koji zaista treba spojiti s tim da smo proglašeni poželjnom županijom za isti. Osjećam se vrlo ponosno što ćemo kroz naredne tri godine a i nakon toga imati neke divne projekte, i trudit ćemo se dalje to progurati na kapitalne projekte i lobirati i na kraju uživati kao biciklisti u plodovima rada, rekao je Hrvoje Supančić, član Biciklističkog kluba GEMA koji je partner na projektu.

Partner na projektu je i Biciklistički klub Bjelovar, ispred kojeg se obratio Goran Iličić. Iličić je napomenuo kako je BK Bjelovar kroz svojih 30 godina radio na brojnim sadržajima, pa tako i na cikloturizmu.

– U 30 godina ovo je ipak jedan od najznačajnijih projekata koji će promovirati našu županiju i koji će pomoći i našem razvoju. Biciklisti uživaju doći u naš kraj, i uvijek imamo dobar odaziv sa svih strana. Nadam se stoga da će doista naš projekt i zaživjeti i uspjeti, poručio je Goran Iličić.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *