19. ožujka 2018

Bjelovarsko-bilogorska županija pokrovitelj 24. Dana hrvatskoga pučkog teatra u Hercegovcu

  1. Dani hrvatskoga  pučkog  teatra održat će se 23. i 24. veljače 2018. godine u Hrvatskom seljačkom domu Hercegovac. Manifestacija je najavljena na konferenciji za medije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, na kojoj su prisustovali župan Damir Bajs, načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan i organizatori XXIV. Dana hrvatskoga pučkog teatra u Hercegovcu na čelu s predsjednicom Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinkom Cjetojević.Hrvatska čitaonica Hercegovac tradicionalno je domaćin i organizator Dana hrvatskoga  pučkog teatra, dok Hrvatska matica iseljenika sudjeluje kao suorganizator. Ovaj festival je svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine, a cilj manifestacije je očuvanje zajedničke nam hrvatske riječi  i kulturne baštine te  jačanje osjećaja pripadnosti Hrvatskoj. Festivalu je godinama pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija, dajući time potporu kazališnom amaterizmu i spajanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Ovogodišnje Dane hrvatskoga pučkog teatra otvorit će domaćin Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom „Kuća za rušenje“, autora Vjekoslava Domini i redateljice Natalije Lacine. Vjernoj publici ove godine predstavit će se kazališne amaterske skupine iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Makedonije.

Za malo moslavačko mjesto spomenuti festival ima ogromnu važnost. Tamošnja  udruga je  osnovana davne 1921. godine i svih tih godina središte su kulturnih događanja općine Hercegovac i  šireg  zavičaja. Tako je Hercegovac poznat po kazališnom amaterizmu i dobrom domaćinstvu u mnogim susjednim zemljama, a najbolji dokaz tome je dugogodišnji interes za održavanje Dana hrvatskog pučkog teatra.

Hrvatska čitaonica trudila se 24 godine očuvati tradiciju održavanja te posebne manifestacije. To naravno ne bi bilo moguće bez vjernih pokrovitelja, sponzora, utemeljitelja, odbora, škole, drugih hercegovčanskih udruga, kazališnih skupina, gledateljstva  i mnogih drugih.

Ovo je jedna od najznačajnijih manifestacija, ne samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj, koja je vezana uz čuvanje tradicije i kulture hrvatskog iseljeništva, rekao je župan Damir Bajs.

___________________________________________________________

U ime organizatora, Zrinka Cjetojević zahvalila je pokroviteljima Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Ministarstvu kulture i Općini Hercegovac istaknuvši, da bez njih ovaj festival ne bi mogao živjeti.

Što se tiče manifestacije, Cjetojević je kazala:

___________________________________________________________________

 

U ime suorganizatora, govorila je Nives Antoljak suradnica na Odjelu za kulturu Hrvatske matice iseljenika.

_________________________________________________________________

Načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan također je istaknuo:

___________________________________________________________________

 

Uz organizatore i pokrovitelje manifestacije, konferenciji je prisustvovala i Natalija Lacina, redateljica predstave „Kuća za rušenje“ koja će otvoriti 24. Dane hrvatskoga  pučkog  teatra.

_________________________________________________________________

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *